Ugrás a tartalomra

Hová vezet az, ha egy kormány elengedi az idősek kezét?

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. május 22. szerda 19:21
A Demokratikus Koalíció (DK) miskolci szervezete közleményt juttatott el a Minap szerkesztőségébe, melyben Hegedűs Andrea országgyűlési képviselő parlamenti felszólalásából idéztek.
Hegedűs Andrea egy korábbi sajtótájékoztatón /Fotó: Juhász Ákos

A demográfiai öregedés problémája drasztikusan sújtja Magyarországot, ahol 2021-ben a lakosság ötöde 65 évnél idősebb volt, arányuk pedig az össztársadalomhoz képest évről évre nő. Egyes előrejelzések szerint 2070-re a 65 év felettiek aránya elérheti a 29 százalékot is. A Fidesz gazdaságpolitikája miatt Miskolcot sorra hagyják el a fiatalok -, és ez még inkább kiéleződik – írják a DK közleményében. 

Hegedűs Andrea, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője arról beszélt: Észak-Magyarország száműzött régió volt az elmúlt 14 évben az Orbán-rezsim szemében. Ez a térség nem elég, hogy leszakadt, de az idősek gondjai is mélyültek. A parlamenti hozzászólásában felsorolta, hogy mivel is sújtotta a kormány a miskolci időseket. 

A Fidesz világbajnok inflációja teljesen felemésztette a nyugdíjak vásárlóértékét. Az élelmiszerárak a környező országokhoz képest is rendkívül magasak. Egy nagybevásárlásnál már harmincötezer forint sem elég ahhoz, hogy harminc alapvető terméket megvegyenek az emberek – mondta a képviselő. Hozzátette, a miskolci fiatalok, családok a szomszéd országba járnak élelmiszerért. Az egyedülálló nyugdíjas, akinek nincs autója, ezt nem teheti meg. 

A felelőtlen gazdaságpolitikának is a nyugdíjasok isszák meg a levét, hiszen az idén elmaradó gazdasági növekedés miatt még nyugdíjprémiumot sem kaphatnak. Egyre több hetven fölötti miskolci rákényszerül arra, hogy erején túl is munkát vállaljon, mert másként nem tudna megélni – tudatta Hegedűs Andrea. 

Komoly szociális problémákkal is szembe kell nézni – jegyezte meg. Hiszen az idősek gondozása, szakszerű ápolása nem megoldott Miskolcon sem. Hiányoznak a rendszerből az ápolók, a szociális munkások. Alacsony a jövedelem és nagy a teher ebben a szférában.

Egyre nő az egyedül élő idősek száma, és ez Miskolcon még hatványozottabban igaz. A gyermekek külföldön, a szülők családi segítség nélkül. Az idősotthonokban pedig hosszú várólisták vannak. A Fidesz nem költ az idősek napközbeni ellátására sem – hangsúlyozta a DK-s képviselő. 

Hegedűs Andrea úgy fogalmazott, hogy elengedték az idősek kezét, az Orbán-kormány szavakban védi a nyugdíjasokat, de a tettek hiányoznak. Az elmúlt 14 év is mutatja, hogy a nyugdíjasok helyzetén egyedül a kormányváltás segíthet – tette hozzá. 

A DK közleménye szerint, ha a Fidesz elveszíti a többségét a június 9-ei európai parlamenti és önkormányzati választáson, a DK-MSZP-Párbeszéd szociáldemokrata-zöld szövetség már másnaptól előrehozott választást fog követelni. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!