Ugrás a tartalomra

Hegedűs Andrea: a négy alapművelettel sincsenek tisztában a belügyminisztériumban

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. március 02. csütörtök 08:38
A belügyminiszterhez címzett hétfői interpellációjában a Demokratikus Koalíció (DK) miskolci országgyűlési képviselője arra volt kíváncsi, miért vette el az állam az iskolákat az önkormányzatoktól, ha képtelen azoknak a törvényben előírt minimális feltételeket is biztosítani. Hegedűs Andrea parlamenti felszólalására Pintér Sándor helyett végül annak államtitkára reagált.

Hegedűs Andrea az országgyűlés tavaszi ülésszakának első napján Pintér Sándor belügyminiszterhez intézett felszólalásában felidézte a miniszterelnök elhíresült mondatait, melyben Orbán Viktor pár hónapja a közoktatás két legfontosabb problémájaként a hitoktatást és a mindennapos testnevelést nevezte meg.

– Azt, hogy mióta az iskolákat elvették az önkormányzatoktól, és központilag irányítják őket, azok mind kevésbé képesek működni a szakemberhiány miatt, úgy látszik, nem tartja fontosnak – mutatott rá a DK politikusa, aki szerint a kormányzat képtelen volt kiszámolni, mennyivel fog többe kerülni a költségvetésnek, ha elveszik az önkormányzatoktól a köznevelési és közoktatási intézményeket. Helyzetértékelése mentén ennek tudható be, hogy immár a saját maguk által előírt minimális feltételeket sem tudják biztosítani azoknak.

Pintér Sándor híján a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára reagált a korábban pedagógusként tevékenykedő Hegedűs Andreának. Rétvári Bence állítása alapján a Gyurcsány-kormány idején tizenötezer pedagógust bocsátottak el, s az azóta fennálló százhetvenezres létszám kevés ingadozás mellett nagyjából állandónak volt tekinthető a Fidesz regnálása alatt. A KDNP-s kormánytag válaszában hangsúlyozta még: a három év alatt megvalósuló béremelésnek köszönhetően 2025 elejére a tanárok hetvenöt százalékkal vihetnek többet haza, éppen emiatt várható, hogy a pedagóguspályát egyre inkább vonzóvá tudják tenni a fiatalok számára.


 
Hegedűs Andrea szerint hiába hirdeti a kormány, hogy ma több pedagógus tanít az iskolákban, mint 2010-ben, ha közben a tanulói óraszámokat jelentősen megemelték. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, hogy „alig van iskola, ahol ne lenne betöltetlen tanári álláshely; a hiányzó pedagógusokat a kollégák túlórában helyettesítik; magyartanár tanít kémiát, földrajztanár idegen nyelvet”. Majd a Budapest Intézet kimutatását idézve rámutatott: a jogszabályi előírások szerint a tanárokon kívül legalább tizennégyezer további segítőt – köztük: pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztenst, pszichopedagógust, titkárt, dajkát, könyvtárost, rendszergazdát és takarítót – kellene alkalmazniuk az intézményeknek. Eközben a hiányzók munkáját – ecsetelte a miskolci DK-s – nem is értő, de semmiképp sem e célra alkalmazott és amúgy is túlterhelt pedagógusok kénytelenek ellátni.

– Ám tudunk olyan iskoláról is, ahol a szülők takarítanak. A hiány fő oka természetesen itt is a méltánytalanul alacsony bérezés. Egy szakképzett pedagógiai asszisztens keresete a garantált bérminimum. Bár ez még mindig jobb, mint az a tavaly szeptemberi eset, amikor egy belvárosi gimnázium egyszerre keresett történelmet angol nyelven tanítani képes tanárt és délutáni takarítót. Ugyanannyiért. És nem a takarítónak kínált bér volt túl magas… – hangzott el a szakpolitikus felszólalásában.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!