Ugrás a tartalomra

Kilegózták magukat Los Angelesbe

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. február 28. szerda 17:27
Miután a FIRST LEGO League Challenge verseny nemzeti döntőjében a harmadik helyen végeztek, a Földes Ferenc Gimnázium csapata bejutott a nemzetközi döntőbe. Ezzel megváltották a repülőjegyüket az Egyesült Államokba, mégpedig az álmok városába, Los Angelesbe.
A továbbjutott csapat. Fotó: S-TEAM

A versengésben maximum tíz fős csapatok szállhatnak ringbe, amelyek a kutatás, problémamegoldás, kódolás, mérnöki tervezés területén bizonyíthatják rátermettségüket, a  közösen fejlesztett és megépített LEGO robotjukkal végig haladva a robotverseny pályáján, teljesítve a megszabott küldetéseket. A Földes gimi csapata ugyan csak öt főből és felkészítő tanáraikból áll, ez mégsem jelentett hátrányt abban, hogy megszerezzék az országos döntőn a dobogós helyet február 24-én a magyarországi nemzeti döntőben Szigetszentmiklóson. Az elért harmadik hely bőven továbbjutó pozíció, mivel a nemzetközi megmérettetésre minden ország az első öt helyen végzett csapatot küldheti. 

Ezt a megmérettetést több mint száz országban rendezik meg, és évente közel ötszázezer fiatal vesz részt rajta, ami már önmagában mutatja, mekkora siker bekerülni a világ legjobbjai között a nemzetközi döntőbe. A verseny eddigi tapasztalatairól, a felkészülésről és az amerikai utazásról kérdeztük a Földes Ferenc Gimnázium intézményvezetőjét Fazekas Róbertet, Takács Imre felkészítő tanárt és nem utolsó sorban a nyertes csapat egyik tagját Pocsai Bencét a 8. B osztályból. 

Fotó: Osztie Tibor

- Szinte tündérmesébe illő, ahogy erről a versengésről az iskolánk tudomást szerzett. Azzal kezdődött, hogy az egyik öregdiákunk megkeresett minket, hogy tud arról, hogy már indultunk hasonló versenyen, sőt, az egyik diákunk meg is nyert egy LEGO világbajnokságot. Mi lenne, ha ehhez a FIRST LEGO League Challenge versenyhez is csatlakoznánk? Sokat nem gondolkodtunk rajta, mert egy ilyen kihívásnak helye van az iskolánkban, a kérdés csak az volt, hogy hol tudjuk megvalósítani, mivel a legózáshoz hely is kell, nálunk meg már egy gombostűt sem lehet leejteni. A tanítás érdekében minden létező helyet beáldoztunk már. És ekkor jött a mesébe illő rész. Az öregdiákunk más öregdiákjainkon keresztül kapcsolatban volt a miskolci Bosch vállalattal, akik segítettek abban, hogy végül a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karán kapjunk helyet – elevenítette fel a kezdeteket Fazekas Róbert

A „Földesisták” kiköltöztek hát az egyetem legószobájába, és ott készültek fel a verseny fordulóira. Az intézményvezető szerint nem sokat tudtak akkor erről a versenyről, ezért úgy indultak neki, hogy a diákjaik bizonyára jól fognak szórakozni, miközben játszva sokat tanulnak a robotikáról, programozásról. 

- Meglepődtünk és persze nagyon örültünk neki, amikor a csapatunk a regionális válogatóról bejutott a nemzeti döntőbe. Az meg már egy álom, hogy a nemzeti döntőben azt az eredményt érték el, hogy nemzetközi szinten, egy világversenyen képviselhetik Magyarországot, Miskolcot és a Földes Ferenc Gimnáziumot. Nem reméltük és nagyon örülünk neki – árulta el az igazgató. 
Kiemelte, nem lehet eléggé hangsúlyozni az egyetem szerepét és támogatását ebben a projektben, hiszen nem csak a helyet biztosították, hanem azt a szakmai segítséget is, ami lehetővé tette, hogy a kollégáink és a gyerekek, a szakemberekkel szimbiózisban ezt a teljesítményt összehozzák. Arról nem is beszélve, hogy nagylelkűen a Los Angeles-i utazást is ők támogatják. 

Takács Imre felkészítő tanártól megtudtuk, hogy elég volt „feldobni a labdát” a fiataloknak és jelentkeztek maguktól a feladatra, pedig nagyon komoly iskolai tanórákon kívüli leterheltséggel járt a felkészülés. Kezdve azzal, hogy ki kellett utazni mindig a belvárosból az Egyetemvárosba. 

