Ugrás a tartalomra

Ha a Népkert fái mesélni tudnának

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. november 30. csütörtök 18:33
A Sziszi szobor titka és más érdekes történetek elevenednek meg Reiman Zoltán hatodik helytörténeti könyvében, amelyet csütörtökön mutattak be a sajtónak a Népkerti Vígadóban.
Fotó: Juhász Ákos

A hiánypótló kiadvány Miskolc első közparkja létrejöttének históriáját meséli el. A szerző Reiman Zoltán elmondta, hogy a miskolciak egyik központi helye volt a Népkert már a polgári korszakban, fénykorát a „boldog békeidőkben”, az első világháború előtt élte, felvillant még a két világháború között is, ám a szocialista évtizedekben, mint egyfajta „polgári csökevény” elveszítette jelentőségét és törzsközönségét is a park és a vígadó. 

A ’Ha a fák mesélni tudnának - időutazás a Népkertben’ című kötetben az író egy új nézőpontból, de mégis mindenki számára érthetően és izgalmasan vezet be minket a Népkert történetébe, és ami szintén újdonság, hogy két nyelven, magyarul és angolul is olvashatók az adatok és az izgalmas helyi sztorik a múltból, így nem csak a lokálpatrióták, de az idelátogató külföldi turisták is nagy haszonnal forgathatják. 
A kiadványban többek között szó esik a Népkert egyes részeiről, a leghíresebb épületéről, a Népkerti Vígadóról, a Szent Jobb egykori miskolci látogatásáról és az Országzászló felavatásáról. De nem lőttünk le ezzel minden poént. 

„A két világháború közötti időszakban erősen revízionista nézeteket vallottak városunk vezetői és polgárai, ezekről, a mára már sokak által elfeledett érzésről is olvashatunk a könyvben. Ezek olyan információk és visszaemlékezések, amelyekről a második világháború utáni rendszerben nem volt lehetőség beszélni. A trianoni trauma nem lehetett közbeszéd tárgya. Ebben a könyvben elsősorban ebből az időszakból származó történetek kaptak helyet” – mutatott rá a szerző. 
Hangsúlyozta, a könyv összeállításához szükséges kutatásai, forráskeresése közben számára is világossá vált, hogy a  Népkert a századelőn is hasonló problémákkal küzdött, mint manapság, talán ezek megoldására is választ kapnak az olvasók a sorok között. 

A könyv ötletgazdája és finanszírozója Barkóczi István, a Népkerti Vigadó tulajdonosa volt, aki igazi és elkötelezett miskolci lokálpatrióta, a Népkert szerelmese. A kötet alig több mint fél év alatt készült el, mától minden érdeklődő hozzájuthat Miskolc belvárosában a Géniusz Könyvesboltban.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!