Ugrás a tartalomra

"A magyar poklokon át gázol" - a 10-eseket ünnepelték Miskolcon

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. május 11. csütörtök 19:24
Könyv- és CD-bemutatóval, valamint előadásokkal folytatódott a 10-es honvéd emlékdélután a Miskolci Hét nyitónapján, szerdán a városháza dísztermében.
Fotók: Juhász Ákos

Miután megnyitották a Sassy Csaba, Thurzó Nagy László, Meilinger Dezső, Kövér Gyula által készített és inspirált emléktárgyakból álló tárlatot a Zenepalota aulájában, a városházán folytatódott a 10-es honvéd emlékdélután. Itt Jeszenszky Géza történész (korábbi külügyminiszter) a miskolci „háziezred” hőstetteit, harcait idézte meg, Szopkó Róbert az elnöklete alatt működő hagyományőrző egyesület tevékenységéről szólt, majd egy könyvet, illetve egy CD-t is bemutattak az érdeklődőknek, amik szintén a 10-es honvédekhez kapcsolhatók.

Előbb azonban az eseményt befogadó miskolci önkormányzat nevében Veres Pál köszöntötte a résztvevőket. A polgármester felhívta a figyelmet a város napja köré szervezett ünnepségekre, megemlékezésekre és programokra, melyek során visszaidézhetjük, honnan indult Miskolc, mi mindent tettek az elődeink az évszázadok során, aminek köszönhetően a régió központjává válhatott a település.

Kifejezte büszkeségét is a városvezető a 10-es honvédek miatt, majd elárulta, apai nagyapja is a soraikban harcolt az I. világháborúban, a keleti fronton vetették be, hadifogságba került, és csak három év után térhetett haza szeretteihez.

– A tízeshonvédek ezer szállal kötődnek Miskolchoz és Borsod vármegyéhez, csak a városban számos emlékük található: például a József laktanya, a mai Herman Ottó Gimnázium épülete, illetve ott van az emlékmű is – mondta.

Jeszenszky Géza történész, korábbi külügyminiszter édesanyjáról és miskolci családi, valamint a tízeshonvédekhez való kötődéseiről is szólt előadásában. Elmondta, hogy anyai nagyapja Miskolc allevéltárosa volt, és 1914-ben Lemberg mellett halt meg. Nagymamája több mint 10 év özvegység után hozzáment Thurzó Nagy László író, költő, zeneszerzőhöz. Rá szintén nagyapjaként tekintett, könyvtárát megőrizte, amiben megtalálhatók Sassy Csaba kiadott versei, könyvei (ezek közül többet el is hozott magával Miskolcra, és ezekből idézett a program során – a szerző).

– Már egész fiatal koromban nemcsak az Úz-völgyi csatákról hallottam nagyapámból, hanem Sassy Csabáról is, aki kenyeres pajtása volt. Sassy egyes verseit is Thurzó Nagy Lászlónak ajánlotta – idézte fel Jeszenszky Géza.

A történész hosszan beszélt a 10-esek hőstetteiről, és elmondta, maga is sokszor járt például az Ú-völgyében, látta a sírokat, és lerótta kegyeletét azok előtt.

A 10-es Honvéd Hagyományőrző Egyesület tevékenységét Szopkó Róbert elnök mutatta be. Kiemelte, Miskolc „házi ezredét” nagy becsben tartották, gyűjtéseket szerveztek nekik élelemre, az árvák megsegítésére. Közadakozásból elkészült egy tízeshonvéd szobor is, de aztán fél évszázadra elfelejtették őket.

Az egyesületet egyébként 2014-ben alapították azzal a céllal, hogy minél többekkel megismertessük a miskolci hősöket, akik „példát szolgáltattak hazaszeretetből, tenniakarásból”. Városi és iskolai megemlékezések szervezése mellett az egyesület tagjai hadijátékokon vesznek részt, és kutatják a hadszíntereket.

Bemutattak a miskolci érdeklődőknek egy 2021-ben, a témában megjelent könyvet is. Az Előre az Úz völgyében című kötetről Gottfried Barna történész és a II. Rákóczi Ferenc könyvtár igazgatója, Varga Gábor beszélgetett, majd a Sassy Csaba megzenésített nótáit, harctéri történeteit tartalmazó CD-t mutatták be.

Az eseményen Sassy Csaba - Kimegyek a frontra című könyvének részleteit Fandl Ferenc színművész olvasta fel, és közreműködött még Fülep Máté, a Magyar Állami Operaház magánénekese, és Flach Antal zongoraművész.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!