Ugrás a tartalomra

Hamarosan elkészül a perecesi ravatalozó felújítása

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. április 19. péntek 14:01
A tavaly elkezdett munka a finisben van, amint elkészül a díszburkolat lerakása, használatba vehetik a mintegy tíz millió forintból újjáépült létesítményt.
Jól halad az újjáépítés. Fotó: Juhász Ákos

A temető Pereces régi központjában, a katolikus templom szomszédságában található, festői környezetben. A sírok egy része sík területen, másik fele a domboldalon helyezkedik el. A nagysága közel azonos a belvárosi Deszkatemetővel. Egyik jellegzetessége a vasbetonból készített apró ravatalozó, amelyet ma raktárként hasznosítanak, talán nem függetlenül attól, hogy – a helyiek szerint – már évtizedek óta erőteljesen megdőlve áll, mint Olaszországban a pisai ferde torony. És ahhoz hasonlóan ez a dőlés sem jelent közvetlen veszélyt az emberekre, ezzel együtt azonban nem használják eredeti funkciójában.

Erre a célra az épület előtti téren állítottak fel egy faszerkezetű, fedett, de oldalról nyitott ravatalozót, amely állapota az évek alatt erősen leromlott, ezért határozta el tavaly az önkormányzat, Bazin Levente, a kerület önkormányzati képviselője ösztönzésére, hogy saját forrásból újat építenek a városrész számára. 

A képviselő pénteken a helyszínen győződött meg arról, hogy a munkálatok jól haladnak, néhány hét és elkészül az új ravatalozó, amely elődjéhez hasonlóan faszerkezetű, fedett és oldalról nyitott lesz, megújított, erős beton alappal, amelyre éppen ottjártunkkor rakták le a díszkő burkolatot. 

Bazin Levente elmondta, a tavalyi évben határozták el, hogy elkezdik a perecesi temető felújítását, amely – szintén a képviselő kezdeményezésére - a bányászok védőszentjének, Szent Borbálának a nevét vette fel, az előző év májusától. 
- Ősszel megkezdődött a munka, először lebontottuk a régi ravatalozót, amely már erősen romos volt, szinte dőlt össze, az előző városvezetés elhanyagolta. A betonaljzatot is fel kellett szednünk, mert repedezett, hullámos, balesetveszélyes volt már. Az egészet az alapoktól kellett teljesen újjáépíteni – ismertette. 

A munka a téli időszakban szünetelt, de tavasszal folytatták, ma már áll a felépítmény, éppen az alatta lévő díszburkolatot rakják le. Ez lényegében az utolsó fázis, amint elkészült, használatba vehetik. 
- Amint ez a rész elkészül és átadjuk a ravatalozót, a következő terv a mögötte lévő, kissé megdőlt épület elbontása. Ezt most raktárként használják, de szeretnénk ehelyett is újat építeni, ahogy majd a város anyagi forrásai engedik. Ez már a következő évben valósulhat meg – vázolta a tervet Bazin Levente.    

Osváth Zoltán a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette, szükségszerű volt a régi ravatalozó elbontása és egy új építése. A korábbi már alkalmatlan volt a funkciója ellátására. A Városgazda saját forrásból végzi el a munkát, amelyből a térkövezés közel két és félmillió, a faszerkezet felépítése a tetővel együtt, szintén két és félmillió forintba került. Az ügyvezető rámutatott, 2010 és 2019 között az akkori városvezetés kegyeleti szolgáltatási munkákra nem igazán költött. Ennek eredményeként a vasgyári ravatalozó lényegében az összeomlás határán volt, ahogy a perecesi is. 

Még több fotó a galériában. Kattints a képre!

- Először a vasgyári ravatalozót csináltuk meg 2021-2022 között, amely több mint tíz millió forintba került. Utána, a képviselő úrral történt egyeztetések alapján, megtörtént a Szent Borbála temető ravatalozójának a kivitelezése is, annak érdekében, hogy a város polgárai ne csak a szentpéteri kapui temetőben, hanem a többi városi kezelésben lévő temetőben is megkapják a megfelelő szolgáltatási színvonalat – fogalmazott Osváth Zoltán. 
Kérdésre válaszolva elmondta, a ferde épület elbontása és újjáépítése a Városgazda forrásaiból nem lehetséges, ahhoz az önkormányzatnak máshonnan kell átcsoportosítania pénz, amennyiben erről később döntés születik.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!