Ugrás a tartalomra

A fogyatékkal élők is megtapasztalhatták a nyár örömét

Miskolc Televízió / Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. július 26. péntek 17:36
A Szimbiózis Alapítvány ellátottjai és kísérőik a Selyemréti Strandfürdőben pancsolhattak.
A Szimbiózis Alapítvány ellátottjai vízitornáznak a Selyemréti Strandfürdőben / Fotók: Osztie Tibor

A strandfürdő vezetősége és Miskolc város önkormányzata szolidaritását fejezte ki a fogyatékkal élők felé július 26-án péntek délelőtt a strandolási lehetőséggel. A közös fürdőzés mellett hasznos időtöltésként Lórándné László Orsolya szomatopedagógus tartott nekik vízitornát a gyakorló tanmedencében. 

Hetek óta erre készültek

- A meleg mindenkit érint, a fogyatékos embereket is. Összesen 54 fogyatékkal élőt hoztunk el 33 kísérővel a Váltó utcai és az új otthonainkból. Nagyon izgultunk, hogy hogyan fogják magukat érezni! A felszabadult kikapcsolódás mellett gyógytornászunk vízitornát tartott nekik a jóllét és az egészségmegőrzés jegyében, ami a szülők felé is fontos üzenet – nyilatkozta Jakubiny László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke a Miskolc Televízió riporterének. 

- Előtte felkészítést tartottunk a fiataloknak, hogy hová jövünk, és milyen játékszabályokat kell betartani a strandon. Lényegesnek gondoltuk, hogy ne zavarjuk a többi fürdőzőt a jelenlétünkkel, ugyanakkor érzékeltessük, hogy ugyanolyan értékes tagjai vagyunk a helyi közösségnek. Tavaly játunk itt először, de bízunk benne, hogy a jövőben a látogatásaink rendszeressé válhatnak – fűzte hozzá. 

Fontos a közösségi élmény

A kísérők közül két szülő is beszélt nekünk gyermekeink személyes történetéről és a remek programmal kapcsolatos benyomásaikról. 

- A 25 éves autista nagyfiam több éve jár a Szimbiózis Alapítvány alapfokú intézetébe. Körülbelül 3-4 éves lehetett, amikor kiderült, hogy autista, de akkor még nem volt egyértelmű diagnózisa. Aztán végül eldőlt. Tavaly is eljöttünk már erre az eseményre. Nagyon fontos számunkra, hogy közösségben legyünk és a szülőket is összekovácsolja ez a közös strandolás – osztotta meg Juhászné Rácz Enikő, aki kísérőként Ongáról érkezett. 

- A 21 éves autista fiammal első alkalommal jöttünk el a strandra, mert most hallottunk először erről. Nagyon örültünk a kikapcsolódási lehetőségnek. A Szimbiózis Alapítvánnyal évek óta kapcsolatban állunk. Nappali ellátásban vagyunk ott, így napi szinten járunk be. Teljes mértékben elégedettek vagyunk mind a pedagógusaikkal, mind a kisegítőkkel, akik a Szimbiózisnál dolgoznak. Dávidkámat szeretik, elfogadták, pedig elég nehéz természetű, sok minden zavarja a betegségéből adódóan - árulta Kovács Zsuzsanna, miskolci anyuka. 

Szívesen okoztak örömet

Németh Judit, a Miskolci Fürdők Kft. ügyvezetője kérdésünkre elmondta, hogy számukra is sokat jelent, hogy biztosíthatták ezt a lehetőséget a fogyatékkal élőknek. 

- Megelégedésünkre szolgál, hogy a Szimbiózis Alapítvány ellátottjainak örömet okozott a termálvíz és annak jótékony hatása. Úgy gondolom, hogy kötelességünk lehetőséget biztosítani számukra a fürdőzéseikre. Arra, hogy az egészséges embertársaikhoz hasonlóan ők is megtapasztalhassák a nyaralás örömét – fejtette ki Németh Judit televíziós stábunknak. 

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!