Ugrás a tartalomra

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

MTI
Utoljára módosítva
2024. április 23. kedd 13:33
A kerékpárosok örömére, két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen, így az évente ideérkező közel százezer bicajos lerövidítheti a tókerülő kört, ha szeretné.
A gyalogosokat és kerékpárosokat is szállító kompok a tiszaderzsi Kárász Kikötőben az átadásuk napján, 2024. április 23-án. Fotók: MTI/Czeglédi Zsolt

A Kiskörénél minden évben áthaladó, csaknem százezer kerékpáros közül nagyon sokan érkeznek családdal, és ezentúl itt le tudják rövidíteni a kört, ha elfáradnak -  mondta Petényi Mirkó, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) ügyvezető igazgatója az átadáson. Megjegyezte, hogy az átkelés egyben attrakció is, hiszen a kompok fél órás útján megcsodálható a vízről a vízi világ. Véleménye szerint az első egy-két év igazolni fogja, hogy szükség van a kompokra, sőt nagyobb kapacitásra is igény lesz és bővülhet a flotta.

Petényi Mirkó, az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) ügyvezető igazgatója.

Elmondta, a Tisza-tó környéke rengeteget fejlődött az elmúlt tíz évben, a fejlesztésekhez, amilyen a mostani is, sok szereplőre van szükség. A Tisza-tó környékén élők lelkesedésükkel "bevonzották" az állami szereplőket is, és meggyőző érveik voltak amellett, hogy érdemes a tó mellett fejleszteni. Ezért az AÖFK kiemelten támogat minden Tisza-tavi aktív- és ökoturisztikai fejlesztést - hangsúlyozta. Példaként említette az infrastrukturális korszerűsítéseket, a kalandtérképet vagy a Tisza-tó, az ember alkotta paradicsom című, tavaly bemutatott filmet is.

F. Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a kompokkal egy régi álom vált valóra, és kiemelte, hogy más a vízről körbe tekinteni ezen a vadregényes tájon, mint a partról vagy a gátról.

Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy az északi és déli partot összekötő kompok Tiszaderzs és Tiszanána között közlekednek. Hozzátette, a tiszaderzsi önkormányzat együttműködésben a vármegyei önkormányzattal és a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanáccsal, egy pilot projekt és TOP Plusz program keretében megvalósuló turisztikai beruházás megvalósításán munkálkodik, amely növelni fogja a térség turisztikai kínálatát és vonzerejét is, emeli a szolgáltatások színvonalát. Kiemelte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság hozzájárulását a projektek sikeréhez.

Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) igazgatója.

Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) igazgatója arról beszélt, hogy a kompokkal a mintegy 70 kilométeres Tisza-tó kerékpárút-kört ketté lehet osztani, így lehet tekerni egy 25 kilométeres és egy 40 kilométeres kört is, és csaknem öt kilométeres hajózásra nyílik lehetőség a kompokkal a tó egyik legszebb részén. Megjegyezte, hogy Tiszaderzsen nincs kijelölt szabadstrand, de Tiszanánán, a komp másik végpontján van. Kiemelte, hogy a finanszírozó AÖFK mellett nagy szükség volt a két település önkormányzatának együttműködésére is.

Fótosné Czeglédi Zsuzsanna, Tiszaderzs polgármestere azt mondta, hogy a beruházás közvetlen vízi összeköttetést biztosít Jász-Nagykun-Szolnok és Heves vármegye között. "Csodálatos természeti környezetben nyújt egy újabb perspektívát a kerékpáros turizmus számára"- fogalmazott. Hozzátette: Magyarország kormányának köszönhetően a horgászok által is kedvelt Kárász Kikötő több mint 400 millió forint fejlesztési forrásból újul meg a közeljövőben. Bízik abban, hogy megépülhet a kikötőben a Tisza áldozatainak emlékkápolnája is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!