Ugrás a tartalomra

A legkisebb miskolci Bennett-kenguru még alig tekint ki anyja erszényéből

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. április 15. hétfő 22:08
A Bennett-kenguruk csapatában jelenleg összesen hét kölyök nevelkedik a Miskolci Állatkertben.
Fotók: MiskolcZoo

Az erszényeseknek igazán különleges sajátosságuk a szaporodásuk, hiszen a névadó erszény egyfajta természetes inkubátorként működik. Ezt a sajátosságukat testközelből lehet most megfigyelni a Miskolci Állatkertben. A hét Miskolcon nevelkedő közül van olyan kölyök, aki még alig tekintget ki anyja domborodó erszényéből, míg a nagyobbak esetében, amelyek már rendszeresen el is hagyják „otthonukat”, sokszor éppen egy-egy láb, fül vagy egyéb testrész kandikál ki az erszény nyílásából - írja közösségi oldalán az állatkert. 

A Bennett-kenguruk kölykei alig egy hónapos vemhesség után, mindössze pár centiméteres, csupasz embrióként jönnek a világra. Ekkor hatalmas erőfeszítéssel felmásznak anyjuk szőrén az erszény nyílásáig, hogy oda bebújva hónapokig teljes védelmet élvezve fejlődjenek. Így a kengurukölyök, amikor először hagyja magát megpillantani az erszényből kitekintve, általában már 5-6 hónapos korú. A következő hónapokban egyre fejlettebb, így egyre többet néz ki az erszényből, időnként, majd később már rendszeresen el is hagyja azt. Azonban akár még tíz hónapos korában is képes visszabújni, ha megijed, vagy ha csak egy kis pihenésre vágyik.

A Miskolci Állatkertben jelenleg hét nőstény kenguru él, akik mindegyikének született is egy-egy utóda. Mivel azonban az egyik anya megbetegedett. Így a kölykéről nem tudott megfelelően gondoskodni, az erszénybe sem nagyon engedte vissza, és valószínűleg teje sem volt elegendő, amivel szoptathatta volna. A kölyök azonban igazán találékonynak bizonyult, hiszen egy másik, szintén kölyköt nevelő anyánál kért táplálékot. Sőt, rendszeresen be is mászik fogadott testvére mellé az erszénybe, így a szerencsés látogatók akár azt is megpillanthatják, amint két kis fejecske kandikál ki az egyik kengurunk erszényéből - részletezte honlapján az állatkert. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!