Ugrás a tartalomra

A fűtés és hűtéstechnikában a jövő már a jelenben kopogtat

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. május 19. péntek 09:43
A több mint egy éve tartó energiaválság rávilágított arra, hogy a jövő nem a gázfűtésé, hanem a megújuló erőforrásokkal működtetett hűtő-fűtő berendezéseké lesz, mint a hőszivattyúk vagy az erre alkalmas klímák, derült ki a BRS Klíma és Gázcentrum által huszonötödik alkalommal megrendezett Klíma- és Fűtéstechnikai Kiállítás és Vásáron.
Fotók: Juhász Ákos

A technológiai átállás évek óta tart, azonban a gáz és a hagyományos gázkazánok, illetve egyéb gázt hasznosító készülékek relatíve alacsony ára, szemben a legújabb megoldások költségeivel, amelyek föld-, levegő- és vízhőmérséklet különbségre építő hőszivattyús rendszerek, vagy napenergiát hasznosító berendezések, nem adtak kellő ösztönzést a lakosság vagy a cégek többségének ahhoz, hogy a legmodernebb technológiák mellett döntsenek. 
Amint az elmúlt közel egy évben kiderült, a negatív nemzetközi folyamatok egyik nem várt pozitív hozadéka lett, hogy jelentősen felpörgött a megújuló energiaforrásokat hasznosító fűtési és hűtési rendszerek iránti kereslet. A vásárlásokat a gázárak drasztikus emelkedése mellett több tényező is mozgatja, mint például az időnként elérhető pályázati támogatások vagy az egyre hangsúlyosabb felelősségvállalás a környezetünkért. 

A BRS Klíma és Gázcentrum által huszonötödik alkalommal megrendezett Klíma- és Fűtéstechnikai Kiállítás és Vásárra is a legfejlettebb megoldások bemutatásával érkeztek a piac legnagyobb gyártói, hogy megismertessék a szakmai felhasználókat, kivitelezőket és a nagyközönséget is a legújabb lehetőségekkel. Körmöczy Zsuzsanna a cég ügyvezetője elmondta, hogy ezt a szakmai találkozót immár huszonöt éve rendezi meg az idén már harmincegy éve működő vállalkozásuk, amelyen az összes jelentős beszállító cég ügyvezetője vagy területi képviselője jelen van. Tőlük közvetlenül tudnak tájékozódni a szakemberek és a lakossági érdeklődők is, akikből végső soron a modern rendszerek végső megrendelői lesznek. 

„A kiállításunk lehetőséget ad arra, hogy a klímákról, a fűtéstechnikáról vagy akár a vízlágyításról is információkat kapjanak azok, akik ellátogatnak hozzánk, most maguktól a gyártóktól. Természetesen a munkatársaink az év minden munkanapján készen állnak arra, hogy teljes körűen tájékoztassák az érdeklődőket, hogy a számukra legmegfelelőbb fűtési vagy hűtési megoldást megtalálhassák. Másra van szüksége egy családi házban élőnek, mint annak, aki egy társasházban lakik. Mi mindenkinek tudunk személyre szabott ajánlatot adni” – mondta az ügyvezető. Hangsúlyozta, az évente megrendezett kiállítás és vásár célja az, hogy találkozzanak egymással a gyártók és forgalmazók, valamint a berendezéseket beüzemelő kivitelezők, vagyis a szakma képviselői, és nem utolsó sorban a lakossági érdeklődők, akikből potenciálisan a későbbi megrendelők lesznek. 
Számukra nem csak érdekes előadásokkal készültek, hanem kötetlen és izgalmas programokkal is, egy luxus Porsche vagy Tesla sportkocsi kipróbálásától kezdve az Illés Emlékzenekar koncertjéig. Az éhes közönség sem maradt hoppon, székelykáposzta, jó tejfölösen volt azok jutalma, akik a szemerkélő esőben is eljöttek a kiállításra, amit a helyszínen készített Béres Ádám a BRS dolgozója, aki egyben családtag is.

Körmöczy Zsuzsanna szerint a slágertermék most a hőszivattyú, amely iránt a vállalatok és a magán beruházók is élénken érdeklődnek. Mindenki keresi az energiatakarékos fűtési megoldásokat. Eddig a gázkazánok vitték a prímet, hiszen olcsóbb volt a gáz, most be kell vezetni a köztudatba az olyan alternatív lehetőségeket, mint a hőszivattyúk vagy a hűtő-fűtő klímák, amelyekkel kiválthatók a régi fűtési megoldások. Érdekességként említette, hogy a vevők egy része ma már úgy jön hozzájuk vagy rendel a webshopjukból, hogy előtte alaposan utánanéznek az interneten a legújabb technológiáknak. 

Béres Bence társ-ügyvezető úgy látja, hogy ezek a rendszerek egyre inkább megfizethetők, versenyképesek lettek az árak és a megtérülési idők a hagyományos fűtési megoldásokkal. Amiben természetesen komoly szerepe van az éppen zajló energiaválságnak és a szomszédban folyó háború miatti bizonytalanságnak. 
„Az energiaárak elszabadulása miatt sokkal gyorsabban térül meg egy hőszivattyú költsége, hiszen nem mindegy, hogy például az áram harminc forintba vagy hetvenbe kerül a lakosságnak vagy több százba a cégeknek. Ezért most nagyon sok a hőszivattyús illetve a klímás beruházás, amelyekhez mi szállítjuk a szükséges berendezéseket. Ezek a klímák is a hőszivattyú elvén működnek, levegő-levegő üzemmódban, a kinti és a benti levegő hőmérséklet különbségéből állítják elő a szükséges plusz hőt” – részletezte Béres Bence, aki szerint, aki most kezd építkezésbe az már magánemberként sem gázos fűtésben gondolkodik, hanem keresi az alternatív, megújuló energiákra építő lehetőségeket. 

