Ugrás a tartalomra

Fürdőturistáknak is vonzó célpont lehet vármegyénk

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. június 29. szombat 16:54
Nagy múltú gyógyfürdőkkel rendelkezik Borsod-Abaúj-Zemplén, amelyek télen, nyáron várják a regenerálódni vágyókat.
Fotók: Mocsári László

Vármegyénkben négy fürdő – a miskolci Barlangfürdő, Bogács, a mezőkövesdi Zsóry és Tiszaújváros - kapott gyógyfürdő minősítést a Kormányhivatal 2023-as statisztikája alapján. Bár könnyű összetéveszteni, de a gyógyfürdő és a termálfürdő, a gyógyhely és a gyógyvizes kúttal rendelkező hely nem azonos egymással.

Gyógy-, vagy gyógyhatású víz

A gyógyfürdők természetes gyógytényező felhasználásával folytatnak gyógyító vagy rehabilitációs tevékenységet. A gyógyvíz pedig olyan természetes ásványvíz, amelynek bizonyítottan gyógyhatása van. Amikor a gyógyvizeket más gyógyító komponensekkel keverik, vagy vízforgatással kezelik, gyógyhatású víznek nevezzük. Sok gyógyfürdő egyben termálfürdő is. A termálfürdők a vízellátást meleg vizes forrásból biztosítják – tudtuk meg az NNK összefoglalójából.

A gyógyfürdők nem azonosak a minősített gyógyvizet adó kutakkal sem, amelyből kilenc található Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében: Bogácson kettő, Zsóry-n négy, a sárospataki Végardó Fürdőben egy és Tiszaújvárosban szintén kettő. A Bogácsi Gyógy- és Strandfürdő, a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő, valamint a Miskolc-Lillafüred pedig gyógyhely minősítést kapott, bár utóbbi fürdővel nem rendelkezik – írja honlapján a Kormányhivatal.

Hévízi iszappal dolgoznak

A Miskolctapolca Barlangfürdőnek bár nincs gyógyvize, mégis gyógyfürdő, mert számos gyógyászati szolgáltatással rendelkezik.

Mocsári László képgalériája

- A Barlangfürdő négycsillagos gyógyfürdőként üzemel, bár csak gyógyhatású vize van, gyógyvize nincs. A gyógyfürdő minősítést azért kaphattuk meg, mert hévízi iszapot használunk a gyógykezeléseinkhez – nyilatkozta szerkesztőségünknek Németh Judit, a Miskolci Fürdők Kft. ügyvezetője.

- A Miskolctapolca Barlangfürdő önmagában a gyógyászati részlegére kapta meg a negyedik csillagot. Gyógyhatású vizünk – amely többek között hidrogén-karbonát, kalcium, kálium, magnézium és nátrium tartalmú - mozgásszervi és reumatikus problémák kezelésére nagyon jó – fejtette ki a helyszínen Tóth Nándorné műszakvezető.

- Mivel a mi vizünk kevesebb ásványi anyagot tartalmaz, mint a klasszikus értelemben vett gyógyvíz, ezért akár egész nap benne lehet lenni kisbabával is. Két 32-35 Celsius fokra felfűtött termálmedencével rendelkezünk, amelyeket természetes termálforrás lát el. Három orvos írhat fel hozzánk 15 alkalmas fürdőkezeléseket: ortopéd szakorvos, reumatológus és traumatológus. A problémáknak megfelelően igénybe lehet venni: a vízitornát, iszappakolást, súlyfürdőt, gyógytornát, masszázst és tangentort – részletezte.

70 fokos gyógykút táplálja

- Két külön lépésben kell megszerezni a gyógyvízzé és a gyógyfürdővé nyilvánítást. Mi 2002-ben kaptuk meg a gyógyvíz és 2016-ban a gyógyfürdő minősítést. Gyógykutunkból 70 Celsius fokos víz tör elő - mondta Jacsó Zoltán, a Bogácsi Thermálfürdő Kft. ügyvezető igazgatója.

Hozzátette, hogy gyógyvizük kálciumot, magnéziumot, metakovasav, nátriumot és hidrogén-karbonátot tartalmaz, amely jó hatású a reumatikus, ízületi bántalmakra. A kén pedig a légcsövekre, koszorúerekre és porcokra van jótékony hatással. Hat 35-39 Celsius fokos gyógymedencéjük működik egész évben.

Balneoterápiájuk működik

- A Tiszaújvárosi Gyógy- és Strandfürdő 2001 óta gyógyfürdő minősítéssel rendelkezik. A strandfürdő mellett szakorvosi felügyelettel működő balneoterápiás ellátásunk van – válaszolta megkeresésünkre Szénégető István, a Tiszaújvárosi Gyógy- és Strandfürdő üzemvezetője.

- 1200 méter mélyről jövő, 65 Celsius fokos, viszonylag magas sókoncentrációjú - nátrium-klorid és hidrokarbonát - tartalmú termális ásványvíz látja el medencéinket, ami gyógyvíz. Négy meleg vizes fürdőmedencénket 32-40 Celsius fok közötti vízzel töltjük fel. A víz elsősorban ízületi, gyulladásos, reumatikus és nőgyógyászati betegségek kezelésében hatékony, de stresszoldó hatása is bárkit kellemesen ellazít – fűzte hozzá.

A mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő 1986 óta szolgálja ki a Mozgásszervi Rehabilitációs Központ balenológiai kezelésre beutalt betegeit. A kalcium, magnézium és hidrogén-karbonátos szabad szénsavat tartalmazó, magas szulfidkén tartalmú hévíz, több mint 80 éve áll a gyógyulás szolgáltában, jelenleg három gyógymedencében. 1968 óta hivatalosan is gyógyvíz minősítésű, amely alkalmas reumás megbetegedések, ízületi kopások, ortopédiai műtétek eredményének gyógyítására – olvasható a Zsóry fürdő weboldalán.

További hírek

Olvasnivaló