Ugrás a tartalomra

A jövő táncművészeit keresik a miskolci tehetségcentrumban

Kujan István
Utoljára módosítva
2024. június 13. csütörtök 09:57
Most szombaton máris felvételt tartanak a Grand Dance Tánc és Mozgásstúdióban.

A történet kezdete egészen 2019-ig nyúlik vissza. Ekkor új oktatási programmal kezdte meg működését a Magyar Táncművészeti Egyetem előkészítő balettstúdiója. Mint azt Szitt Melinda mesteroktató lapunk érdeklődésére elmondta, az elsődleges cél az, hogy felkészítsék a fiatalokat az egyetemi képzésre, és ezzel biztosítsák az utánpótlást a magyar táncművészet számára.

A program keretében – és itt kapcsolódik be Miskolc is – kihelyezett tehetségcentrumokat alakítottak ki vidéki nagyvárosokban a tehetségek felfedezésére, gondozására, hogy idővel a valóban tehetséges gyerekek megkezdhessék tanulmányaikat a Magyar Táncművészeti Egyetemen.

Mint megtudtuk, a miskolci tehetségcentrumban június 15-én, délután fél 4-től tartanak felvételt a Grand Dance Tánc és Mozgásstúdióban (Régiposta u. 9. B. épület 1. emelet). A felvételire elsősorban az általános iskola 1. (leendő első is) és 5. osztálya közötti korcsoportot várják. A tehetségcentrumot Kocsis Andrea, a Miskolci Balett magántácosa, tánctanár, a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztjével kitüntetett táncművész fogja vezetni.

Szitt Melinda rámutatott, a felvételi azért is szükséges, mert így már előzetesen kiszűrhetők olyan adottságbeli problémák, amelyek megakadályozzák a magasabb fokú klasszikus balett tanulmányokat.

– Természetesen a gyerekek mozgásfejlődése eltérő, ezért a pedagógus véleménye alapján a további évfolyamokba is lehet csatlakozni a tehetségesnek ítélt gyerekeknek. A programban való részvétel emeli az oktatók és az iskola rangját is, valamint közelebb hozza a gyerekeket és a szülőket a Magyar Táncművészeti Egyetemen folyó magas színvonalú képzéshez – fogalmazott.

A kihelyezett képzés oktatási programjai és óraszámai megegyeznek az egyetemen működő előkészítő balett stúdió tanmenetével. A gyerekek félévente egy bemutató óra keretében vizsgát tesznek, így követni tudják a fejlődésüket. A vizsgák után konzultálnak a szülőkkel, és megbeszélik a fejlesztendő területeket a mesterekkel.

A tanév végén a negyedik osztályos növendékek a tehetségcentrum falai között tehetnek felvételi vizsgát a Táncművészképző Intézet balettművész előkészítő szakára. A vizsgán a felvételi bizottság a Magyar Táncművészeti Egyetem oktatóiból áll.

Az egyetemen a klasszikus balett szak mellett modern-, néptánc-, és színpadi tánc szak is működik, tehát a táncművészet valamennyi területén képeznek. Ha valakinek az adottságai nem teljes mértékben felelnek meg a klasszikus balett elvárásainak, de a más táncstílusokban tehetséget mutat, ugyanúgy részt vehet a képzésben.

A pécsi tehetségcentrum tavalyi megnyitásának apropóján is nyilatkozott Szitt Melinda:

A fővárosi mesteroktatót arról is kérdeztük, milyennek látja a miskolci táncos életet. A szakember elismerően szólt az itteni oktatásról, tehetséggondozásról.

– Az alap- és középfokú szakmai oktatás kiválóan működik Miskolcon, ami stabil alapot biztosít a különböző táncegyütteseknek. Tapasztalatom szerint számos növendékük folytatja tanulmányait az egyetem különböző szakirányain, ahol táncművészként, illetve tánctanárként végeznek, ezzel is gazdagítva a város kulturális életét – mutatott rá, hozzátéve: a magyar táncéletben a Miskolci Balett rendkívül sikeres és méltán elismert helyet foglal el, táncművészei közül sokan kerültek ki az egyetemről. – A tehetségcentrum egy hídként is tekinthető, mely összeköti a miskolci tehetségeket az egyetem képzésével, ami később a Miskolci Balett számára is biztosíthatja a leendő táncművészeket, koreográfusokat.

Végül azzal zárta, hogy a legfontosabb a korosztálynak megfelelő mozgás kiválasztása.

– Az óvódáskorban kiválóan fejleszt a népi gyermekjáték, kreatív gyermek tánc és a balett előkészítő gimnasztika valamennyi formája. A legfontosabb a türelem a szülők részéről és szeretetteljes környezet kiválasztása – hangsúlyozta a mesteroktató.

(A címlapkép archív)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!