- Vannak rutinos versenyzők és kezdők is a csapatban, a lényeg, hogy a gyerekek ezt maguk is akarják, mert csak így lehet véghezvinni egy ekkora vállalást. Nagyon fontos, hogy a vállalkozó szellemű diákok mellé az egyetemtől két mentort is kaptunk, akik közreműködése meghatározó volt a sikerben – emelte ki a tanár úr. 

Rámutatott, az eddigi és remélhetőleg a jövőbeli eredményekben kulcsfontosságú a diákok, szülők, tanárok, mentorok, az iskola, az egyetem és a Bosch együttműködése, csapatmunkája. Ez a verseny nem olyan, mint a megszokott iskolai diákversenyek, egészen más képességeket néznek a bírálók. Az idő nagy részében olyasmiket tanultak, amit az iskolában nem tanultak volna. Ez komoly erőfeszítéssel járt, és mindezt néhány hónap alatt kellett teljesíteni. Külön büszkeség, hogy a Földes csapata öt fővel teljesítette azokat a feladatokat, amiket más csapatok akár tízzel. 

- A verseny maga négy részből áll, mindegyik 25-25 százalékkal számít bele az eredménybe. Van egy robotfutam – ennek a nemzeti döntőn az első helyezettjei voltunk -, ami abból áll, hogy egy pályán a robot modellel különböző feladatokat kell végrehajtani. Egy másik rész a robot konstrukció vagy robot dizájn, amikor a csapat tart egy rövid prezentációt a robot tervezéséről, programozásáról és a stratégiáról. A harmadik az innovációs projekt, ahol egy öt perces prezentációban elmagyarázzuk a csapat innovációját. Ezt idén a technológia és a művészet kapcsolatának témájában kellett kidolgozni. A mi innovációnk a Géniusz nevű kártyajáték programozása volt, amelyben az volt a célunk, hogy minél több magyar művészt és tudóst ismertessünk meg a fiatalokkal. A negyedik 25 százalékot a LEGO alapértékek adják, ami azt takarja, hogy megnézik, hogyan tudunk csapatként együtt dolgozni, hogy viszonyulunk egymáshoz, mennyire innovatív módon valósítjuk meg a projektfeladatokat – vázolta fel a versenyt számunkra Pocsai Bence, az S-Team csapat tagja.  

Azt is megtudtuk tőle, hogy a LEGO legyártja a szükséges alkatrészeket, de magát a robotot, a végső konstrukciót teljes egészében nekik kell kitalálniuk, megtervezniük és megépíteniük. Külső formai követelmény nincs, valójában a funkciók, vagyis az elvégzendő feladatok határozzák meg, milyen robot épül és az végül hogyan néz ki. Tartalomhoz készül a forma, mondhatnánk. 

- Novemberben kezdtük a felkészülést és a robotunk a mai napig épül, változik. Egy komolyabb változtatás a regionális és a nemzeti forduló között történt, észrevettük, hogy túl könnyű szétszedni, ez nekem verseny közben sikerült is, ezért meg kellett erősítenünk a robot alapvázát. Ez olyan, mint az amerikai Space X-nél, hogy építünk valamit, kipróbáljuk, aztán újraépítjük, ahol szükséges – mondta mosolyogva Bence. 

A Los Angeles-i világversenyre a felkészülést most két hét intenzív pihenéssel kezdik, persze az iskola alól nincsenek felmentve, hogy aztán megújult erővel vessék bele magukat a robotika rejtelmeibe. Neki is kell gyűrkőzni rendesen, mert gyorsan eljön május vége, amikor fel kell ülni a repülőre és megmérkőzni közel száz résztvevő ország legjobbjaival. Most már mint a Földes gimnázium és a Miskolci Egyetem közös csapatának, S-Team University of Miskolc néven. A fiatalokon nem fog múlni a sikeres szereplés, izgatottan várják, hogy a tündérmeseként indult történetből lesz-e Los Angelesben hollywoodi álom.

A FIRST LEGO League Challenge verseny nemzeti döntőjében 3. helyen végzett, és a nemzetközi döntőbe jutott S-TEAM csapat tagjai: Kovács Mátyás Tivadar (7. B), Pocsay Bence Máté (8. B), Vascsák Vince (8. B), Pusztai Zsombor (10. B), Szlivka Mihály (10. B). Felkészítőik: Lengyelné Dr. Szilágyi Szilvia, Dr. Körei Attila, Takács Imre.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!