Ugrás a tartalomra

„Hetven éve a gasztronómiai és kereskedelmi kultúra szolgálatában”

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. április 19. péntek 14:26
Jubileumát ünnepelte a Szentpáli, a turizmus-, vendéglátás- és kereskedelemágazat nívós szakképző iskolája.
Juhász Ákos képgalériája

Különleges gálaműsor keretében tartotta meg 70 éves jubileumi ünnepségét a Miskolci Szakképzési Centrum Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskolája április 18-án délután, aulájában. A prózai és zenei produkciókkal a jelenlegi diákok, tanárok, az intézmény alkalmazottai és művészek emelték a program fényét, hogy megmutassák, mennyire fontos számukra az iskola közössége és a hagyományok ápolása. 

A műsorban részt vettek a sikeres öregdiákok is, akik példaként szolgálnak a jelenlegi tanulóknak a karrierépítésben. Pódiumbeszélgetés keretében közelebbről is megismerhette őket az ünneplő vendégsereg, ahol a nyugdíjas tanárok szintén felidézték egykori munkahelyükhöz kötődő emlékeiket. 

Meghatározó a régióban

- Lényeges egy iskola esetében, hogy a hagyományaira, tradícióira építkezzen. Ugyanis ez a 70 év már sok eredményt hozott, amire most lehet alapozni – nyilatkozta Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzés Centrum kancellárja a Miskolc Televíziónak. - Jelenleg a megújult szakképzés rendszerében azok a területek, amelyeket itt tanulhatnak a diákok, nagyon fontosak a régióban. A turizmus és vendéglátás a legnépszerűbb szakmák közé tartozik. Ez az egyik olyan szakképzés, amire a legtöbb a jelentkező. Itt és most a megújult iskolaépületében és a nagyon felkészült tanári karával ennek az ágazatnak a legjobb minőségű képzését adja a Szentpáli a régióban. Ezt az elmúlt időszak versenyeredményei is igazolják – fejtette ki.

 Gyakorlatias, duális képzés

- Iskolánk a turizmus- és vendéglátáságazat mellett a kereskedelemágazatban nyújt továbbtanulási lehetőséget mind a középfokú beiskolázás terén, mind az érettségi utáni képzésnél, mind a felnőttképzés tekintetében – ismertette Szabóné Trum Tünde, az iskola igazgatója a Miskolc Televíziónak. 

Tudatta, hogy a Szentpáli létszáma az elmúlt időszakban folyamatosan növekedett, hiszen kedvelt iskoláról van szó, amit folyamatos megújulásának, innovációinak is köszönhet. Ebben az évben ez 880 fő, aminek majdnem 20 százaléka a felnőttek képzését teszi ki. Az intézményben technikus és szakképző iskolai képzés működik nappali rendszerben. A turizmus- és vendéglátáságazatban hat képzési típusban lehet részt venni, a kereskedelemágazatban pedig egyben. 

Szabóné Trum Tünde az iskola igazgatója köszöntötte a jelenlévőket / Fotók: Juhász Ákos

Megtudtuk, hogy az új képzési rendszer lehetővé teszi a duális képzést, amely a Szentpáli esetében nagy múltra tekint vissza. Ugyanis a diákok mindig külső partnereknél, vállalkozásoknál teljesítették a szakmai gyakorlatot. Jelenleg a turizmus és vendéglátás terén 40, a kereskedelmiágazatban 10 duális partnerrel áll az intézmény kapcsolatban. Az iskola tanüzeméből, az Otthon Étteremből pedig a Miskolci Szakképzési Centrum négy duális partnerrel közösen létrehozta Miskolci Gasztro Centrum néven az ágazati képzőközpontot, amelyet 2021-ben adtak át. 

Megnyitó beszédében felidézte az intézmény múltját is, amely elmondása szerint 70 éve a gasztronómiai és a kereskedelmi kultúra szolgálatában áll. 1954-ben a Belkereskedelmi Minisztérium szakmai irányításával kezdte meg működését a Szentpáli jogelődje, a Miskolci Kereskedelmi Tanulóiskola. 1969-ben az iskola a Csengey Gusztáv utcai épületébe költözött, ahol a diáklétszám közel kétezer fősre növekedett, így egy-két éven belül két műszakos tanítási rendet vezettek be. 1994-től 40 szakmunkásképző és 10 szakközépiskolai osztály működött az iskolában - tudtuk meg.

1997-ben az akkori igazgató javaslatára vette fel az intézmény Szentpáli István közgazdász, jogász, országgyűlési képviselő nevét, aki Miskolc polgármestere, a Miskolci Kereskedelmi és Iparkamara titkára és a helyi közép kereskedelmi iskola tanára volt. 2002-ben költözött a Szentpáli szakképző iskola a jelenlegi helyére, a Herman Ottó utca 2. szám alá. Az épületet 2023-ban felújították a 21. századi szakképző intézményfejlesztési program keretében. 2024. januárjában a tantermeket is korszerűsítették – sorolta. 

„Nagy-Miskolc” szülötte

„Amikor Miskolcon a turizmus és vendéglátás kiváló szakembereivel beszélgetek, akkor hamar kiderül, hogy az illető korábban a Szentpáliba, vagy annak elődjébe járt. Ezért gondolom azt, hogy ennek az iskolának kisugárzása van, amely már nagyszerű eredményeket ért el és szép jövő előtt áll” – mondta köszöntőjében Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója. 

Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója megemlékezett a névadóról

Hozzátette, hogy Szentpáli István - akit a béke csillagának is hívtak – nevéhez fűződik „Nagy-Miskolc” létrejötte 1945-ben, amikor Diósgyőr, Hejőcsaba és Görömböly városrészeket, azaz a Vasgyárban dolgozók teljes lakosságát a központhoz csatolták. A kis kereskedő városból ekkor lett kétszázezres iparváros, ahol igény mutatkozott arra, hogy turizmus, vendéglátás és kereskedelemágazatban is alakuljon egy iskola. 

Megszeretteti a szakmát

Végül a Szentpális életérzésről egy szakácsnak készülő diák így vallott: - A Szentpálinak nagyon jó a szellemisége. Már három éve itt tanulok és sok barátra leltem. A tanárok között is akadnak bőven olyanok, akik nyitott szívűek és azt szeretnék, hogy jól megtanuljuk és megszeressük a szakmánkat – osztotta meg televíziós stábunkkal Asztalos Dániel, a Szentpáli szakképző iskola 11. évfolyamos szakács szaktechnikus tanulója. – Számos versenyre is eljutottam. A legutóbbi Szolnokon volt, a Pelikán Kupa, ahol második helyezést értem el. Most kezdtem el a szakmai gyakorlatomat Edelényben a Templomkerti Kisvendéglőben, ami egészen novemberig fog tartani. Ez alapján már most úgy érzem, hogy akár tíz év múlva is el tudom képzelni magam ebben a szakmában – árulta el. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!