Ugrás a tartalomra

Hogyan fűtsünk kevesebb füsttel? Felülőről gyújtsuk meg a tüzelőt!

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. február 28. szerda 11:48
Az Ökomenedzser Iroda a környezetbarát és hatékony fatüzelés módját mutatja be négy részes sorozatában. A harmadik részben arról írunk, hogy nem mindegy, hogyan rakjuk meg a kályhát.
fűtés tüzelés

A fűtés során a legtöbb légszennyező anyag a begyújtási, felmelegedési fázisban keletkezik. Tehát nem mindegy, hogyan rakjuk meg a kályhát és hogyan indul el az égés. Lehet fűteni úgy, hogy sok füstöt termelünk, és úgy is, hogy kevésbé szennyezzük el Miskolc levegőjét. 

Hagyományosan alulról gyújtják meg a tüzet, alul vannak a vékony, felül a vastagabb hasábok. Ez elmúlt években a szakemberek ösztönzésére egyre inkább elterjed a tüzelő felülőről történő begyújtásának gyakorlata, amikor fordított a hasábok sorrendje. Mi a különbség a két módszer között? 

Ha a farakást alulról gyújtjuk meg, az induló láng az összes berakott hasábfán végigfut és közben lehűl. Nehezebben melegszik fel a tűztér és a kémény, emiatt a huzat is gyengébb lesz. Az alacsonyabb égési hőmérséklet miatt tökéletlen lesz az égés, több koromrészecske és mérgező légszennyező anyag képződik. A kéményen vastag, sötét füst gomolyog ki.

A korszerűbb módszernél a vastag hasábok kerülnek alulra, rá a vékonyabb darabok és a gyújtós legfelülre. A begyújtás felülőről történik, és az így felépített máglya fentről lefelé fog leégni. A lángot nem hűti le a többi fa, mindig csak annyi gyullad be, amennyit a rendelkezésre álló levegő és huzat lehetővé tesz. Fokozatosan, magasabb hőmérséklettel épül fel az égés, ezért tökéletesebben megy végbe, ami így kevesebb füst, korom képződésével jár, ahogyan az alábbi képsorok mutatják. Eközben a kéményen alig látszik a füstölés.  

A tüzelőanyag teljes leégéséig levegő többletet kell biztosítani, hogy a tökéletes égés feltételeit megteremtsük, aminek során a káros gázok el tudnak égni. Ha ezt nem tesszük, jelentősen szennyezzük a levegőt, korom, kátrány rakódik le a kéményben. A kályhát csak akkor zárjuk le, ha már nincs aktív égés. Tehát ha felülről gyújtunk be, kevésbé szennyezzük a levegőt, több hőt nyerhetünk és növelhetjük kályhánk élettartamát. 

Ha kérdése van a témában, keresse szakértő ökomenedzsereinket a hungairy@miskolc.hu e-mail címen.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!