Ugrás a tartalomra

Miskolc legelegánsabb boros programját rendezték meg

Detzky Anna / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2025. február 10. hétfő 09:18
A Furmint Februáron a környék legfinomabb borait kóstolhatták meg a jelenlévők a Népkerti Vigadóban.
Mocsári László képgalériája

Idén először nemcsak Tokaj-Hegyalja legizgalmasabb furmintjait készítő pincészetei sorakoztak fel a Népkerti Vigadóban szombat este. A rendezvény ugyanis kitekintést nyújtott további három borvidékre: a Somlóra, Egerre és a Mátra dűlőire. A cél hetedik alkalommal is a minőségi borok népszerűsítése és egyben a találkozás lehetőségének megteremtése volt a borászok és borkedvelők között. Mintegy negyven borászat hozta el legfinomabb nemes nedűit, közel kétszázféle bor került terítékre. A seregszemlén a nagy borbirtokok mellett ezúttal is képviseltették magukat a családi pincészetek. 

A Furmint Február kapcsolódik az azonos nevű országos programsorozathoz. Az az ötlet hívta életre, hogy a Tokaj-hegyaljai borászoknak ritkán adódik lehetőségük miskolci bemutatkozásra. A furmint pedig az egyik őshonos magyar szőlőfajta, ami ezúttal is ezer arcát mutatta meg az ínyenceknek. 

Több száz embert vonzott

Széles körű érdeklődésre számítottak az esemény szervezői: a Miskolci Borklub és a BluePixel Kommunikációs és Produkciós Iroda, ami be is igazolódott. 

Sándor Zsolt is kóstolt. Fotók: Mocsári László

- A legnagyobb meglepetés számunkra, hogy lassan ki kell tennünk a betelt táblát, hiszen közel háromszázötven fő érdeklődik, jegyet vásárol. Ez a legnagyobb öröm számunkra, hogy a kedvére tehetünk Miskolc város polgárainak. Ez egy remek rendezvény, ahol pohárral a kézben egyik borászattól a másikig sétálgathatnak, beszélgethetnek, barátkozhatnak és kóstolhatnak nagyon jó minőségű borokat az emberek – sorolta a helyszínen Sándor Zsolt ötletgazda főszervező, a Miskolci Borklub elnöke. 

- Azt gondoljuk, hogy lehet még tovább fokozni a hangulatot, ezért jövőre is lesz Furmint Február. A nyolcadik alkalomra ismét komolyabb durranást tervezünk, de ezt egyelőre nem árulhatom el – tette hozzá. 

Nagy múltú borkultúra

- Óriási megtiszteltetés, hogy Miskolc a házigazdája ennek a nagyszerű eseménynek. Külön köszönet Sándor Zsoltnak, aki lokálpatriótaként, elkötelezett miskolciként sokat tesz a város borkultúrájáért. Nem is beszélve arról, hogy Avason innen és túl, Miskolcnak komoly borkultúrája volt még 1945 előtt. Lengyelország felé a borkereskedelmet innen bonyolították le. Csaknem ezer pince az avasi hegyoldalban, ami vulkanikus hegyoldal, szintén a szőlészet és borászat kultúrájáról ad tanúbizonyságot – hívta fel a figyelmet Hollósy András, Miskolc alpolgármestere. 

Hollósy András alpolgármester is köszöntötte a jelenlévőket

- Szeretném, hogy mindenki megtalálja itt a számításait! Nagyon izgalmasan alakították ki a helyszínt és elképesztő a siker! Bízom benne, hogy a nap végére elégedetten távoznak, akik eljöttek. A borászok és kiállítók pedig úgy mennek haza, hogy Miskolcot érdemes volt még jobban megismerniük – fejtette ki. 

Büszkék lehetünk borainkra

„Már hetedszer kaptam meghívást a Furmint Februárra, amit érdemes folytatni. Annyira jó látni, hogy ilyen sokan vagyunk és rengeteg az ismerős arc” – mondta köszöntőjében Csöbör Katalin országgyűlési képviselő. 

Sok volt az ismerős arc

„Amikor hideg sört akartunk inni nyáron, akkor édesapám azt mondta, hogy a sör altat, a bor pedig ihletet ad. Úgyhogy ennek a fényében kóstolhatjuk a jó furmintot, de ugyanígy az aszút és a szamorodnit is. Kiváló alkalom ez az exkluzív sétakóstoló az ország és a közösség építésére, hogy megismerjük régiónk borait, amelyekre büszkék lehetünk. Nagyon jó, ha mindemellett megtanuljuk illendően inni a bort és megtiszteljük a szőlőmunkásokat és a borászokat” – jelentette ki. 

Borok és finom falatok

A seregszemlére elhozta borait többek között a Degenfeld, Disznókő, Füleky és Holdvölgy, az Áts Pincészetek, a Palkó Borok, a Maison aux Pois, a Harsányi Pincészet, a Tokaj Drei, a Royal Tokaji, a Hétszőlő és a Sanzon Tokaj képviselői. Egerből a Kovács Nimród Borászat hozott különleges száraz furmintot, Mátrából a Szignárovics-Maka Pincészet készült figyelemre méltó borokkal, míg Somló több borbirtokkal is képviseltette magát. A borokhoz illő gasztrokóstolóval volt jelen a házigazda Népkerti Vigadó, a Leves és a Tókert Étterem. 

A miskolci és a magyar borkultúra jegyében

A szombati programon a Martin János Technikum is bemutatkozott. A Furmint Február résztvevői a nagyobb részt hátrányos helyzetű diákok által készített süteményekből és ajándéktárgyakból vásárolhattak, ezzel támogatva a készségfejlesztő iskolát. 

Ajándéktárgyak a gyerekektől

- Hatalmas megtiszteltetés, hogy meghívást kaptunk erre az eseményre és képviselhetjük mi is intézményünket, dacára annak, hogy nem borokkal jöttünk, hanem a diákjaink munkáival. Ezeket a különböző szakmákban tanuló növendékeink készítettek. Nagyon jó lehetőség, mert a társadalmi érzékenyítés szempontjából is fontos, hogy minél többen lássák, hogy mire képesek a tanulóink - hangsúlyozta Görgényi Adrienn, a Martin János Technikum, Szakképző iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola igazgatója. 

Több százan eljöttek az illusztris rendezvényre

- Szerintem, ha valaki szétnéz itt a standon, akkor láthatja, hogy sok különleges dolog van, akár fazekas, akár bőrtermékek és különböző papírmasék. A nyomdászaink, könyvkötőink is dolgoztak és természetesen szakoktatóink, akik szintén itt vannak, valamint a pékek és a cukrászok. Csináltunk erre a különleges alkalomra néhány tortát, amiben meglepetést is elrejtettünk annak, aki esetleg a tortát kóstolja és szeretne belőle vásárolni. Az iskolánk számára kihelyeztünk egy adománydobozt, hogy minél több ilyen csodát lehessen még csinálni a gyerekeinknek – részletezte. 
 

 
 

Programok

Jelenleg nincsenek programok!