Ugrás a tartalomra

A Herman Ottó lehet az év hazai múzeuma

Bódogh Dávid / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2024. április 17. szerda 10:04
Jelölti státuszba lépett a Herman Ottó Múzeum az „Év Múzeuma 2024” pályázatán. 
Osztie Tibor idén januári felvételei a Régészeti Látványtár átadásakor

Ahogy arról olvasóink is értesülhettek: az idén százhuszonöt éves intézményben számos fejlesztés zajlott az elmúlt esztendőben. Nemsoká átadják például a Képtárat.

De ugyancsak ismeretes: az intézmény Tímármalom utcai épületében idén januárban megnyílt az a Régészeti Látványtár, ami egyedülálló tárlatával és múzeumpedagógiai foglalkozásaival rengeteg látogatót vonz azóta is. 

Egészen különleges a kiállításnak a kibontása és a tartalma: több mint kétezer tárggyal mutatják be a rézkortól a kora újkorig terjedő időszakot, az érdeklődők a megye régészetét tekinthetik át – idézte fel a Miskolc Televízió stábjának a múzeum igazgatója.

Így csodálhatjuk hát meg éppenséggel Móra Ferenc decis üvegpoharát, amelyből miskolci barátai társaságában borozgatott az Avason – vagy a kora újkori Magyarország egyik legfurmányosabb maffiabűnügyének leleteit, az ötszáz éves múltra visszatekintő csorbakői pénzhamisító műhely pénzérméit.

Az Év Múzeuma díjat minden évben kiosztják az ország múzeumai között. A Herman Ottó Múzeum utoljára 2000-ben nyerte el az elismerést.

Szolyák Péter a tárolókban egymás mellett sorakozó értékes leletek kapcsán kifejtette: a kiállítás arra a kérdésre ad választ, hogy miként kerül egy műtárgy a földből a vitrinbe.

Az elmúlt év fejlesztései tehát – húzta alá a múzeumigazgató – így jó esélyt adnak arra, hogy ismét a szakmai élvonalba kerüljön a miskolci intézmény. Hozzátette: a múzeum úgy döntött, a tárlatot idén az Év Kiállítása Díjra is benevezik. 

A pályázat zsűrije a miskolci intézményt az elkövetkező három hétben személyesen is felkeresi majd. A díjat május 25-én a Múzeumok Majálisán, a Magyar Nemzeti Múzeumban vehetik át a kategóriák győztesei.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!