Ugrás a tartalomra

Már szervezik a decemberi bükki tortúrát

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. november 24. péntek 18:44
Az adventi időben immár hagyomány, hogy akár esik a hó, akár fúj a fagyos szél, túrázók százai vágnak neki az országosan is az egyik legjelentősebb teljesítménytúrának, a bükki Tortúra 65-nek, amelynek egyik végpontja Miskolc a másik Eger.
Fotók: Tortúra65 Facebook

Néhány elszánt tájfutó azt álmodta meg 1994-ben, hogy télen, a téli napforduló időpontjában átkelnének a Bükkön. Ha kell, hóban, sárban is. Az álmodozást tett követte, azóta minden évben egyre nagyobb létszámban teszik ezt tájfutók, neves ultrafutók, teljesítménytúrázók vagy egyszerű kalandvágyók. A hagyomány idén már a 28. alkalomhoz érkezett, december 16.-án, szombaton indulhat újra a banzáj a hegyen, a Bükk 900 Természetbarát Egyesület és az Egri Testedző Club közös szervezésében. Az egyesülettől származó információ szerint, a jelentkezés és regisztráció folyamatban van, csak az indulhat el, aki bemutatja a jelentkezési lapját és hivatalos rajtszámmal rendelkezik. 

A Tortúra 65 nagy népszerűségnek örvend, sok híres ultrafutó, túrázó vesz részt rajta, nem ritka ma már a külföldi jelentkező sem. Ezen a versengésen a teljesítményen van a hangsúly, és bár négy távból lehet választani, a legtöbb induló az embert próbáló 65 kilométeres távon indul, amely - a szervezők és korábbi résztvevők állításai alapján - méltó a nevéhez. Igazi tortúra. Különösen, ha nem kedveznek az időjárási körülmények. Jó idő esetén azonban a Bükk egy varázslatos, szerencsés esetben havas, igazi karácsonyváró hangulattal ajándékozza meg a túrázókat.

A Bükk 900 Természetbarát Egyesület, tekintettel a tavalyi nagy sikerre, amikor a miskolci önkormányzat jelentős támogatást nyújtott a túrához, többek között indulási helyszínként biztosították a miskolctapolcai Barlangfürdő előcsarnokát, idén is kérelmezte Veres Pál polgármestertől ezt a lehetőséget. Egyben felajánlva egy hosszabb távú együttműködést. Így várhatóan a tortúrázók 2024. december 16.-án is a Barlangfürdő aulájából rajtolhatnak el a 12, 34, 44 vagy az igazi kihívást jelentő 65 kilométeres hegymenetre.  

A résztvevők a rajtnál logózott textil karszalagot kapnak, amivel jogosulttá válnak a túrán való részvételre. A tortúrát enyhítendő gazdag ellátás is lesz, az ellenőrző pontokon tea, müzli, zsíros kenyér, virsli, forralt bor, szinte korlátlanul áll majd rendelkezésre a résztvevők számára.

A Tortúra 65-re egyénileg és csoportosan is lehet nevezni, várják iskolai osztályok és más közösségek „csapatépítő” jelentkezését is. A túrát sikeresen teljesítők oklevelet és jelvényt kapnak, a két legjobb csapat osztálykirándulást nyerhet a Szentléleki Turistaparkba, vagy egy via ferrata túrát Felsőtárkányban. 
További információk a Tortúra 65-ről ITT és ITT! (Kattints!)

Nevezhető távok:
Tortúra 12: Miskolctapolca – Bükkszentkereszt (táv: 10,3 km, szint: 558 m) / szintidő: 4 óra
Tortúra 34: Miskolctapolca – Ómassa (táv: 31,2 km, szint: 1209 m) / szintidő: 10 óra
Tortúra 44: Ómassa – Eger (táv: 42,9 km, szint: 1263 m) / szintidő: 12 óra
Tortúra 65: Miskolctapolca – Eger (táv: 64,3 km, szint 1980 m) / szintidő: 18 óra

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!