Ugrás a tartalomra

Megpecsételték a testvérkapcsolatot

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2023. június 12. hétfő 14:54
Az együttműködési megállapodásnak köszönhetően tovább erősíti kapcsolatát a Kossuth Lajos Evangélikus Iskola és az Eperjesi Kollégium.  
Fotók: Horváth Csongor

Együttműködési megállapodást kötött a miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium és az Eperjesi Kollégium, melynek célja a közös múltú intézmények baráti kapcsolatának megpecsételése. Az ünnepélyes aláírásra hétfőn délelőtt a Belvárosi Evangélikus Templomban került sor. 

Az ünnepségen Vígh Roland, a miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium igazgatója köszöntőjében elmondta, az intézmény múltjára visszatekintve látható, hogy az összekötődik Nyíregyházával, illetve Eperjessel. 

- Nyíregyházával szorosabb a kapcsolatunk. Nagy örömünkre most alkalmunk nyílik arra, hogy egy régi vágyunk teljesüljön, és kiépítsünk egy baráti együttműködést az eperjesi iskolával is – hangsúlyozta. - Az európai kultúra fundamentuma a Bibliára, keresztény gyökereinkre vezethető vissza. Az irodalom, képzőművészet, a zene mind-mind nehezen megérthető lenne a Biblia ismerete nélkül. Nekünk, evangélikus iskoláknak az az egyik legnagyobb feladatunk, hogy úgy határozzuk meg önmagunkat a jelenben és úgy adjunk választ arra a kérdésre, hogy hova tartunk, hogy erőt, tudást merítünk elődeink munkájából, és továbbvisszük értékeinket, elődeink örökségét – fogalmazott Vígh Roland. 

Az Eperjesi Közös Igazgatású Evangélikus Iskola igazgatója a közös ügyek és az együttműködés fontosságára hívta fel a figyelmet.
- Az Úristen a felebarátaink iránti szeretetre nevel bennünket, manapság pedig már az inkluzív oktatás révén mindenkinek egyformák az esélyei. Az Úristen egymás iránti felelősségről is beszél nekünk, ez teszi lehetővé azt, hogy akár a környezetvédelemről, akár más fontos témákról párbeszéd alakulhasson ki. A keresztények, reformátusok, evangélikusok, katolikusok számára rendkívül fontos a felelősségvállalás. Manapság olyan kérdésekről kell beszélni, amelyek nem szétválasztanak, hanem összekötnek bennünket. Ma már nincsenek miskolci, nyíregyházi, eperjesi vagy kassai kérdések, közös kérdések vannak. Köszönjük a lehetőséget az együttműködésre, szeretettel hívunk mindenkit Eperjesre és szívesen térünk vissza Miskolcra – hangsúlyozta Dr. Marián Damankoš

- Különösen fontos egy város életében, hogy erősek legyenek a közösségei. De ugyanannyira fontos egy város életében, hogy ezeket a közösségeket támogassuk, segítsük, együttműködjünk velük. Az evangélikus iskola, valamint az evangélikus egyházközösség egy olyan erős közössége Miskolcnak, amelyre támaszkodnia kell a város egészének – húzta alá Veres Pál. - Külön örülök annak, hogy Miskolc városának ezen jeles intézménye együttműködési megállapodást ír alá Eperjes evangélikus gimnáziumával. Ennek a régiónak egy a történelme, egyek a hagyományai, egyek voltak a fájdalmai és örömei. Nagyon fontos az, hogy az együttműködés, amit az Európai Unió biztosít számunkra, minél erősebb legyen – tette hozzá Miskolc polgármestere. 

Az együttműködési megállapodást Víg Roland és Dr. Marián Damankoš mellett Dr. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, valamint Mgr. Peter Mihoč, a szlovákiai Keleti Egyházkerület püspöke is aláírta. 
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!