Ugrás a tartalomra

MINAP-INDÍTÓ (2023.12.09.) - IDŐJÁRÁS, LEVEGŐMINŐSÉG, ÚTINFORM, HOROSZKÓP

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. december 09. szombat 07:59
Párás, ködös, borongós idő várható ma, időjárási front nem lesz felettünk, de sajnos fájhat a fejünk. Jó hétvégét mindenkinek!
minap indító minapindito tél
Fotó: Mocsári László

Időjárás

Szombaton sok lesz fölöttünk a felhő, helyenként tartósan párás, ködös lesz az idő. A Dunántúlon hószállingózás, havas eső, kisebb havazás előfordulhat, délután nyugat felől ugyanakkor szakadozhat a felhőzet. Gyenge, mérsékelt marad a légmozgás. Hajnalban mindenhol fagyni fog, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig -1 és +5 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Szombaton időjárási front nem lesz felettünk, de a hideg téli idő miatt az érzékenyek körében fejfájás, keringési panaszok, vérnyomásproblémák, görcsös panaszok és ízületi problémák egyaránt jelentkezhetnek.
Ugyanakkor szívpanaszok és légzési problémák is előfordulhatnak. Sokfelé szürke, borongós időben lesz részünk, amely rossz hatással lesz hangulatunkra, közérzetünkre. Alacsony lesz hő- és komfortérzetünk. Öltözzünk melegen, téliesen! Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket, és ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Szombaton kisebb havazás, hószállingózás, havas eső teheti a nyugati, néhol északi tájakon vizessé, csúszóssá az utakat.
Emellett többfelé találkozhatunk havas, hókásás, latyakos, nagyon csúszós utakkal.
A hajnalra, reggelre kéződött pára, köd néhol tartósan megmaradhat napközben, az érintett tájakon korlátozott látási viszonyokra kell készülni. Helyenként élénk szél csökkentheti a járművek menetstabilitását. A téliessé vált körülmények miatt fordítsunk több időt az indulásra, valamint vezessünk nagyon óvatosan, tartsunk megfelelő követési távolságot!

Levegőminőség

A ködös, párás borult idő érezteti hatását, mert itt tarja fölöttünk a füstöt, ezért romlik a levegő Miskolcon a pmmonitoring.hu tájékoztatása szerint. Többségbe kerültek a szomorú arcok a diagrammon. Ami azt jelenti, hogy szennyezett vagy éppen elfogadható a levegő minősége, kevés helyen megfelelő. Részletek a pmmonitoring.hu oldalon! 

Útinform

A Városgazda pénteken is közzétette közlekedési információit a városi fenntartású utakról, ezek jönnek most:

Útlezárás:

Tovább tart a Repülőtéri úti vasúti aluljáró lezárása: Miskolc város csapadékvíz elvezetés fejlesztése című projektjének részeként felújítják a Repülőtéri utcai vasúti aluljáró csapadékvíz-elvezető rendszerét, ezért 2023. november 15-én az aluljáró közútszakaszát teljes szélességében lezárták. A lezárás eredetileg november végéig tartott volna, viszont 2023. december 12-ig meghosszabbították.
A Repülőtéri út a Szentpéteri kapu – Besenyői utca közötti szakaszon ez idő alatt átmenő forgalommal nem vehető igénybe.
Alternatív útvonalként északi irányból (Sajószentpéter felől), valamint ellenkező irányban (déli és keleti irányból), a Szentpéteri kapu – 306. számú út – Repülőtéri út / Besenyői utca / Várközi Lajos utca javasolt. A Repülőtéri út Szentpéteri kapu és vasúti aluljáró közötti szakaszán elhelyezkedő ingatlanok megközelíthetőségét a lezárás nem akadályozza.

Új forgalmi rend lépett életbe a belvárosban, miután átterelték a forgalmat a Dayka-átkötés elkészülő új szakaszára.
Az Uitz Béla utca felől érkező autósok nem tudják használni a Kálvin János utca Petőfi Sándor utca felé tartó szakászát, ezért a forgalmat a Meggyesalja utcára terelték, ahol az oda bekötő új szakaszt (Dayka-átkötés) megnyitották az autósok előtt a Dayka Gábor, illetve a Petőfi Sándor utca felé.
A Diósgyőr felől érkezők a Petőfi Sándor vagy a Dayka Gábor utcáról tudnak ráhajtani a Dayka-átkötésre, és onnan a Meggyesalján keresztül az Uitz Béla vagy a Papszer utca felé tovább haladni.
Szent István téri nagy parkolót innentől csak az Uitz Béla utca felől, a Meggyesalja utcáról ráfordulva, a Rácz György utcán keresztül tudják elérni az autósok.
A Petőfi Sándor utca 1. és 7. szám közti részét lezárták. Akárcsak a Rácz György és Hunyadi János utcát összekötő útszakaszt (a Bartók térnél) is.
Az Erzsébet téren található ideiglenes buszmegállót áthelyezték a Dayka Gábor utca új szakaszára, és megállót raktak a Meggyesalja utcára is.
A Kálvin János, Meggyesalja és Dayka Gábor utcák továbbra is munkaterületnek számítanak. „A végleges forgalmi rendnek megfelelő jelzőlámpákat később üzemelik be, az ideiglenes forgalmi rendről jelzőtáblák tájékoztatják a közlekedőket és az a tervek szerint az év végéig lesz érvényben”.

