Ugrás a tartalomra

Így kell eltávolítani a kullancsot (videó)

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. június 06. csütörtök 12:26
A Semmelweis Egyetem videón mutatja meg, hogy kell kiszedni a vérszívót.
Fotó: Getty Images

A Semmelweis Egyetem honlapján közzétett oktatóvideó szerint akkor sincs ok pánikra, ha észrevettük a bőrünkön csimpaszkodó vérszívót, de fontos, hogy mihamarabb távolítsuk el. Minél tovább van ugyanis a bőrünkben a kullancs, annál inkább nő a fertőzés veszélye.

Fontos, hogy eltávolításkor a kullancsnak csak a fejét szorítsuk meg, a törzsének egyidejű összenyomása nélkül, mivel a kórokozók a kullancs belső szerveiben találhatóak, a nyomással viszont öklendezésre kényszerítjük az állatot, ami növeli a fertőzés kockázatát

A videóban a szakember a tévhitekről is beszél, például, hogy a csípésre tilos különböző olajokat, zsírokat, krémeket kenni. Ugyanakkor eltávolítást követően a csípés helyét fertőtlenítsük le, de ne használjunk szteroidos krémet, ez ugyanis megzavarhatja az immunrendszert, és elmaradhat a szokásos helyi reakció, a Lyme-kórra utaló körkörös vagy ovális, több centiméter átmérőjű, fájdalmat nem okozó bőrpír! Ha ilyet tapasztalunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz, hiszen a kezeletlen Lyme-kór akár hosszabb idő elteltével is okozhat neurológiai, szív vagy ízületi megbetegedéseket! Az időben felismert betegség azonban orvos által felírt, antibiotikum-kúrával ma már sikeresen gyógyítható.

A kullancsok által terjesztett másik gyakori megbetegedés, a vírusos agyvelő-, agyhártyagyulladás ellen megelőzéssel lehet legjobban védekezni. Az erre kifejlesztett oltás beadatásával, illetve a kullancs mielőbbi szakszerű eltávolításával kiküszöbölhető a megbetegedés.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!