Ugrás a tartalomra

Medvét észleltek Heves vármegyében, amely bejárhatja a Bükköt

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. május 13. hétfő 19:02
A barnamedve rejtett, szinte észrevétlen életet él, de 2008 óta jelen van a térségben.
Barnamedve a Bükkben / Fotó: BNPI

Medveészlelésekről adott hírt néhány napja a Magyar Országos Medve Figyelő közösségi oldal a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának (BNPI) működési területéről, Szilaspogony és Szentdomonkos közeléből. Utánajártunk, hogy mekkora a valószínűsége, hogy a Miskolchoz közel eső erdőségekben találkozunk medvével és hogyan kerülhetjük el a támadást. 

- Az elmúlt néhány hétben az eddigi híresztelésekkel szemben - kamerafelvételekkel is igazoltan – kizárólag magányos barnamedvék mozgását lehetett észlelni a BNPI működési területén. Az egyes helyszíneken történő észlelések egy része valószínűleg ugyanahhoz az egyedhez kapcsolódik – válaszolta megkeresésünkre Gombkötő Péter, a BNPI gerinces zoológiai szakreferense. 

- A felvételek alapján megállapítható, hogy a medvék szinte menetrendszerűen keresik fel a vadászati létesítményeket, amiket egymás utáni sorrendben, látható magabiztossággal látogatnak. Ezeken a helyeken viszonylag sok időt eltöltenek – fűzte hozzá. 

Több országot átszelhetnek

Tájékoztatta olvasóinkat, hogy az európai barnamedvék óriási, több országnyi területeket járnak be. Alapvetően az elérhető táplálék, illetve a fajtársak jelenléte, az új élőhelyek felderítése, ami szerepet játszhat a faj aktivitásának „motivációjában.” Közel egy évtizede egy, a Kárpátokban jelölt példány, az Iwo nevű medve, néhány hét alatt elérte az ország területét. Az itt töltött napok után útját északkelet felé folytatta. Felhívta rá a figyelmet Gombkötő Péter, hogyha összehasonlítjuk az aktuális medveészlelések időpontjait, és a térképen található időpontokat, némi hasonlóságot könnyen felfedezhetünk. 

- A faj egyedei 2008 óta bizonyítottan előfordulnak működési területünkön. Nagytestű faj képviselőiként azonban meglepően rejtett életet élnek. A néhány közvetlen észlelésen kívül gyakorlatilag észrevétlenül élik mindennapjaikat. Legtöbbször csupán kamerák felvételei, vagy lábnyomaik alapján tudunk jelenlétükről – tudatta kollégánkkal a szakember.  

Maradjunk a turistaúton!

Hangsúlyozta, hogy a barnamedve jelenléte a Bükkben, megkívánja a felelősségteljes magatartást minden természetjárótól. A kirándulóknak javasolt a turistautak használata, lehetőleg többed magukkal, beszélgetve, vagy zajt keltve. Nem ajánlják a számukra kijelölt utakról való letérést. A medve szaglása segítségével is azonosítani tudja az ember által gyakran használt utakat, amiket alapvetően elkerül. A medvével való találkozás viselkedési szabályairól a nemzeti park honlapján lehet bővebben olvasni. Az esetleges konfliktusok megelőzése érdekében a túrázókat kérik, hogy a kirándulás során keletkező hulladékot vigyék haza a hátizsákjukban! Azt ne hagyják a medvék számára hozzáférhető helyen!

- A tavaszi szezonban munkatársaink önkéntesek bevonásával számos turistaút, illetve a látogatóhelyeink környékén végeztek hulladékgyűjtést, ami a medvékkel kapcsolatos konfliktusok kialakulásának lehetőségét is mérsékli. A beérkező megfigyeléseket, természetesen leellenőrizzük – osztotta meg a BNPI gerinces zoológiai szakreferense, hozzátéve, hogy a barnamedvével kapcsolatos észlelést a BNPI központi számán a +36-36/411-581-en, illetve a +36 30 861-3808 ügyeleti számon kell bejelenteni, munkanapokon 8 és 16.30 között, szabad- és munkaszüneti napokon 8 és 19 óra között. 

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!