December 15-ig ismét teljes szélességben lezárták a Thököly Imre utcai Szinva-hidat.
 
A jelzőlámpák a Petőfi utca 1-3. szám előtt, a Kálvin J. utca - Erzsébet tér nagy parkolónál illetve a Meggyesalja u. – Rácz Gy. utca , továbbá a Kálvin J. u. – Papszer u. kereszteződésében nem működnek
Kiss Ernő u. – Thököly Imre utca kereszteződésben sárgán villognak a fényjelző berendezések.
Várközi L. u. –  Repülőtéri utca kereszteződésben sárgán villognak a fényjelző berendezések.

Félpályás terelésre lehet számítani:
Árvíz u. 10
Benke J. u. 19
Besenyői u. 6
Előhegy utca 62; 134;
Kapitány u. 21
Kiss tábornok- Madách u. kereszteződés
Klapka Gy. u. - Coop-nál
Koboz u. 45
Kölcsey  u. 1.,
Liszkay Gusztáv u. 2-4
Martinovics Ignác u. 4
Mikes Kelemen u. 28
Pattantyús u. 1
Pillangó u. 12.
Szeder utca 3.
Szekerész u. -Tüzér u. kereszteződés
Temes u. - Ipoly u. kereszteződés

Horoszkóp

Kos
Csak azért, mert valami nem működik első nekifutásra, még nem kell egészen lemondanod róla. Lesz még lehetőséged, hogy újból megpróbálkozz a dologgal, és ekkor már több rutinod is lesz.

Bika
Nem kell mindig minden percedet beosztanod, néha a legjobb, amit tehetsz, ha hagyod, hogy maguktól alakuljanak a dolgok. Meg kell tanulnod élvezni a váratlanul alakuló helyzeteket is.

Ikrek
Olyan elvárásokat jelölsz ki magaddal szemben, amit csak te követelsz meg, a környezeted nem bánná, ha nem tudnád teljesíteni őket. Neked azonban fontos a dolog, így mindent megteszel a mérce megugrásáért.

Rák
Valaki elutasítóan viselkedik veled, te pedig nem érted ennek az okát. Egy őszinte beszélgetés segíthet, de gondold át, hogy érdemes-e belemenni, vagy könnyebb csak elengedni a dolgot.

Oroszlán
Ha nincs már erőd befejezni valamit, akkor ne erőltesd a dolgot, inkább engedd el ezt az alkalmat, és hagyj időt magadnak arra, hogy később, kipihenten, újbóli erőbedobással próbálkozz majd meg.

Szűz
Szeretnéd kézben tartani valaminek az alakulását, de te is tudod, hogy nem te vagy az egyetlen, akin a dolgok múlnak. Bele kell törődnöd, hogy más is lesz, aki alakítja most a helyzetet.

Mérleg
Néha nem az a legfontosabb, hogy jó döntést hozz, hanem az, hogy saját döntésed legyen. Minél tovább toporogsz egy helyben, annál nehezebb lesz ezt meghozni, így a legjobb, amit most tehetsz, ha ugrasz a lehetőségekre.

Skorpió
Ha mást szeretnél, mint amid eddig is megvolt, akkor mást is kell tenned, mint amit eddig követtél. Ehhez arra lesz szükséged, hogy új pozíciót találj, és meg is vesd benne a lábadat.

Nyilas
Szeretnéd megosztani valakivel az örömödet, és erre lesz is lehetőséged a mai nap során. Valaki együtt örül veled, és az ő boldogsága a tiédet is megkétszerezi. Ritka az ennyire tiszta pillanat, amit ma átélhetsz.

Bak
Úgy érzed, hogy te hajlandó lennél áldozatot hozni valamiért, amit mások talán nem találnak annyira fontosnak. Ha neked megéri a dolog, akkor ne mások véleményével foglalkozz, tedd, amit szeretnél.

Vízöntő
Egyre kényelmetlenebbül érzed magadat egy helyzetben, de közben elengedni sem egyszerű a már kialakult lehetőségeket. El kell döntened, hogy mi az, ami megéri, és mi az, ami nem, és miért mennyit vállalsz el.

Halak
Ha egy ideje már gondolkodsz azon, hogy változtass valamin, akkor most van itt a tökéletes alkalom. Ne halogasd a dolgot, csakis rajtad áll, hogy milyen gyorsan érhetsz célba az új, kijelölt utadon. (bien.hu)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!