Ugrás a tartalomra

Nehéz időszak van mögöttünk, de van ok az optimizmusra – ülésezett a VOSZ közgyűlése

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. március 05. kedd 19:20
Az éves közgyűlését és vállalkozói fórumát tartotta meg kedden a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) vármegyei szervezete. A találkozón tájékoztatást adtak a szövetség előző évi munkájáról, az aktuális gazdaságpolitikai kérdésekre adandó válaszairól, valamint a küldöttek döntöttek a 2024-es év feladatairól.
VOSZ közgyűlés a Népkerti Vígadóban. Fotó: Osztie Tibor

A közgyűlés megkezdése előtt a vármegyéből és Miskolcról érkezett vállalkozókat Veres Pál polgármester köszöntötte, aki beszédében hangsúlyozta, hogy barátok között érzi magát, hiszen ismerős arcokat lát, olyan vállalkozókét, akik már bizonyították, hogy barátai nem csak a vármegyének, hanem városunknak is. 

- Önök azok, akik képesek nem csak megtartani a várost, de a fejlődését is előmozdítani. Magam is úgy gondolom, hogy Miskolc nem csak a közigazgatási határáig tart, hanem a feladatai és kötelességei azon túl terjednek, egy egész régióért vagyunk felelősek. Mi, mint önkormányzat, ezt a felelősséget vállaljuk és sok mindent teszünk azért, hogy a város az agglomerációjával, gazdasági környezetével együtt egy élhető, közös egységgé váljon – fejtette ki Miskolc polgármestere. 
Kiemelte, az elmúlt évek számos nehézsége – a világjárványtól az energiaválságig – csak úgy volt kezelhető és túlélhető, hogy a város és a helyi vállalkozások összefogtak. Sokkal mélyebb nyomot hagyott volna ez a viszontagságos időszak a vármegye és Miskolc gazdaságában és az itt élőkben is, ha nem valósultak volna meg a szükséges együttműködések. 

- E nélkül nem sikerült volna az a már-már csodaszámba menő teljesítmény, hogy minden nehézség ellenére Miskolc, a vármegye és egész régiónk nem csak meg tudta őrizni működőképességét, hanem még fejlődni is képes volt. Még az utolsó „békeévnek” mondható 2019-hez viszonyítva is jelentős fejlődést tudott a gazdaságunk felmutatni 2023-ra. Bízom benne, hogy ez a tendencia folytatódik – mondta a vállalkozóknak Veres Pál, aki az önkormányzat által elért számos eredményt is felsorolt a hallgatóságnak, igazolva, hogy van mire büszkének lenni. 

Szabó Gergely a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés alelnöke köszöntőjében kiemelte a közös gondolkodás és cselekvés fontosságát, amely ma már az élet és a gazdaság minden területén egyre meghatározóbbá válik. Személyes életéből hozott példával illusztrálta, mint egykori polgármester, hogy a vállalkozókkal való párbeszéd és együttműködés nélkül nem képzelhető el egy település fejlődése és jövője. 

- Ha az a célunk, hogy egy település fejlődjön, a megtartó ereje megmaradjon, ahhoz számtalan dolognak kell együtt, jól működnie. Ez az önkormányzatok felelőssége és feladata is, hiszen az emberek az alapján hozzák meg a döntést, hogy hol szeretnének élni, hogy hol érzik magukat biztonságban. Nem csak testi, hanem egzisztenciális, anyagi és lelki biztonságban is. Azt nézik, hol látják azt, hogy a gyermekeik jó helyen vannak, jó az óvoda, jó az iskola, jó az infrastruktúra és nem utolsó sorban fontos az, hogy legyen egy megbízható gazdasági háttér. Egyszerűen fogalmazva, hogy legyen jó munkahely – vázolta az alelnök, rámutatva, hogy ebben a vállalkozásoknál pattog a labda, amelyek ezeket a munkahelyeket és ezt a gazdasági hátteret biztosítani tudják. 

- A mai közgyűlés a VOSZ csúcsrendezvénye a vármegyében, ahol beszámolunk az előző év eredményeiről, történéseiről, az előadók segítségével kapunk egy gazdaságpolitikai áttekintést, illetve a tagokkal együtt eldöntjük, milyen jövőbeli terveink és céljaink legyenek, mindenekelőtt az előttünk álló évben - ismertette Ádám Imre, a VOSZ Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Szervezetének elnöke. Elmondta, nagyon sok céljuk van, amit szeretnének megvalósítani, többek között az érdekképviseleti munkát szeretnék még hatékonyabbá tenni, ennek érdekében együttműködnek sok partnerrel, köztük önkormányzatokkal, más érdekképviseleti szervekkel - mint a BOKIK -, illetve a kormánnyal. Fejleszteni fogják a szolgáltatásaikat is, ennek érdekében két hónapon belül új irodát nyitnak Miskolc belvárosában, ahol tanácsadással, programokkal állnak majd a vállalkozók rendelkezésére. 

A mögöttünk hagyott évről szólva az elnök tájékoztatott arról, hogy a sorozatos válságok, leginkább az energiaválság a vármegye vállalkozásait is megtépázták, sajnos nem mind maradt talpon, voltak megszűnések is, megközelítőleg a cégek tíz százaléka húzta le a rolót. Legjobban azok vészelték át ezt az időszakot, amelyek exportorientáltak. Illetve azok, amelyek megfelelő energiahatékonysággal rendelkeznek. A nagyon energiaigényes vállalkozások kerültek bajba, és azok, amelyek nem tudtak jó szerződéseket kötni. 

Ádám Imre optimistán néz 2024 elé, reményei szerint kifelé megyünk a gödörből, az energiaárak és az infláció is lejjebb szorult, és már viszonylag kedvező hitelekhez is hozzá lehet jutni. Megindult a belső fogyasztás is, ami segít azokon, akik belföldre termelnek vagy szolgáltatnak. Ez okot ad némi óvatos optimizmusra.

További hírek

Olvasnivaló