Ugrás a tartalomra

Minden korosztály válogathat az utcaszínházi előadások között a Kocsonyafesztivál porondján

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. március 05. kedd 09:37
Hagyományőrzés és kísérletezés, ez az utcaszínházas előadók ismérve – hangoztatta az idei Kocsonyafesztivál Porondon Miskolcon programjának szervezője, Fekete Dávid.
Előadásra várva a tavalyi utcaszínházi fesztiválon. / Fotók: Nagy-Hankó Krisztina

A Porondon Miskolcon fesztivál a fesztiválon belül a Szinvateraszon március 8-tól 10-ig, melynek Fekete Dávid a művészeti vezetője, producere. A báb- és utcaszínházi koncepció képviselője igyekezett olyan előadásokat összeválogatni a három napra, amelyek kiállták már a közönség próbáját. Az alkotók az ország különböző részeiből érkeznek, nagy részük megfordult már utcaszínházi fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken, nem is egyszer. 

A számos előadás rengeteg újdonságot tartogat, hiszen a legtöbb produkció elsőként mutatkozik be Miskolcon. Illetve van olyan, amelyet már láthattak tavaly júniusban, a Csodamalom Bábszínház évadzáró rendezvényén, ahol nagy sikert aratott. A Tintaló cirkusz a „Miskolci lányok” szobornál lesz ezúttal. Ez tulajdonképpen egy mini cirkusz, ahová felnőttek nem léphetnek be, kizárólag gyerekek nézhetik meg az előadást, egyszerre nagyjából huszonöten. A cirkusz összes artistája báb. A szülők is megnézhetik a produkciót és gyermeküket szemmel kísérhetik a kukucskáló lyukakon keresztül – hangsúlyozta a művészeti vezető. A fesztivál három napja alatt tizenkét előadást láthat tőlük az apró közönség. 

A Tintaló cirkuszban bábok az artisták

A cirkusznál maradva kell megemlíteni a tűzzsonglőröket, akik Budapestről és Ózdról érkeznek a Kocsonyafesztiválra. A rendezvény első napján, pénteken nekik köszönhetően a tűz és a víz, vagyis egészen pontosan a fagyott víz találkozik, hiszen miközben a jégszobrász alkot, közben tüzes szikrák fognak cikázni – emelte ki. Természetesen porondmester is lesz, mindhárom napon más művész fogja ezt a tisztséget betölteni. Akinek feladata lesz többek között, hogy a szomszédos civil utcában lévő szervezetek képviselőit bemutassa, bevonja a játékba rendhagyó módon. A porondmester mindehhez zenei kíséretet is kap. És ha már zene, akkor szót kell ejteni a Rézeleje zenekarról, akik többször is feltűnnek a fesztiválon majd. A rézfúvósokból álló együttes moldvai népzenét játszik.  

A célközönség – a Tintaló cirkusz kivételével - nem feltétlenül a legkisebb gyermekek. Nekik inkább az Erzsébet-téri programok felelnek majd meg. A Szinva teraszon helyet kapó műsorszámok inkább a nagyobb iskolásoknak, felnőtteknek és a nyugdíjasoknak szólnak – tudatta Fekete Dávid. Például a Kajárpéci vízirevü előadása olyan komédia, amely az idősebb korosztálynak szól, vagy a Budapestről érkező Hétpróbás színtársulat „Istenek játéka”, amely kifejezetten erre az alkalomra lesz adaptálva. Mellőzve a hagyományos színházi körülményeket interaktív módon, utcaszínházasan kell előadniuk – jegyezte meg.

A producer hozzátette: amit mindenképpen ki kell emelni, és különlegességnek számít, az Boka Gábor „A helység kalapácsa” című előadása, melyet az Avas Táncegyüttessel közösen vasárnap délben adnak elő a Szinva teraszon. A művészt egyébként szombaton is láthatja a közönség, az ugyancsak egyedinek számító János Vitéz vásári képmutogató játékkal. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!