Ugrás a tartalomra

A legfinomabb és legszebb kocsonyákat díjazzák

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. március 08. péntek 16:09
Idén újra összemérik tudásukat a Miskolci Kocsonyafesztivál legjobb kocsonyakészítői, mégpedig több kategóriában.
Ízkocsonya-verseny a Miskolci Kocsonyafesztivál első napján. Osztie Tibor képgalériája

Az volt a cél, hogy a fesztiválon étkeiket kínáló kereskedők kocsonyáit megversenyeztessék a minél magasabb minőség érdekében, hiszen ezeket a látogatók meg is kóstolhatják. A kóstolás és értékelés pénteken délben volt a Miskolci Galériában.

A szakmai zsűriben Antal Gábor szakácsmester és magyar grill bajnok, Mandzák Béla executive és kreatív chef, Molnár Zoltánné Képes Erzsébet, a Diósgyőri Party-Service Kft. ügyvezető tulajdonosa, valamint Tóth Ádám Zoltán, a BOKIK oktatási és képzési szakigazgatója kapott helyet. Továbbá a zsűri munkáját segítette Rózsa Edit, a Kocsonyafesztivál alapítója és tulajdonosa, valamint Veres Pál, Miskolc polgármestere.

A verseny győztese az árusítóhelyén kihelyezheti „A 2024-es Kocsonyafesztiválon megrendezett ízkocsonya verseny I. helyezett kocsonyája hagyományos/különleges kategóriában” felirattal ellátott táblát.

– Igyekszünk visszatérni a gyökerekhez és azokhoz a hagyományos rendezvényekhez, amelyek korábban kísérték a rendezvényt. Ilyen az ízkocsonya- és a látványkocsonya verseny – mondta Veres Pál polgármester, hozzátéve: a nevezők száma mutatja leginkább, milyen sokan tartották fontosnak, hogy bekapcsolódjanak az idei kocsonyafesztiválba ily módon is.

– Az ízkocsonya versenyre tizenegy hagyományos és hat különleges/kreatív kocsonya érkezett. A tisztaság, íz, állag, az étel külleme szerint pontoztak – hangsúlyozta Antal Gábor, a zsűri elnöke. – A jó kocsonya legfontosabb ismérve, hogy sokáig kell főzni, legalább 18-20 órán át, és persze a jó minőségű alapanyag elengedhetetlen. A paletta nagyon színes a libamájastól, a halason át a malac füle-farkáig, hiszen valaki azt is beleteszi a kocsonyába – mutatott rá a szakértő.

A látványkocsonya versenyre négy vármegyei vendéglátóipari szakközépiskolából jelentkezett hat csapat, hét pályaművel – tudatta Karcos Dóra, a Kocsonyafesztivál gasztro-versenyeinek szervezője. Ebben az esetben nem az íz, sokkal inkább a látvány dominál, ezért a diákok használhattak mindenféle kötőanyagot. A tartósság fő szempont volt, mivel ki lesznek állítva a fesztivál ideje alatt a Miskolci Galéria udvarán, ahol pénteken este nyolc óráig, szombaton 10 órától este 8-ig, illetve vasárnap 10 órától este 6-ig lehet megcsodálni a látványkocsonyákat.

Az idei tematika a „Miskolc az idő síkjain – múlt, jelen és jövő” elnevezést kapta. A versenyen legjobban teljesítő csapatok gasztroakadémiai képzésen vehetnek részt. Mindkét verseny eredményét az esti órákban hirdetik ki a Miskolci Galériában, amelyről később adunk majd tájékoztatást.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!