Ugrás a tartalomra

Hatvan évét ünnepelte a sokszínű Könyves Kálmán általános iskola

Detzky Anna / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2024. május 02. csütörtök 11:02
Az intézmény születésnapjáról gálaműsorral emlékeztek meg a jubileumi tanév részeként.
Színes műsort adtak elő az iskola tanulói / Fotók: Osztie Tibor

Két napon át ünnepelte 60 éves jubileumát a Miskolci Könyves Kálmán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola (AMI) az Ady Endre Művelődési Házban. Április 29-én hétfő délután a diákok hozzátartozóit várták, akik nyugodtan gyönyörködhettek gyermekeik produkciójában egy ünnepélyes előadás keretében. A nagy, protokolláris köszöntőket április 30. keddre tartogatták. Ez utóbbira is hívtak szülőket, de ezt a második előadást alapvetően a kollégáknak és a meghívott vendégeknek rendezték. A rendezvényen televíziós stábunk is forgatott.

- A gálaműsort a Könyves Kálmán általános iskola 60 éves születésnapja alkalmából szerveztük. Viszont nem véletlenül adtuk át a lehetőséget igazgató úrnak, hogy felkonferálja a Színezd újra! műsorszámot, ami kifejezi, hogy az iskolának rendkívül színes arculata van már hatvan éve – nyilatkozta Tóth Zsuzsanna, az iskola könyvtárosa a Miskolc Televíziónak. 

Osztie Tibor képgalériája

- A repertoár összeállításánál ez nagyon fontos szempont volt, ahol minden korosztály 6-tól 15 éves korú gyermekekig képviseltette magát. A műsorszámok között pedig a közönség láthatott olyan darabot is, ami klasszikus, például Sosztakovics 2. szvitjét. A 7. b osztály pedig előadta az Ugrálj, táncolj! Érezd a ritmust! dinamikus sportgyakorlatot, de néhány prózai előadást is a produkciók közé csempésztünk. A gyerekek jó kedvűek voltak és nagy szeretettel készítették a műsort a szülőknek és a díszvendégeinknek – részletezte a könyvtáros. 

Órzik, óvják értékeiket

- A jubileum hatalmas kihívás, mert 60 év múltja kötelez. Olyan pedagógus és igazgató kollégák vezényelték az elmúlt éveket, akik példaértékűek. Fontos ez azért, mert szeretnénk utat mutatni a gyermekeink számára is. Ez a mai felbolydult világ az értékeket kezdi elveszíteni, amit mi nem akarunk – mondta televíziós stábunknak Radványi Árpád, a Miskolci Könyves Kálmán Általános Iskola, és AMI igazgatója. – A tanulók és a szülők mellett, nyugalmazott pedagógusaink, az iskola mögött álló alapítvány kurátorai, partner óvodák és iskolák képviselői, valamint Veres Pál, Miskolc polgármestere is eljött, akinek a gyermekei is idejártak – sorolta. A televíziós interjúk után a köszöntőket hallgathatták meg munkatársaink. 

Egy iskola sosem öregszik

„Nagyon jó volt egy kicsit hazatérni ide, hiszen a szívem mélyén mindig tanár maradok, bárhová is sodor az élet. Hatvan esztendő egy emberéletben igen hosszú idő és egy 60 éves embert már inkább öregnek mondanak, még, ha a lelkében ezt nem is érzi. Vajon egy hatvan éves iskola öreg-e” – tette fel a kérdést köszöntőjében Veres Pál, Miskolc polgármestere. „Azt tudom mondani, hogy egy iskola sosem öregszik meg. Az iskolát mindig fiatalon tartják az egymást követő generációk, a gyerekek. Azok, akik a lelket hozzák oda és a fiatalságukkal lendületessé teszik” – jelentette ki. 

Veres Pál polgármester és Radványi Árpád iskolaigazgató

Rámutatott a polgármester, hogy a gálaműsoron egy kicsit megállhattunk, visszatekinthettünk és átgondolhattuk, hogy mi volt mögöttünk, mi van ma és vajon mi vár majd ránk az elkövetkezendő időszakokban. Elmondta, hogy ő maga akár három szerepkört is betölthetne ennek az iskolának az életében. Polgármesterként abban érdekelt, hogy legyenek a városban kiváló iskolák, mint, amilyen a Könyves. Azon a lakótelepen, ahol ma áll, fontos volt, hogy létesüljön egy iskola, ahol a megkapott jó tudásból generációk tudnak építkezni és stabilitást jelent. 

"Közel 23 évig voltam a Földes Ferenc Gimnázium intézményvezetője és 35 évig tanár. Egy iskolát a hagyományai, az értékrendje és szellemisége határoznak meg. Jelen esetben a Könyvest a család szeretete, a tisztelet, a nyitottság, a döntés lehetősége és szabadsága. Amikor a Könyves Kálmán általános iskolából adta be valaki a jelentkezését a Földesbe, örültem, mert biztosra vettem, hogy kiváló diák érkezik és remek felkészítést, nevelést kapott. Utoljára, de nem utolsósorban szülő is vagyok, hiszen mindkét gyermekem idejárt négy év különbséggel. Radványi Árpád, a jelenlegi igazgató volt az osztályfőnökük. Minden nap nyugodt szívvel engedtem el őket ide, mert tudtam, hogy jó helyen vannak. A Könyves bálokra pedig máig szívesen emlékszünk vissza” – osztotta meg. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!