Használjunk jó minőségű tüzelőanyagot, lehetőség szerint keményfát (pl. tölgy, bükk, akác), mivel ennek magasabb a fűtőértéke, tovább ég és több hőt ad. Puhafával is lehet fűteni, de több kell belőle.
Legfontosabb kritérium, hogy száraz legyen a tüzelőnk. Ha nedves fával fűtünk, az energia jelentős része a fa víztartalmának elpárologtatására megy el. Tehát minél nedvesebb a fa, annál gyengébb a fűtőértéke. Az égési hőmérséklet alacsonyabb lesz, meleg helyett füstöt és kátrányt termelünk. Ez a füst a lakókörnyezetünk és a város levegőjét erősen szennyezi, sok rákkeltő anyagot is tartalmaz. A keletkező korom, kátrány a tüzelőberendezésünket és a kéményt károsítja, rontja a fűtés hatásfokát és kipárolgása elszennyezi a belső tér levegőjét is.
A frissen felvágott tűzifának 1-2 évre van szüksége a teljes kiszáradáshoz. A szárítás, tárolás esőtől védett, száraz, szellős helyen történjen. Felhasogatva sokkal gyorsabban szárad ki, mint rönkben vagy tekében. Az ideális tűzifa légszáraz, vagyis 20 százalék alatti nedvességtartalmú. Honnan tudjuk, hogy elég száraz a tűzifánk? Legegyszerűbb megmérni. Ehhez pár ezer forintért vásárolhatunk nedvesség mérő műszert.
Vagy ha összeütünk két hasábot, a nedves fának mélyebb, kongó, a száraznak magasabban csengő hangja lesz. Ha nem elég száraz a tűzifánk, akkor a kályhában égetve azt látjuk, hogy a hasábok végén buborékolva, sisteregve távozik a gőz.
Miskolc levegőjének minőségéért és saját egészségünkért is sokat tehetünk, ha száraz fával fűtünk!
Ha kérdése van a témában, keresse a szakértő ökomenedzsereket a hungairy@miskolc.hu e-mail címen.