Ugrás a tartalomra

Lehetne vonzó a háziorvosi pálya

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. február 10. szombat 16:44
A hazai orvosképzés mindent megtesz azért, hogy a fiatal háziorvosok szakmailag felkészültek legyenek.
Miskolcon sincs elég utánpótlás fiatal háziorvosokból. Fotó: Juhász Ákos

Hírt adtunk róla januárban, hogy Miskolcon négy felnőtt háziorvosi és hat házi gyermekorvosi praxis maradt betöltetlenül. Mivel nincs elég utánpótlás fiatal háziorvosokból, az országosan közel hatezerötszáz praxisból több mint nyolcszáz betöltetlen. Ezek üzemeltetését a helyi önkormányzatoknak kell átvennie. Arra voltunk kíváncsiak, hogy egy frissen végzett orvos karrierválasztását mi minden motiválja. Miskolchoz legközelebb a Debreceni Egyetemen képeznek orvosokat, ezért itt érdeklődtünk azzal kapcsolatban, hogyan ösztönzik az orvostanhallgatókat arra, hogy később háziorvosok legyenek.

- Első körben általános orvosokat képzünk, ami a legjobban hasonlít a háziorvosi munkára, de önálló tevékenységre ez a diploma még nem jogosít fel. A specializáció a posztgraduális képzés szintjén jelenik meg, és ennek keretében lehet háziorvosi szakirányt választani – mondta el érdeklődésünkre Mátyus László, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja. Egy új lehetőségre is felhívta a figyelmet, hogy a szakorvosi képzésen belül lehet részvizsgákkal jogosítványokat szerezni a rezidens tevékenységével összefüggésben. A Debreceni Egyetem vonzáskörében körülbelül ezer rezidens, azaz szakorvosjelölt van.

Rendszerszintű a baj

Ezt követően arra mutatott rá, hogy a háziorvosi pálya népszerűtlenségének okai különösen kistelepüléseken nem az orvosképzésben keresendők. Mivel a háziorvosi és házi gyermekorvosi praxisok magánvállalkozói kézbe kerültek, ez komoly anyagi terhet jelent. A betöltetlen praxisok esetében, ahol pedig az önkormányzatok veszik át az üzemeltetést, legtöbbször szűkös források és korlátozott eszközök állnak rendelkezésre.
- Azt gondolom, hogy a probléma döntően kormányzati feladatként oldható csak meg, és a jelenlegi területi ellátási rendszert kellene felülvizsgálni – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy a kiemelt bérezés, praxisközösségek kialakítása és a személyes találkozások csökkentése az orvosok és betegek között diplomás ápoló segítségével lehet irányadó.

Gyakorlatok, jó példák

- Mi mint felsőoktatási intézmény minden lépését megszervezzük és biztosítjuk annak a képzésnek, ami a hallgatóinkat felkészíti a háziorvossá válásra. A gyakorlatok során, illetve praktizáló háziorvosok bevonásával igyekszünk vonzóvá tenni ezt a pályát – részletezte a dékán. Majd kiemelte, hogy a gyermekorvosi specializáció lényegében egy szakvizsga, ugyanúgy, mint a belgyógyász vagy a sebész. A jelentkezők számát tekintve pedig az egyetemen még nem csapódik le a későbbi hiány, hiszen sokan érdeklődnek a gyermekorvosi specializáció iránt. Elárulta azt is, hogy jelenleg a sürgősségi szakma nagyon népszerű. A szakorvosok többsége azonban ma már Magyarországon marad – tudtuk meg.

Visszatérnek Miskolcra

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház szakembergárdájának a jelentős része Debrecenben végzett. Emellett az intézmény szorosan együttműködik a Debreceni Egyetemmel.
- A rezidensképzésen túl nyári és másfajta szakmai gyakorlatokat is szervezünk Miskolcon a vármegyei kórházban. Itt a vezetőség jelentős hányada Debrecenben végzett korábban. Sőt máig jellemző, hogy hallgatóink nagy számban érkeznek az észak-magyarországi régióból. Friss diplomával ők jellemzően visszatérnek a saját környezetükbe, és ott helyezkednek el – részletezte Mátyus László.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!