Ugrás a tartalomra

MSZP: az "orbáni politika" miatt nem indulhat meg egyelőre több fejlesztés Miskolcon

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. április 04. kedd 17:17
Egyebek mellett a városrészi központok fejlesztése, de energetikai beruházások, vagy éppen a bicikliút-hálózat legnagyobb dobása: a Diósgyőrt Lillafüreddel összekötő szakasz megépítése is várat magára azért, mert az "orbáni politika" miatt nem érkeznek az uniós források. Miskolcon egy 8 milliárd forintos fejlesztési csomag áll készen - mutattak rá az MSZP vezető helyi politikusai szerdai sajtótájékoztatójukon.
Fotók: Juhász Ákos

Varga László, az MSZP megyei elnöke, országos elnökhelyettes úgy fogalmazott, "bántóan hiányzik" a magyar költségvetésekből a 22 milliárd euró kohéziós forrás, illetve a helyreállítási alap 5,8 milliárd eurója. Úgy fogalmazott, ezek kifizetése hónapok óta "lóg a levegőben", holott a pénz jár a magyaroknak. A szocialista politikus elmondta, miért nem érkeznek a pénzek:

"Orbán Viktor politikája miatt nem kapjuk meg a közel 30 milliárdot" - vélekedett.

Rámutatott, a nyugat-európai életszínvonal elérése volt a célja az Európai Unióhoz való csatlakozásnak, aminek szándékát még Horn Gyula (MSZP) miniszterelnöksége alatt mondták ki először. Most azonban, a 2010. óta tartó "orbáni kormányzás" meglátása szerint "folyamatosan keresi és generálja" a konfliktusokat az unióval.

- "Ez tragikus az ország számára, a miniszterelnök politikája zsákutcába jutott, ennek tudható be, hogy nincs megállapodás, nem érkeznek a források Magyarországra" - húzta alá Varga László.

De a kormánypárt politikáját okolja az "Európa-csúcs" infláció miatt is, ami - tette hozzá - nem a szankciók következménye. Elmondta, az MSZP kezdeményezte, hogy vigyék le 0 százalékra az alapvető élelmiszerek áfa-kulcsát.

Szólt arról is Varga László, hogy az energiaárak is megsínylik a magas inflációt, a kormány abban is hibázott, hogy érdemben nem tett semmit a házak és lakások energetikai korszerűsítéséért. Úgy véli, a helyreállítási alap forrásait lehetne erre is fordítani, hogy csökkentsék a családok energia-felhasználását, így a költségeiket.

- Véleményem szerint az "orbáni politika" napi szintű gondot okoz a miskolci családoknak és az önkormányzatnak is - zárta a megyei elnök.

Simon Gábor, az MSZP miskolci elnöke, a Velünk a Város frakcióvezetője kiemelte, az unióhoz való csatlakozáskor az volt a cél, hogy megújulhasson az ország infrastruktúrája, a települések fejlődjenek, és az ország felzárkózzon Nyugat-Európához. Ehhez más tagállamok polgárai az adóforintjaik egy részét ideadták.

Ezekkel a forrásokkal azonban 2020-ig két dolog történt véleménye szerint: a pénzek nagy része "elkezdett magánzsebekbe vándorolni"; nem a települések, hanem "néhány oligarcha" gazdagodott, fogalmazott.

- Másrészt Miskolcon az előző városvezetés nem tudott élni az uniós lehetőségekkel, a források alig 16 százalékát használták fel. Ezzel Miskolc volt a második legkevésbé hatékony város ezen a téren - mutatott rá Simon Gábor.

Azért alakult ki vita az unió és a magyar kormány között, mert előbbi "elkezdte nehezen tűrni", hogy - az MSZP miskolci elnöke szavai szerint - "ellopják az uniós pénzeket". Az unió most azt mondja, hogy mindaddig, amíg nincsenek meg a megfelelő garanciák arra, hogy ezek a pénzek az ország épülését szolgálják, addig felfüggesztik a kifizetéseket.

Hozzátette, véleménye szerint a helyi politikusok is "nagymértékben tehetnek arról", hogy ide jutottunk, hiszen ők "a rendszer fenntartói".

- Mások mellett az ő tevékenységük miatt nem érkeznek meg Miskolcra az uniós források - húzta alá a szocialista politikus.

Emlékeztetett arra is Simon Gábor, hogy Miskolcnak a 2021-től induló fejlesztési ciklusban több mint 30 milliárd forint uniós forrást ítéltek meg. A városvezetés elkészítette a 2030-ig szóló fejlesztési terveket - azonban sem 2021-ben, sem 2022-ben, és most úgy tűnik, hogy idén sem érkezik uniós forrás a városba.

"A Fidesz oligarchái 3 évet elvesznek a miskolciaktól" - fogalmazott.

Elmondta azt is a Velünk a Város frakcióvezetője, hogy a városvezetés készül azért a források felhasználására, jelen pillanatban 21 olyan projekt van, amelyeket azonnal el lehet indítani, amint megjönnek a források. Kiemelte a városrészi központok projektjét, amely akár turisztikai fejlesztéseket is indukálhatnak: ilyen például a görömbölyi pincesor, vagy a belváros fejlesztése, azon belül is a Dísztér felújítása a választókerületében. Összesen 16 városrészi központot fejlesztenének, a tervek rendelkezésre állnak.

De több energetikai beruházás terve is készen van, és TOP Plusz forrásból épülne meg a bicikliút-hálózat legnagyobb dobása: a Diósgyőrt Lillafüreddel összekötő szakasz.

- Ezek a projektek egy 8 milliárd forintos fejlesztési csomagot képeznek, indításra készen állnak. Már korábban el lehetett volna kezdeni a beruházásokat, ha az Európai Unió bízna abban, hogy a magyar kormány nem az oligarcháihoz irányítja a forrásokat - vélekedett az MSZP miskolci elnöke, aki minden helyi fideszes politikust arra szólított fel, hogy "az önös érdekeiket szorítsa háttérbe", és Miskolc, Magyarország épüléséért dolgozzon.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!