Ugrás a tartalomra

Íme két locsolóvers, amit még biztos nem hallott

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2023. április 08. szombat 17:37
Mesterséges intelligenciával írattunk locsolóverseket. Ez a technológia állítólag a jövő, de azért még ne dobja sutba az "Én kis kertész legény vagyok"-ot.
Robonyuszi Forrás: freepik.com

A mesterséges intelligencia az év legnagyobb attrakciója, ami pár kattintással bárki számára elérhető. Arra is alkalmas lehet többek között a technológia, hogy kiváltsa a kreatív emberi munkát, és az olyan foglalkozásokat, mint például az újságíró. vagy éppen a költő.

Különböző oldalokon adhatunk utasításokat és paramétereket egy-egy MI-nek, és ők művészi képeket készítenek, rapszöveget írnak, megmondják, mi a véleményük bizonyos dolgokról - mindezt az internet kimeríthetetlen tartalmát szondázva. Március 15-én például rap készült Petőfi Sándorról, amit teljes egészében a mesterséges intelligencia gyártott: a kliptől, a szövegen át a vokálon keresztül a zenééig.

Most a keresztény és a népi magyar csakráját teszteltük a technikának: azt kértük a chat.openai-tól, hogy egy egyházi szellemű, és egy vidámabb, népes hűsvéti locsolóverset fabrikáljon neknk magyarul.

Íme az egyházi verzió:

Keresztény hívők vagyunk mi,
Locsolóvíz az öröm üzenetei.
Háza táján mindenhol,
A hívők vidám üzenete szól.

Az élet pedig keresztényi út,
Boldogító áldás, amely mindig új.
Locsoljuk meg a földet, és magunkat is,
Szent áldás járja át életünket.
 

És a világi:

Itt az ünnep, indul a mulatság,
Locsoljuk egymást, legyen vidámság!
Mézeskalács és csokoládé,
Az év ezen napján mindenki boldoggá váljék!

Egy csepp víz, egy friss virág,
Ez az üzenete a locsolásnak.
A télből kiengedve az álmából,
A természet megelevenedik és feléled az életből!

Lássuk be, nem egy "Piros tojás, fehér nyuszi, locsolásért jár a puszi" szint, de néhány önjelölt költőzseni verseit biztosan überli. Mindazonáltal a technika még erősen töri a magyar ragozást, ez érezhető. Amíg ezt a hiányosságot nem kupálják ki, jobb, ha észben tartjuk a nagyapáinktól megtanult öntözőrigmusokat. 

Egyébként nem vehető rá mindenre az MI. Azt például magától kijelentette, hogy bármilyen paraméterrel ír verset, kivéve pajzán és obszcén módon, mivel, véleménye szerint (!!!) egy vallási ünnephez ezek a formák nem illenek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!