Ugrás a tartalomra

Gombász praktikák medvés élőhelyeken

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. október 13. vasárnap 08:37
A gombászók, málnázók ugyanazt keresik, mint a barnamedve, ezért nekik fokozottan figyelniük kell a biztonságra, amikor az erdőt járják.
Barnamedve / Fotó: WWF Magyarország

A medveészlelések egyre gyakoribbak hazánkban, legutóbb szeptember végén, Borsodszentgyörgy határában a palinai gyümölcsösben láttak. Az ősz a gombászás, illetve az erdei gyümölcsök begyűjtésének időszaka, ami nagyobb veszélyt jelent a medvékkel való találkozás szempontjából. A barnamedve ugyanis mindenevő állat és szívesen fogyaszt gyümölcsöt, mézet és bizonyos gombafajokat is.

- Több mint tíz éve járunk Erdélybe gombászni, valamint málnát, szedret és áfonyát gyűjteni. Ott elég sok a medve és bármerre mentünk, mindenhol találkoztunk medvenyommal - osztotta meg tapasztalatait Kőszeginé Tóth Judit, a Zempléni Gombász Egyesület elnöke.

- Emiatt mi mindig többen indulunk el, látó- és hallótávolságban maradunk egymástól és hangosan beszélgetünk vagy sípolunk. Az erdélyiek trükkje, hogy bottal ütögetik a fák törzsét, ami sokkal messzebbre elhallatszik, mint az emberi beszéd. A bozótosban nagyobb a valószínűsége, hogy váratlanul medvével találkozunk. Így, aki jobban fél, az ne menjen be a sűrűbe, hanem maradjon a kijelölt út mellett, illetve válasszon jobban belátható terepet az erdőben – javasolta Kőszeginé Tóth Judit azoknak is, akik a magyarországi erdőket választják.

Hozzátette, sem nekik, sem a helyi gombászoknak nem volt konfliktusa medvével, viszont rózsaszín medveürüléket láttak már, amiről erdélyi vadászoktól megtudták, hogy a színe bizonyítja, az állat málnát fogyasztott.

- A hazánkba látogató medvékre nem jellemző, hogy keresnék az emberek társaságát. Inkább a nagy zöld területekkel körülvett kisebb települések azok, amelyek körül elsősorban felbukkanhatnak, de általában ott sem maradnak sokáig. Legfeljebb valamilyen táplálékforrás, hulladék vagy a gyümölcsös csalhatja a közelbe őket. Novembertől pedig már elkezdődhet a nyugalmi időszakuk, amikor visszahúzódnak és kevesebbet mozognak. Ez eltarthat akár márciusig is, kezdetét elsősorban a rendelkezésre álló a táplálékmennyiség szabályozza – nyilatkozta lapunknak Dr. Sütő Dávid, a WWF Magyarország Nagyragadozók programjának vezetője.

Hangsúlyozta, hogy ősz elején viszont aktívabbak a barnamedvék, mert akkor igyekeznek az utolsó falatokat begyűjteni téli zsírtartalékaikhoz. Táplálékuk 60 százaléka jellemzően növényi eredetű egész évben. Ha beszélgetünk, zajt csapunk az erdőben, akkor nagy valószínűség szerint ki fognak térni előlünk. Amennyiben mégis medvét látunk, akkor hidegvérünket megőrizve nekünk kell minél hamarabb eltávolodni a területről hátrálva, az állatot szemmel tartva, de semmiképpen sem futva.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!