Ugrás a tartalomra

Miskolcon is ünnepel a harmincéves magyar IQ-klub

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. április 24. hétfő 16:01
A számos hírességet sorai között tudó szervezet a jeles évforduló alkalmából országos rendezvénysorozattal, IQ-napokkal és helyszíni tesztírási lehetőséggel népszerűsíti az intelligenciát és a problémamegoldó gondolkodás fontosságát. Május 7-én éppen Miskolc látja vendégül az IQ-napot.

A magyarok legintelligensebb két százalékát tömörítő Mensa HungarIQa Egyesület 2023 márciusában ünnepelhette harmincadik születésnapját. Az elmúlt három évtizedben számos kezdeményezéssel, programmal irányította rá a figyelmet az intelligencia fontosságára. Az egyesület országos szinten működik, számos regionális Mensa-csoport tevékenykedik.

A Mensa egy közel 145 ezer tagú nemzetközi egyesület, amelyet 1946-ban alapítottak Angliában azzal a céllal, hogy összefogja a magas intelligenciájú embereket: egyetlen tagsági kritériuma az emberek két százalékára jellemző intelligenciaszint elérése. Magyarországi szervezete az 1993. március 20-án alapított, idén jubiláló Mensa HungarIQa.

A Mensa HungarIQa által szervezett jubileumi IQ-napok során kvízekkel, logikai játékokkal és fejtörőkkel, az intelligencia érdekességeit bemutató előadással készülnek a szervezők az ország több megyeszékhelyén. A több hónapos sorozat egyik első állomása május 7-én, vasárnap Miskolc. Az ünnepi eseményekről, továbbá a szervezettel, az intelligenciával kapcsolatos legérdekesebb információkról az egyesület honlapján lehet bővebbet megtudni, ahol online IQ-próbatesztet is kitölthetnek a szellemi kalandra vágyók.

A szervezet sokszínűségét a tagok változatos szakmai háttere, érdeklődési köre is jellemzi: a világhírű író, Isaac Asimov a Mensa International tiszteletbeli elnöke is volt, de Mensa-tagsággal büszkélkedhet két Oscar-díjas művész: Geena Davis színésznő és Steve Martin humorista is. Hazánkban Junior Prima-díjas mérnököt, Vasarely-díjas divattervezőt, magyar válogatott futballistát is találunk a 4500 tagot számláló Mensa HungarIQa soraiban, de Vitray Tamás televíziós személyiség és Orosz György humorista is sikeres tesztírónak vallhatja magát.

A Mensa nem kötelezi el magát egyetlen ideológia, politika vagy vallás mellett sem, és semmilyen közös véleményt nem erőltet a tagjaira. A szervezet igyekszik tudatosítani és népszerűsíteni az intelligenciát mint értéket, nem utolsósorban pedig ösztönző közeget biztosít a tagjainak. Miskolc a legrégebbi helyi csoport egyike, ahol több hullámban pezsgő Mensa-élet zajlott. Jelenleg közel száz Mensa-taggal működik a közösség, rendszeres és színes programokkal, valamint évente több tesztírást is szerveznek a csatlakozni vágyóknak.

2003-ban és 2005-ben IQ – Az ország tesztje címmel szerveztek egészestés televíziós intelligenciatesztet az RTL Klubbal együttműködve. Majd 2005-ben a Mensa-futballválogatott elnyerte első világbajnoki címét, amelyet azóta újabb címvédésekkel toldott meg. A 2010-es években érettségizők és felsőoktatási hallgatók tízezrei mérhették meg intelligenciájukat a Diákhitel Központtal közösen szervezett Nagy Diák IQ-teszt révén. 2015-től pedig a magyar Balanyi Bibiána tölthette be az angliai székhelyű Mensa International elnöki tisztjét négy évig.

"Ahogy a mottónk is fogalmaz: a Mensa a legszínesebb szürkeállomány. A magas intelligenciájú emberek nyitottabbak, kíváncsibbak a világra és egymásra, és ez közösségteremtő erővel bír"

– vallja Kovács Katalin, az egyesület jelenlegi elnöke.

További információk a Mensa HungarIQa május 7-i miskolci IQ-napjáról ITT érhetők el. 
 

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!