Ugrás a tartalomra

Maratoni barátság - 117 kilométeren kötik össze Miskolcot Kassával

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. április 11. kedd 15:23
Az ötszázat is elérheti a futók száma az V. Kassa-Miskolc Ultramarathonon, amit április 22-én, szombaton rendeznek meg. A versenyzők ezúttal a borsodi megyeszékhelyről indulnak, a táv 117 kilométer.
Fotó a tavalyi befutóról. | Fotó: Horváth Csongor

Már két hét sincs hátra, és elrajtol az immár ötödik ultramaraton a két testvérváros között. A húsz év után, 2019-ben újraindított verseny első megbeszélésén rögzítették a felek, hogy a rajt és a cél évente változik - s mivel tavaly Kassán volt a rajt, így idén Miskolcról, a Szent István térről indulnak majd az egyéni, páros, 5 és 10 váltó versenyszámokra nevezett futók.

Az össztáv 117 kilométer, az útvonal érinti Szirmabesenyőt, Sajóvámost, Szikszót, Hernádkércset, Abaújszántót, Vizsolyt, Göncöt, Kékedet, majd Nyzna Myslát és Krasnát, hogy aztán Kassa főutcáján véget érjen a táv.

Az ultramaratont felvezető keddi sajtótájékoztatón a szervezők közölték azt is, hogy az eddigi útvonalhoz képest apró változást jelent, hogy idén a Sajó-gátról Szirmabesenyőre is bekanyarodik a mezőny. A 2023-as útvonal IDE kattintva tekinthető meg.

Az első Kassa-Miskolc közötti ultramaratont 1999. június 19-én tartották meg az 1997. óta testvérvárosi kapcsolatban álló települések. A rendező magyar oldalról a néhai Kisgyörgy Ádám vezette miskolci Marathon és Trekking Club volt, ami a mostani rendező, a miskolci Marathon Club Egyesület jogelődje volt. Szlovák részről annak idején a legendás Béke Maratont, Európa legrégebbi maratonját jegyző Kassai Marathon Club vállalt partnerséget a rendezésben.

Veres Pál, Miskolc polgármestere és Lucia Gurbálova, Kassa főpolgármester-helyettese. | Fotók: Mocsári László

- Sokak együttműködése kell ahhoz, hogy egy ilyen verseny létrejöhessen, példaértékű az összefogás, amivel az esemény megvalósulhat - emelte ki a sajtótájékoztatón Veres Pál, Miskolc polgármestere.

Hozzátette: az ultramaraton "kiemelten fontos" Miskolc sportéletében, hiszen "ápolja és mélyíti" a két város közötti, hagyományosan jó és szoros kapcsolatokat. Ugyanakkor segít abban is, hogy jobban megismerhessék egymást a lakosok, hogy összekovácsolja a közösségeket.

Lucia Gurbálova, Kassa főpolgármester-helyettese is kifejezte, mennyire nagyra becsüli a sokéves együttműködést Miskolccal.

- Látható, hogy az ultramaratonnak egyre nagyobb a sikere, remélem, hogy az ismerős arcok mellett újakat is látok majd a befutónál. Az ilyen, és ehhez hasonló események tovább erősítik a két város kapcsolatát, a barátságot - fogalmazott.

Mario Svec, a kassai önkormányzat ifjúsági és sportosztályának vezetője elmondta, idén újdonság, hogy a lengyel Katowice és a cseh Ostrava váltója is csatlakozott a versenyhez. Ez bizonyítja - húzta alá -, hogy aktív a testvérvárosi kapcsolat, nem csak papíron létezik.

Végül Borkuti László, a szervezőbizottság elnöke hozzátette, bár egyre nehezebbek a gazdasági körülmények, mindent megtesznek azért, hogy a verseny színvonala ne csökkenjen. Úgy fogalmazott, "az optimizmus töretlen", de szeretnék elérni, hogy a két megyét is a támogatók között tudhassák, és keresik az ultramaraton névszponzorát is.

Az esemény sajtóközleményéből egyébként az is kiderül, hogy az április 10-ei határidőig közel ötszázan jelentkeztek a versenyre (a helyszínen már nem lehet nevezni), ez azt jelenti, hogy több mint 25 százalékkal többen vesznek részt rajta, mint tavaly.

Leadta a nevezését a 2019-es férfi győztes, Bogár János, aki 100 kilométeres Európa-bajnoki címmel is büszkélkedhet. De ott lesz a férfimezőnyben a tavalyi bronzérmes Belej-Fekete Bálint is. A 2022-es egyéni női verseny ezüstérmese, Pap-Csákvári Judit és a 4. helyezett Repei Csilla is szerepel a rajtlistán. Szintén nevezett az öttagú férfi váltót az utóbbi két évben megnyerő magyar Trónfosztók gárdája, és ott lesz a mezőnyben a tíztagú váltók versengésének tavalyi győztese, a szlovák BK Spartak Medzev alakulata, valamint ezúttal is eljönnek a Királyhelmeci Kocogók.

Kassa és Miskolc önkormányzatának váltója mellett regisztrált Nyzna Mysla, Szikszó, Szirmabesenyő, de ott lesz a mezőnyben a Miskolci Egyetem UniteaM névre keresztelt tíztagú váltója, soraiban Horváth Zita rektorral és Szűcs Péter általános rektor-helyettessel. Rakaczki Zoltán, a MEAFC elnöke vezeti az EUG2024 nevű alakulatot, ami a jövő évi, Miskolc-Debrecen közös rendezésű Európai Egyetemi Játékok miskolci munkatársaiból verbuválódott.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!