Ugrás a tartalomra

A komposztálást népszerűsítették a Szent István téren

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. október 10. csütörtök 18:19
A HungAIRy projekt miskolci ökomenedzserei a komposztálás napja alkalmából települtek ki a belváros szívébe, hogy tájékoztassák az érdeklődő miskolciakat a házi komposztálással kapcsolatos kérdésekről.
Mindent megtudhattunk a komposztálásról és még ingyenes komposztkeretet is igényelhettünk. Fotó. Osztie Tibor

Standjuknál lehetőség volt – az előző évek gyakorlatához hasonlóan - komposztkeret igénylésre is, valamint komposztálással kapcsolatos játékok kipróbálására, amit az arra járó gyerekek nagyon élveztek. Az önkormányzat ökomenedzserei minden érdeklődőt részletesen tájékoztattak a komposztálással, kertgondozással kapcsolatos elméleti és gyakorlati kérdésekben. A kitelepülés láthatóan sok érdeklődőt vonzott. A program zárásaként a szeptember végén meghirdetett komposztverseny győzteseit is megismerhettük, igaz csak a jeligéik szerint. 

Hudák Katalin ökomenedzser, a miskolci önkormányzat Ökomenedzser Irodájának munkatársa a helyszínen elmondta, a csütörtöki kitelepüléssel egyszerre szeretnék népszerűsíteni a HungAry Life projektet, amelyben az önkormányzat 2020-óta vesz részt, és magát az otthoni, kiskerti komposztálást. 
- Azáltal, hogy valaki komposztál, jelentősen tudja javítani a közvetlen környezete minőségét is, részben azzal, hogy ha nem égeti el a kerti hulladékokat, azzal óvja a levegő tisztaságát, másrészt pedig a talajminőséget, és ezzel a növényeinek a minőségét is befolyásolni, javítani tudja – ismertette az ökomenedzser. 

Kérdésre válaszolva elmondta, az a tapasztalatuk, hogy a téma iránt van érdeklődés, és minden évben sok ingyenes komposztkeret talál gazdára és felhasználásra. Annál is inkább, mivel éppen 2020-ban tiltotta meg a közgyűlés Miskolcon az égetést. Azóta a kiskerttulajdonosok vagy maguk komposztálhatnak vagy erre szolgáló speciális zsákokban kötelesek a zöldhulladékot gyűjteni és elszállíttatni. A zsákolás és elszállítás maga is terheli a környezetet, tehát az otthoni komposztálás a lehető legjobb megoldás. Nem beszélve arról, hogy így az összes értékes tápanyag visszakerülhet a földbe. 
- Eddig már több mint ezerhétszáz keretet osztottunk ki, 2020-óta. Jelenleg még hétszáz vár gazdára. Van tehát még bőven, lehet rájuk jelentkezni – árulta el Hudák Katalin. 

Mint korábban mi is megírtuk, szeptember végén az Ökomenedzser Iroda meghirdetett egy komposztversenyt azok között, akik már korábban kaptak keretet. Ennek lényege az volt, hogy a már érett komposztból bekértek úgy egy fél kilónyit, azt megfelelő edénybe tették és zsázsa magokkal beültették. A zsázsa egy gyorsan kicsírázó és növekvő növény, amelynek fejlődését egy hét után megnézték. Akiknek a komposztjában a leszebben fejlődtek, azok lettek a verseny győztesei. Őket ma, a 2024. évi Komposztünnep alkalmából díjazták. A „Kié a legjobb komposzt?” komposztminta-verseny győzteseinek jeligéi: Pillangó, Komposzt, Tündérkert és Giliszta. Mellettük egy óvodát, a MIÓVI Bulgárföldi Tagóvodáját is megjutalmazták egy különdíjjal. Az első négy legjobb minőségű komposzt tulajdonosai egy magaságyásnak alkalmas fakeretet kapnak jutalmul. 

Az ökomenedzsertől megtudtuk azt is, hogy 2026-ig tart a HungAry Life projekt, addig van lehetőség az ingyenes komposztkeret igénylésre is. Minden miskolci kertes házban vagy társasházban élő család, valamint kerttulajdonos igényelhet komposztkeretet, amelyet az önkormányzat az igénylő használatába ad. A támogatás feltétele a szerződés aláírása, a személyes átvétel és a komposztálással kapcsolatos tájékoztató meghallgatása. 

Miskolcon, kertes ingatlanonként egy darab ingyenes komposztkeretet kérhetnek magánszemélyek, közcélú intézmények és társasházak. Az igények kielégítése a jelentkezés sorrendjében történik és a rendelkezésre álló készlet erejéig tart. Társasházak esetében csatolni kell a lakóközösség írásos beleegyező nyilatkozatát. Aki a program keretében már kapott komposztkeretet, három év múlva igényelhet ismét ugyanarra az ingatlanra.

Ingyenes komposztkeretet persze nem csak ezen a kitelepülésen lehetett igényelni, Miskolc város honlapján is megtalálható az igénylőlap, amelyet kitöltve lehet jelentkezni a komposztkeretért. A hiánytalanul kitöltött dokumentumot vagy annak tartalmát a hungairy@miskolc.hu email címre szükséges elküldeni vagy a városháza ügyfélszolgálatán (3525 Miskolc, Városház tér 8.) található gyűjtőládába bedobni ügyfélfogadási időben. A komposztkeret átvételi lehetőségéről az önkormányzat külön értesíti az igénylőket.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!