Ma már a kondenzációs kazánra épülő fűtési rendszerek sem sokkal olcsóbbak, mint a modern hőszivattyús megoldások, amelyekre ráadásul kedvező pályázatokat is lehet találni, ami komoly segítség az átállásban, mert nem mindegy, hogy teljesen saját erőből kell finanszírozni a beruházást vagy van rá ötven, adott esetben akár száz százalékos állami vagy uniós támogatás. 
Természetesen, ahol már egy jól kiépített, gázüzemű kazánnal működő fűtési rendszer van, ott még a kondenzációs kazánra történő átálláson gondolkodnak az ügyfelek. Ezért is jöttek el a kiállításra a kondenzációs kazánokat forgalmazó cégek képviselői is, hiszen a gázzal működő megoldások között ez a legmodernebb és legtakarékosabb – hangsúlyozta Béres Bence. 

Rámutatott, mindig az adott paraméterekhez igazítják az ajánlatokat, mert ahány ház vagy lakás, annyiféle különböző megoldásra lehet szükség. A hőszivattyús rendszer inkább a céges épületekhez vagy családi házakhoz ajánlható, a több emeletes társasházakhoz kevésbé, ott legfeljebb a földszinti lakásokban élők gondolkodhatnak ebben, mivel a rendszer kiépítéséhez megfelelő nagyságú helyre van szükség. Ami az emeleti lakásoknál nem adott. Számukra egy közös, központi hőszivattyús rendszer jelenthetne megoldást. Így egy kazánházba telepíthető minden szükséges berendezés, nincs szükség lakásonként külön kazánokra. 

Kérdésünkre az ügyvezetők elmondták, hogy egy átlagos hőszivattyús rendszer ára három és ötmillió forint között mozog, és ebben már benne van minden költség az eszközök beszerzésétől a munkadíjig. Ez ma már egyáltalán nem extrém vagy elérhetetlen, különösen egy új ház felépítésének teljes költségvetését nézve. 

A BRS Klíma és Gázcentrum Kft., amelyben jelenleg a webáruházat kezelő kollégákkal együtt, negyvenkét fővel állnak az ügyfelek rendelkezésére, szívesen próbál ki új utakat is, ezért 2015-ben létrehozták a meleget.hu címen futó webáruházukat, amely mára alaposan kinőtte magát, különösen a Covidos időszak alatt, amikor mindenki otthonról próbálta intézni a dolgait. Fontos tapasztalatuk lett, hogy az ügyfelek nagy része ma már nem igényli azt, hogy személyesen megnézzen, megtapogasson egy terméket, bátran megrendelik akár a több milliós készülékeket is a webáruházban. Ennek egyik oka lehet az is, hogy rengeteg adathoz, véleményhez férnek hozzá az interneten, mielőtt döntenének. „Az érdeklődőket a weboldalunkon keresztül is tájékoztatjuk, ellátjuk tanácsokkal, de aki ott elakad, az bejöhet a boltba is, ahol a szakembereink minden kérdésükre válaszolnak és segítenek abban is, hogy mindenki a neki leginkább megfelelő megoldás felé orientálódjon. Ehhez személyre szabott ajánlatot is kap tőlünk” – tette hozzá Körmöczy Zsuzsanna. 

Béres Bence felhívta a figyelmet arra, hogy a szakma és a lakossági ügyfelek is nagyon várják az új pályázati kiírásokat, amelyek tovább pörgethetnék az átállást a modern és környezetbarát hőszivattyúkra, hűtő-fűtő klímákra és egyéb fenntartható megoldásokra. „Reméljük, hogy a következő fűtési szezont nem várják meg a kiírásokkal, és sikerül időben megoldásokat találni a lakossági háztartások fűtéskorszerűsítésére. Most mindenki kivár, hiszen nem szeretnének dupla árat kifizetni saját zsebből, ha lesznek elérhető pályázatok is, amelyek akár ötven százalékban is fedezhetik a költségeket. A különbség óriási, hiszen sokmilliós rendszerekről beszélünk. Félő, hogy később egyszerre árasztják el az igények a piacot és nem lesz elég kivitelezői kapacitás, hogy meg is csinálják” – mondta az ügyvezető. A BRS mindenesetre nem tart attól, hogy ne tudnák ellátni elegendő készülékkel a megrendelőket.

A már több mint három évtizede működő vállalkozás tevékenységét tavaly, a harmincadik évforduló évében rangos díjakkal ismerték el: megkapták az Év vállalkozója díjat, amelyet Körmöczy Zsuzsanna a Príma Primissima gálán vehetett át Budapesten, a Miskolc Város Virilistája 2022. kitüntető címet Veres Pál polgármestertől, az előző évben befizetett helyi adók alapján, és ők lettek az egyik legnagyobb klímaberendezés gyártó cég a Midea legeredményesebb forgalmazója is 2022-ben.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!