Ugrás a tartalomra

Folyamatosan a város rendjéért dolgoznak

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. március 28. csütörtök 14:05
A MIÖR és a MiRend-Sec Kft. kollégái hatékonyan felügyelnek a város rendjére.
Szabó Ferenc a MIÖR igazgatója. Fotók: Mocsári László

Az Európai Bizottság 83 városban vizsgálta az életminőséget az Európai Unióban. A felmérés része volt a közbiztonság témája is. Azt kérdezték meg az emberektől, hogy mennyire érzik biztonságban magukat egy éjszakai séta során egy adott városban. Ez alapján Miskolc is bekerült a legkevésbé biztonságos európai városok közé. A rendre felügyelő helyi szakembereket is megkérdeztük, hogy ők hogyan látják a város közbiztonságát. A polgárőrök után most a rendészeket.

– A közrend-közbiztonság fenntartása alapvetően a Magyar Köztársaság Rendőrségének feladata. Ugyanakkor a Miskolci Önkormányzati Rendészet (MIÖR) az elmúlt évek alatt aktív és megkerülhetetlen részévé vált a közbiztonságért vívott törekvéseknek a városban. Nagymértékben segíti a rendőrség munkáját és eredményességét – tájékoztatott Bor Imre járőrszolgálati szakreferens.

– Viszont a rendőrséghez képest különbség, hogy a jelenlegi szabályozás nem ad lehetőséget rendészeink számára szolgálati maroklőfegyver használatára. Sőt idesorolhatnánk azt is, hogy járőrautóinkat nem láthatjuk el megkülönböztető fény- és hangjelzéssel. A MIÖR városi stratégiai szerepét tovább erősítik azon közterület-felügyelői és mezőőri alaptevékenységek is, amelyek végrehajtására a törvény más hatóságot, illetve szervezetet nem hatalmaz fel – fűzte hozzá.

Javulóban a közbiztonság

– A közterületi járőrszolgálat, valamint a térfigyelő kamerákkal végzett szakmai munka eredményeinek ismeretében elmondható, hogy a tavalyi évhez képest nem emelkedett a jogsértő cselekmények száma Miskolcon – nyilatkozta Szabó Ferenc, a MIÖR igazgatója.

Az igazgató arra is kitért, hogy a MIÖR által tetten ért esetek körében az elmúlt öt évben csökkenő tendencia állapítható meg a garázdaság, a kifosztás és a rablások esetszámaiban is. Mindez érvényes azokra a frekventált, belvárosi közterületekre is, ahol rendőr-rendész vegyes párosok jelenlétével erősítik az állampolgárok közbiztonsági komfortérzetét.

Kameráik figyelnek

- Térfigyelő kamerarendszerünkkel, a „város szemeként” a nap 24 órájában felügyeljük Miskolc közterületeit az itt élők biztonsága érdekében - számolt be Czaga Zsolt, a MIÖR Ügyeleti és Térfelügyeleti Osztályának vezetője. - Szeretném kiemelni azon bűnmegelőzési tevékenységünket is, amelyben az áldozattá válás eseteit igyekszünk mérsékelni. Például azzal, hogy a magányos, láthatóan potenciálisan áldozattá váló személyek mozgását „láthatatlan védőangyalként” követjük.

- Az alkalmazott módszerrel többek között a csoportos garázdaságra is szinte azonnal tudunk reagálni, vagy már kialakulásának fázisában meg tudjuk előzni a jogsértés elkövetését. Természetesen ennek a híre is szárnyra kelt, amely egyrészt pozitív visszacsatolás az elvégzett munkánkra vonatkozóan, másrészt pedig önmagában visszatartó erővel bír – tette hozzá az osztályvezető.

Bor Imrével, Szabó Ferenccel és Czaga Zsolttal beszélgettünk.

Szabó Ferenc kifejtette, hogy Miskolc térfelügyeleti szolgálatának eredményessége javult az elmúlt néhány évben, amely ebben a formájában 2019 óta működik. Tudatta, hogy a térfigyelő kamerarendszer évente egy-két kamerával bővül a város frekventált helyein. Ebből kifolyólag sokkal gyakrabban tudnak megelőző intézkedést is végrehajtani. Beavatkozás szükségessége esetén pedig vagy a rendészet járőrszolgálatát vonják be, vagy a rendőrség tevékenységirányítási központjának jeleznek. Megtudtuk azt is, hogy a MIÖR a rendőrség mellett jó viszonyt ápol a katasztrófavédelemmel és egyre intenzívebb a kapcsolata a polgárőrséggel.

Változatos járőrszolgálat

- Próbáljuk a közterületi jelenlétünket növelni, hogy visszaszorítsuk a társadalmi megítélés szempontjából súlyosan deviáns magatartásokat. A közbiztonság fenntartásához azonban a lakossági bejelentések is elengedhetetlen, amit bárki megtehet a MIÖR ingyenes zöld számán a 06-80-460-046-on, vagy a rendőrségen – emelte ki a MIÖR igazgatója. Megosztotta, hogy rendezvények esetén pedig közterület-felügyelőik ügyelnek a KRESZ szabályainak betartatása.

Bizonyos területeken állandó járőrpárost alkalmazunk. Ilyen városrész például az Avas, Komlóstető és a Vasgyár környezete, a Győri kapu, Martinkertváros, Szirma és nem utolsó sorban a Selyemrét. Ezeket a szolgálatokat a visszajelzések alapján kedvelik az állampolgárok – részletezte Bor Imre.

Összefoglalásképpen Czaga Zsolt osztályvezető elmondta, hogy Miskolcon nincs ok a félelemre, viszont fontosnak tartja, hogy a lakosság tisztában legyen azzal, hogy probléma esetén hol, hogyan és kihez fordulhatnak segítségért.

Védelmezik a szórakozókat

Miskolcon a vagyonvédelemre egy külön cég szakosodott, ez pedig a MiRend-Sec Kft., amely a Miskolc Holding Zrt. egyik legeredményesebb társasága. Az alkalmazottaik nagy része biztonsági őr és kiveszik a részüket a nagyobb városi rendezvények védelméből is.

- Alapvetően az önkormányzati fenntartású cégek és intézmények vagyonvédelméről gondoskodunk. Ennek része időnként a portaszolgálat és a területvédelem például az elhagyott Vasgyárban. Ugyanakkor ellenőrizzük az MVK Zrt. járatait, a MIHŐ Kft. teherforgalmát és biztosítjuk a távhővezetékek környezetét a hajléktalanoktól, drogosoktól. Védelmezzük a tetemvári és a göröghegyi víztározót is – sorolta Németh Judit, a MiRend-Sec Kft. ügyvezetője.

Beszámolt róla, hogy a rendezvényeken pedig ügyelnek rá, hogy semmilyen atrocitás ne történjen a szórakozók körében. Kollégáik ilyenkor járőrszolgálatot is ellátnak és biztosítják a fegyelmet.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!