Ugrás a tartalomra

Kétnapos, „kilátós” építészeti konferenciát rendez a város

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. február 05. hétfő 13:42
A február közepi országos szakmai összejövetelen a résztvevők a '60-as és '70-es évek modern építészeti örökséget járhatják körül. 
Fotók: Mocsári László

"Épít és rombol, avagy a modern nagyváros képének alakítói a múlt század hatvanas-hetvenes éveiben" – ezzel a mottóval rendeznek Miskolcon országos építészeti konferenciát február 15-én és 16-án. Mindennek legfőbb apropóját a kultikus tévétorony tavaly év végére elkészült teljes körű felújítása szolgáltatja. A hatvanadik születésnapját 2023-ban méltó módon megünneplő Avasi kilátó olyannyira felkeltette a hazai építészszakma érdeklődését, hogy a rendezvényt az önkormányzat Főépítészeti kabinetjének kétnaposra kellett bővítenie.

Nem csak nekünk iránytű

Mint azt az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón megtudtuk, nem túl sűrűn esik meg ilyesmi a városunkkal: legutóbb 2014-ben a Diósgyőri vár rekonstrukciójának első ütemével sikerült ekkora érdeklődést kiváltania Miskolcnak a szakmán belül. Persze a kilátón kívül a SZOT-székházat, a megyei könyvtárat, a sportcsarnokot, a vasgyári kolónia maradványait és az egykori LKM területét is testközelből mutatják majd be az idelátogató hazai építészeknek. A fenti objektumokat összekapcsolja – világította meg Miskolc főépítésze –, hogy az akkori beavatkozás-sorozat előnyeit és hátrányait településünk több mint fél évszázada magán viseli.

Az esztétikai értékükben gyakorta megkérdőjelezett alkotások városszerkezetbeli hatásáról, de az azok újjáélesztésével kapcsolatos jövőbeni elképzelésekről is elmélkednek majd hazánk legjelesebb építészei. Habár – vélekedett Szunyogh László – alig találunk történelmi korszakot, melynek ne köszönhetnénk valamilyen emblematikus építményt, mégis a szocialista nagyipar csúcsra járatásakor nyerte el a város máig meghatározó arcéleit. A Hofer Miklós által tervezett Avasi kilátó feltűnése a kétszázezresre duzzasztott borsodi megyeszékhely modern építészetének olyan markáns kezdete volt, amely – Miskolc főépítésze szerint – mindmáig széleskörű nemzetközi érdeklődésre tart számot a szakmán belül.

Távolba is lát(tat)nak 

A konferencia rangját jelzi, hogy annak szervezésében közreműködik a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Építész Kamara, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága és a Magyar Építőművészek Szövetsége is – továbbá, hogy a programsor jövő csütörtökön Lánszki Regő országos főépítész Városházán tartott előadásával indul. A sajtótájékoztatón megtudtuk: az esemény fővédnökségét Veres Pál polgármester mellett Lázár János építési és közlekedési miniszter látja el. A politikai döntéshozók és az építészek mellett azonban legalább ennyire számítanak a szervezők az ingatlanfejlesztői, beruházói és finanszírozói oldalra is – hangsúlyozta a Miskolcon bő egy éve útnak indított, komplex szemléletű városfejlesztési programért felelős alpolgármester. 

Szopkó Tibor kifejtette: a Hodobay-program eddig azt mutatta meg, hogy a helyi szakemberek tudására és az itteni működő tőkére támaszkodva miként lehet konkrét lépéseket tenni épített örökségünk megmentésére. A városvezető úgy ítéli, a partnerségben véghez vihető sikert látszik garantálni, ha a hazai építésztársadalom véleményét is kikérik magunk felől. A konferencia iránti fokozott érdeklődésre pedig annak visszaigazolásaként tekint, hogy Miskolc urbanisztikai összevetésben is képes fölkerülni az országos térképre.

További információ az eseményről ITT olvasható.

További hírek

Olvasnivaló