Ugrás a tartalomra

Kézműves foglalkozást kaptak ajándékba a GYEK-ben lábadozó gyerekek

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. december 19. kedd 20:39
A karácsonyi ünnepkörben sokan gondolnak a kórházban gyógyuló gyermekekre, számos szervezet, vállalat meglepetéssel, ajándékkal készül. Van, amikor az ajándék nem pénz, csoki vagy játék, hanem egy kreativitást serkentő foglalkozás.
Fotó: Osztie Tibor

Ilyen meglepetéssel készült az Első Miskolci Lions Club idén is a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Gyermekegészségügyi Központjában (GYEK) lábadozó kis betegek számára. Mint a helyszínen megtudtuk, a gyermekek kórházi kreatív foglalkozását évek óta megszervezik karácsony előtt, ez mára már hagyomány. 

A gyakorlati, kézműves foglalkozásra érkezők meg is lepődtek, hogy most kivételesen nem különböző, gyógyítást segítő vagy játékra való tárgyakat kapnak, sem édességet, hanem asztalok köré gyűlve barkácsolhatnak, karácsonyi ajándékokat készíthetnek. Lehetőségük nyílt kipróbálni a dekupázs technikát, ami egy olyan kreatív szalvétatechnika, amellyel tetszőleges felületet díszíthettek színes mintákkal, szalvétából kivágott motívumokkal. Készíthettek befőttesüvegekből mécseseket, papírból angyalkát, összeállíthattak egy rénszarvast is, vagy akinek jó a kézügyessége, fonálból kis díszsapkát is alkothatott. 

„Az Első Miskolci Lions Club évek óta megszervezi ezt a kreatív foglalkoztatót a GYEK-ben kezelt gyerekek számára, a Bonta Zoltán Emlékére - Leukémiás és Daganatos Gyerekek Gyógyítására Létrehozott Gyógyászati Alapítvány bevonásával. A klubunk által erre a célra felajánlott összegből, amely idén százötvenezer forint, az alapítvány vásárolja meg a szükséges eszközöket és ők biztosítják a szakembert is, aki mindenben segíti, koordinálja az alkotómunkát és vezeti a foglalkozást” – tájékoztatott Kígyóssy András az Első Miskolci Lions Club képviseletében. Elmondta, közel tíz évvel ezelőtt találták ki és kezdték el ezt a fajta támogatást, akkor még harmincezer forinttal, ami ma már nem fedezi a költségeket, így növekedett az összeg az évek során százötvenezerre. 

„A gyerekek nagy része nem akut, hanem krónikus beteg, akik nagy része a rehabilitációs osztályon fekszik. Ők egy hosszú terápiás munka folyamatában vannak, visszatérő betegek, és látjuk, hogy mindig nagyon jó kedvvel és örömmel jönnek, hogy saját kézzel készítsenek különböző tárgyakat, ajándékokat” – ismertette.

Büdi László, a kórház orvosigazgatója köszöntő beszédében hangsúlyozta, az Első Miskolci Lions Club már sok éve visszatérő vendég és támogató, megtisztelő, hogy ilyen kitartóan állnak a kórház és benne a GYEK mellett. 

„Számolni sem tudom, mennyien ajánlottak fel különböző támogatásokat idén is a szeretet ünnepéhez közeledve. Úgy tűnik, ilyenkor jobban megindítja az embereket a szenvedés, ezen belül különösen a gyermekeké, akik távol vannak a családjuktól, amíg a kórházi kezeléseket kapják. Szerintem nincs olyan lélek a földön, amelyet ne indítana meg egy beteg, sokszor sajnos daganattal küzdő gyermek szenvedése” – véli az orvosigazgató.

Hozzátette, a most kezelt gyermekek nagy része haza fog menni karácsonyra, egy részük azonban a GYEK-ben ünnepel. Az adventi készülődés a családjukkal kimarad most az életükből. A nővérek persze igyekeznek egy jó, szerető légkört kialakítani a számukra. 

„Sok felajánlás érkezik, de egyedül a Lions szervez ilyen csoportos gyakorlati foglalkozást, amit, biztos vagyok benne, hogy nagyon élveznek. Talán jobban, mintha csokit kapnának. Más kapni egy ajándékot készen, és más az, amikor saját maguk alkotnak. Ezekben az alkotásokban benne van az ő egyéniségük is. Ezért nagyon örülünk ennek a kezdeményezésnek. Az ünnepi hangulat, a készülődés izgalma látszik a kis pácienseinken, és segíti a gyógyulásukat” – fogalmazott Büdi László.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!