Ugrás a tartalomra

Gondozott és zöld Miskolc – új gyalogos ösvény épül az Avastetőn

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. szeptember 20. szerda 16:07
Már terítik a száz százalékban környezetbarát mulcs burkolatot a Perczel Mór utcát az Arnóti sorral összekötő erdei sétányon, a munkaterületet Miskolc polgármestere a hegygazdákkal és a Városgazda munkatársaival járta be szerdán. 
Fotó: Juhász Ákos

Ahogyan arról már beszámoltunk, Miskolc városa jól gazdálkodott az előző ciklusban megnyert TOP-os (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) pályázati forrásokkal, így mintegy 900 millió forintot fordíthat az önkormányzat több lépcsőben zöldítésre, parkosításra, a közterületek rendezésére, rendbe tételére. Jelenleg a második ütemben folynak a munkálatok az Avastetőn. A megtakarított pénzből többek között rendbe teszik a történelmi Avas és az Avastető számos területét, illetve a Kálvária környékét, cserjegondozással, az elvadult, gazos területek felszámolásával, a növényzet ritkításával, gallyazással, a balesetveszélyes, törött, sérült, beteg és elszáradt fák kivágásával. Zúzalékos utakat újítanak fel, új gyalogos, természetközeli sétányokat is kialakítanak a munkálatokkal megbízott Városgazda Nonprofit Kft. munkatársai, de a belvárosba is kerülnek új utcabútorok, bicikli- és rollertárolók, valamint hulladékgyűjtő edények.

A bejáráson Veres Pál polgármester kiemelte, az új erdei ösvény összeköti a Perczel Mór utca és a Kálvária domb környékét az avasi pincesorokkal. Az új gyalogos szakasz burkolata olyan faapríték (mulcs), amelyet a Városgazda Kft. állított elő. Ennél környezetkímélőbb, környezetbarátabb megoldás nem is képzelhető el. „Reményeink szerint itt egy közkedvelt sétaút lesz, most már az Avasnak erről az oldaláról is könnyen elérhető a Mélyvölgy” – tette hozzá. 

„A második zöldprojektes munkaterületen vagyunk jelenleg, a Mélyvölgyet kötjük össze a Perczel Mór utcával. Körülbelül egy kilométer hosszan, kisebb kanyarokkal kialakított utat építünk ki. Az útburkolat anyaga a természetből ered, olyan mulcs, amely a saját telephelyünkön aprított fákból, növényekből származik” – ismertette Kovács Imre István a Városgazda Kft. szolgáltatási vezetője. Felhívta a figyelmet arra, hogy a mulcs alá geotextília kerül, amely gátolja a gyomosodást, valamint a sáv két oldalát műanyaglapokkal biztosítják, hogy az eső ne mossa el a könnyű forgácsot. Ennek megakadályozására a meredekebb részeken hosszanti fa küszöbök is beépítésre kerülnek. A szolgáltatási vezetőtől megtudtuk, jelenleg közel ötven munkavállaló végzi a munkát ezen a helyszínen. Igyekeznek, hogy az őszi esők előtt befejezhessék.
Kovács Imre István kérdésünkre megerősítette, hogy gépjárművel nem lehet majd használni ezt az utat, kifejezetten gyalogos túraútvonalként működik. Még a kerékpárosoknak is kihívást jelent a mély mulcsban a közlekedés. 

Jacsó Pál hegygazda szerint nem csak az önkormányzatnál, de a lakosoknál is felmerült már az igény arra, hogy rendezzék ezt a területet. Amint kiderült, hogy van forrás rá, a hegygazdák meginterjúvolták a pincetulajdonosokat, hogy mit szeretnének. Egyfajta közvéleménykutatást végeztek, amelynek eredményét továbbították az önkormányzatnak. Ebben benne volt a zöldterület gyérítése és a sétaút is. „A legfontosabb, hogy legyen átjárás a Mélyvölgy és a Kálvária domb között. És ahogy most látjuk a már szinte kész ösvényt, a panorámát a városra, szép lesz. Nem beszélve arról, hogy most már a Kisavasnak is van erdeje. Nekem, mint természetközeli embernek ez egy fantasztikus dolog” – osztotta meg a hegygazda.

Az erdei ösvény építéséről még több fotó a galériában. Kattints a képre!

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!