Ugrás a tartalomra

A háziorvosi szakma szabadságot ad

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. február 25. vasárnap 16:14
Manapság egyre nagyobb kihívás háziorvosnak lenni, de a betegek hálája megéri a fáradozást.
Fotó: Osztie Tibor

Ahogy az egész országban, úgy Miskolcon is probléma, hogy egyre több háziorvosi praxis marad betöltetlenül. A téma kapcsán sorozatot indítottunk, amelynek mostani részében Poncsák Csabával, a miskolc-martinkertvárosi háziorvossal beszélgettünk hivatása szépségeiről, nehézségeiről.

- Nyíregyházáról származom, és Debrecenben végeztem az orvosit, de már régóta Miskolcon élek. A kezdet kezdetén kórházban, sebészeten dolgoztam, viszont önállóságra vágytam – osztotta meg Poncsák Csaba. - Egy háziorvosnak nincsen főnöke és maga irányítja praxisát. Nagyobb szabadsággal, de jelentős, a kórházhoz képest más jellegű leterheltséggel jár a munkája. Emellett végigkísérjük a pácienseink életét, amihez empátiára van szükség. A szakma szépsége is ez, hogy a betegek részéről kötődés alakul ki, és sok pozitív visszajelzést kapunk – fűzte hozzá.

Elárulta, hogy a pályaválasztásában példaként szolgált a háziorvosa. Azonban az meglepetésként érte, hogy a mindennapi munka során a szakmai kihívások mellett mint praxist üzemeltető egészségügyi vállalkozó is helyt kell állnia. Továbbá a praxisban dolgozók előírt bérfejlesztését is el kell végeznie.

Hiányzik a megbecsülés

- Amikor húsz éve kezdtem a pályát, sokkal többen szerettek volna háziorvosok lenni, mert biztonságot adott. Ez a törekvés manapság részben anyagi okokból, részben karrierépítési szempontból megrekedt, annak ellenére, hogy egy háziorvosnak mindenhez értenie kell. Mivel hiányzik a megbecsülés, így elöregszik a szakma. A borsodi peremvidékekre különösen kevesen akarnak kiköltözni – fogalmazta meg a kedvelt háziorvos, akinek, mint mondta, a szabad orvosválasztás miatt jelenleg is kétezer fős nagy praxisa van.

Majd kiemelte, hogy betöltetlenségükből adódóan, egyre több háziorvosi praxist vonnak össze. Így akár háromezer fős praxisok is létrejöhetnek. A betegutak is nehezebben átláthatóvá váltak. Főleg ha szakrendelésre kell küldeni a beteget, ahol belátható időn belül legtöbbször csak magánpraxisban fogadják.

- Ugyanakkor a borsodi vármegyeszékhelyen előny, hogy a Miskolci Vállalkozó Háziorvosi Rendszert Működtető Egyesülés segíti a praktizáló háziorvosok munkáját. A kisebb településeken pedig a tartósan betöltetlen praxisokra lehet pályázni, amelynek keretében sokszor a lakhatást is támogatják – tájékoztatott.

Digitalizáció, asszisztensek

- A koronavírus időszaka tartós változásokat hozott. Akkor kezdődött el nagyüzemben az online rendelés. A betegek jelentős része máig megmaradt az internetes és telefonos ügyintézésnél, ami valamelyest ellensúlyozhatja, hogy egyre több pácienst kell ellátni. Az egészségügyi asszisztensek munkája szintén felértékelődött. Személy szerint én kettő asszisztenssel dolgozom – részletezte a martinkertvárosi háziorvos.

Hozzátette, hogy a covididőszak hozadéka az is, hogy a betegek jobban tolerálják a maszkviselést. Így amikor járványos betegségük, például influenzájuk van, automatikusan felveszik a maszkot. - Sajnos a posztcovid szindrómából kifolyólag eddig ismeretlen tünetek is megjelentek – tudatta.

Végül elmondta, hogy bár több modern orvosi eszközzel rendelkeznek, de ezek használatához képzésekre lenne szükség. Ahogy ahhoz is, hogy kezelni tudják a rendelőben egyre sűrűbben megjelenő lelki problémákat, amelyek befolyásolják a gyógyulás ütemét is. - Megoldás lehet erre, hogy a későbbiekben mentálhigiénikust, illetve gyógytornászt is foglalkoztatnak majd a háziorvosi praxisokban – fejtette ki.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!