Ugrás a tartalomra

Kevésbé a büntetés, sokkal inkább a megelőzés segít – kábítószerekről tanácskoztak a Városházán

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. június 20. kedd 21:50
A kábítószerellenes világnap alkalmából idén is megtartotta szakmai konferenciáját a Miskolci Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF). A keddi rendezvény keretében számos szakértő szólalt fel a Városházán.
Fotók: Horváth Csongor

A Miskolci Egészségfejlesztési Intézet és a Miskolci KEF a Miskolci Polgármesteri Hivatal támogatásával évek óta rendszeresen megszervezi a kábítószerellenes világnapi programját. A szociális-egészségügyi, illetve egyéb társszakmában dolgozó, szenvedélybetegségek témakörében érintett szakemberek számára szervezett workshop elején Lasztócziné Szomoru Mónika a Nemzeti Népegészségügyi Központ témában indított ez évi kampányáról szólva elmondta: szakmai berkekben a büntetés helyett sokkal inkább a megelőzést igyekszik fókuszba állítani az uralkodó szemlélet. A KEF szakmai elnöke szerint ezért is bír komoly jelentőséggel, hogy az érintett intézmények és szolgáltatók felhívják a figyelmet: valamennyi szenvedélybeteg számára elérhető a megbélyegzéstől mentes, szakszerű alternatíva.

Miskolc alpolgármestere, egyben a KEF társadalmi elnöke a gondolati ívre rácsatlakozva kiemelte: a legfontosabb az ember – és a szenvedélybeteggel küzdő embertársainkkal szemben tanúsított empátia és méltóság. Varga Andrea a járvánnyal, háborúval és gazdasági válsággal sújtott esztendők kapcsán kifejtette: mind a szervezetek, mind az egyes egyének szempontjából sokasodó nehézségekkel állunk szemben. Mindennek dacára – vezette le – az eddigihez hasonló megfelelő szakmai párbeszéddel és közös gondolkodással jelentősen javítható még a prevenció és az ellátás hatékonysága. 


Az aktuális és innovatív témákat feldolgozó előadások sorát Rucska Andrea, a Miskolci Egyetem Gyakorlati Módszertani és Diagnosztikai Intézetének igazgatója indította, aki a diákok körében végzett felmérés nyomán elárulta: a megkérdezett fiatalok mintegy fele válaszolt igennel arra kérdésre, hogy hozza tudna-e jutni valamilyen kábítószerhez, ha szándékában állna. Ezt követően a MESZEGYI munkatársainak terepen tapasztalt beszámolójából, illetve a MIÖR járőrszolgálati szakreferensének, Toldi Beátának az összefoglalójából képet nyerhettek arról, miként zajlanak az együttesen végzett úgynevezett ifjúságvédelmi őrjárataik. A szakemberek helyzetjelentésükben beszéltek arról, mit látnak az utcán, s hogy miként mérlegelik, milyen eszközökhöz folyamodnak az agresszív és kiszámíthatatlan személyekkel szemben.

A menetrend további részében a Promise Egyesület részéről Majó Márk szociálpedagógus, gyermekvédelmi szakember tartott előadást, aki a viselkedésfüggőségek természetét rajzolta fel. A középiskolások családi hátteréről és annak következményeiről Jacsó József pszichológus beszélt – de szót kapott még Béresné Buczkó Viktória Miskolci Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési főelőadója, továbbá Strébl Attila szociális munkás, addiktológiai konzultáns is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!