Ugrás a tartalomra

Konferencia a családról, melyből életünk gyökerei táplálkoznak

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. október 25. péntek 17:13
Kárpát-medencei szintű, kétnapos mentálhigiénés konferenciát rendeztek a Nyilas Misi Házban.
Pál Feri atya volt az első előadó / Fotók: Osztie Tibor

Miskolcon szervezett konferenciát „A család, mint élő rendszer” címmel, neves előadókkal a Magyar Mentálhigiénés Szövetség (MAMESZ) és a Miskolci Lelkisegély Telefonszolgálatért Alapítvány október 25-26-án, a Nyilas Misi Házban, ahová a határon innen és túlról is érkeztek résztvevők. 

A nemzeti ünnep közelsége miatt ’56-os megemlékezést tartott személyes élményei alapján Török Iván miskolci születésű pszichológus, a Rogers Akadémia egyik alapítója. Az első előadást pedig az országos hírű Pál Ferenc atya, mentálhigiénés szakember tartotta meg, az „Egyensúly a családban – egyensúly az emberben” címmel. A megnyitón konferált: Pócs Margit, a szekszárdi Mentálhigiénés Műhely elnöke.

Életünk legfőbb alapja

„A Magyar Mentálhigiénés Szövetség egy tavaszi és egy őszi konferenciát szervez évente. Általában az őszi konferenciák vándorolnak szerte a Kárpát-medencében, hogy legyünk jelen ott és azokban a közösségekben, ahol fontosnak tartják a lelki egészséget. Örülünk, hogy egy olyan témával tudunk foglalkozni itt Miskolcon: a családdal, ahonnan táplálkoznak életünk gyökerei és szárnyai” – mondta felvezetőjében Pócs Margit

Pócs Margit a szekszárdi Mentálhigiénés Műhely elnöke konferált

Hozzátette, hogy a világhírű Virginia Satir családterapeuta úgy gondolta: ha megtanuljuk, hogyan gyógyítsuk a családot, akkor az így elsajátított ismereteket a világ meggyógyítására is fel tudjuk használni. Továbbá ismertette, hogy Losonczi Ágnes szociológus szerint milyen erőforrásokkal szolgál a jól működő család, ami lentebb olvasható 11 pontban. 

Élő rendszerként működik

„Megtiszteltetés, hogy Miskolc város adhat otthont a soron következő országos őszi konferenciájuknak. A rendezvény két napon át A család, mint élő rendszer fontosságát fogja bemutatni, elemezni, gazdag és változatos programokon keresztül. Nemcsak képviselőként, de tősgyökeres miskolci édesanyaként is érdeklődve várom az előadásokat. A mai rohanó világban lényeges, hogy a családról és annak a társadalomban betöltött fontos szerepéről beszéljünk” – fogalmazott köszöntőjében Szécsényi Marianna önkormányzati képviselő, a miskolci közgyűlés Egészségügyi, Szociális és Környezetegészségügyi Bizottságának elnöke. 

Szécsényi Marianna önkormányzati képviselő népszerűsítette Miskolc értékeit

Ezenkívül bemutatta „Miskolc, a Bükk városa” legfontosabb látnivalóit – Barlangfürdő, Diósgyőri vár, Lillafüred, Avasi kilátó, Miskolci Nemzeti Színház, Pannon-tenger Múzeum, Herman Ottó Múzeum, Magyar Orthodox Múzeum - a konferenciára az ország minden tájáról, Kárpátaljáról és Felvidékről is érkező vendégeknek. A miskolci életérzésre pedig a Bíborszél zenekar jól ismert dalának egy sorát hozta föl példaként a képviselő: „A Bükk lábától a Sajóig ér, amit itt kaptál, mindig benned él. Mindegy bárhol is folytatod, neked Miskolc mindig az otthonod. Változnak idők és évszakok, de ez a hely, ami örökké várni fog. Nemcsak egy város, utcák és emberek. Ez Miskolc a várad, az életed!”

Tiszta mentálhigiéné: jó család

„Miskolcon tizenhat éve szerveztünk utoljára konferenciát és örömmel vettük Buza Domonkos, a MAMESZ elnöke felkérését, hogy ismét városunk adjon otthont ennek a nívós szakmai rendezvénynek. Az előadásokból szeretnénk meríteni, mert a saját mentálhigiénénk legalább olyan fontos, mint a közösség mentálhigiénéje. Ugyanis jó családi életet csak tiszta mentálhigiénés gondolkodással lehet megélni” – jelentette ki házigazdaként Várkonyi László, a társszervező Miskolci Lelkisegély Telefonszolgálatért Alapítvány elnöke. 

Várkonyi László, mint házigazda köszöntötte a résztvevőket

Felhívta rá a figyelmet, hogy kutatások igazolják, hogy a mai napig a családot tartják az egyik legfontosabb értéknek az emberek szerte Európában. Majd néhai Nemeshegyi Péter jezsuita atya gondolatát említette, aki hangsúlyozta egy előadásában, hogy az ember csak akkor válik emberré, hogyha emberek között és családban él. Végül Ady Endrét idézte: „Adja meg az Isten / Sírásaink végét, / Lelkünk teljességes, / S vágyott békességét, / Adja meg az Isten.”

Losonczi Ágnes szociológus szerint a jól működő család erőforrásai: 
1. A család úgy ad biztonságot, hogy nem tesz gyávává. 
2. A család úgy vesz szeretettel körül, hogy nem korlátoz. 
3. A család úgy itatja át gondoskodással tagjait, hogy nem fojtja önző szeretetébe szeretteit. 
4. A család úgy zárja bűvkörébe a hozzátartozókat, hogy nem zár ki és nem zár el. 
5. A család úgy ad biztonságot, hogy nem köt. 
6. A család úgy ad támogatást, hogy nem gyengít. 
7. A család úgy konzervál, őriz értékeket, hogy nem merevedik be, hanem nyitott marad más, gazdagító hatásokra.
8. A család úgy ad stabilitást, hogy meghagyja a rugalmasságot, hogy minden tagja élhesse a saját életét, önállóan választhasson és szabadon dönthessen. 
9. A család úgy építi meg a határait, hogy azok védjenek, de sose váljanak korlátokká. 
10. A család úgy segít elviselni a kudarcot, hogy a családtag gyarapszik belőle és nem vesztessé, hanem tapasztalttá válik. 
11. A család megmarad támasznak, amíg kell és képes a visszavonulásra, ha már teher.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!