Ugrás a tartalomra

Nem egy klasszikus múzeum: raktárbázis kibővített szerepekkel

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. január 31. szerda 16:03
„Értéket adunk” címmel megújította szakmai tanulmányút sorozatát a MIDMAR Kft. A szakemberek idei első útja a Herman Ottó Múzeum Régészeti Látványraktárába vezetett szerdán délelőtt.
Fotók: Juhász Ákos

Miskolc turizmusmarketingjéért felelős cége a Miskolc és Térsége Turisztikai Egyesülettel közösen szervez látogatásokat az idegenforgalmi szektor képviselői számára, ahol új, vagy kevésbé ismert, de értékes látnivalókat ismerhetnek meg a résztvevők. Minden évben van olyan esemény is, amikor egy-egy új attrakció születik vagy egy korábbi megújulásának, új köntösbe öltöztetésének lehetnek tanúi. 

A kisebb-nagyobb megszakításokkal, tíz éve már futó tanulmányút sorozat idén új helyszínekkel bővül, melyeket a szakemberek az év során bejárnak majd. Érték nemcsak látnivaló lehet, hanem egy-egy vendéglátóhely, szálláshely vagy egy civil közösség is. A sorozat ezért is kapta az „Értéket adunk” új elnevezést, mert ezzel is jelezni kívánják a tanulmányutak megújult szellemiségét – hangsúlyozta Tóth-Bodnár Krisztina, a MIDMAR Kft. ügyvezetője. A felfrissített sorozat első állomását, a Régészeti Látványraktárat nemrégiben, január 22-én nyitották meg ünnepélyesen. 

A sorozat a főszezoni időszak kivételével egész évben folytatódni fog, hiszen Miskolc és szűkebb környezete az egyik leggazdagabb turisztikai kínálattal rendelkezik a hazai desztinációk között. A turisztikai egyesület aktív közreműködésével a nagyvároshoz közeli települések értékei is fókuszba kerülnek az idei évben – tudatta az ügyvezető. Ami szintén fontos, hogy megismerhetik egymást a szakemberek és kicsit kiszakadhatnak a hétköznapokból ezeken az alkalmakon. A következő állomásuk valószínűleg a Szeleta Látogatóközpont lesz – jegyezte meg.

Juhász Ákos képgalériája

Hatalmas mennyiségű anyag

Az épület korábban is a múzeum raktárbázisa volt, ahol minden múzeumi szakágnak - képzőművészet, néprajz, történettudomány, ásványtár, régészeti leletek – vannak anyagai nagy mennyiségben – emelte ki Szörényi Gábor András régészeti igazgatóhelyettes, a kiállítás ötletgazdája. Ezen a helyszínen tárolják és dolgozzák fel a tárgyakat. Ebből adódott az ötlet, hogy létre hozzanak egy úgynevezett raktárkiállítást, amely megmutatja, micsoda páratlan leletgazdagsága van a miskolci múzeumnak az újkőkortól egészen az újkorig. A 2700 darab kiállítási tárgy csak a jéghegy csúcsa – fogalmazott a projektvezető, hiszen az épületben ennél jóval több műtárgy van, amelyekből kiválogatták azokat, amelyeket a látogatóknak bemutatnak. A szám egyébként teljesen véletlenül szinte megegyezik a vármegyében fellelhető régészeti lelőhelyek számával, ugyanis az 2750. A régészeti anyag mellett a látogató megismerheti a négy géniusz: Marjalaki Kiss Lajos, Leszih Andor, Móra Ferenc és Móricz Zsigmond pályafutását is, amelyet a múzeum és az Avas köt össze.

Felkerültek a térképre

Ez alkalommal kifejezetten a turisztikai szakemberek érdeklődésére számítottak, rajtuk keresztül szeretnének eljutni a turistákhoz. Az a cél, hogy aki Miskolcon jár és eltölt itt pár napot, az iktassa be programjába a Régészeti Látványraktár megtekintését is. A turisztikai célú érdeklődők mellett iskolai csoportokat és egyéni látogatókat is várnak. A gyerekek múzeumpedagógiai foglalkozások keretében ismerkedhetnek meg a leletekkel. A tárlatnak van nyitvatartási ideje, ez alatt az idő alatt bárkit fogadnak, de a csoportoknak szükséges az előzetes bejelentkezés. 

Egy újabb turisztikai láncszem 

Ezek olyan kincsek, amelyeket ilyen tömegben ritkán lát az ember, az pedig különösen jó, hogy a tárlat össze van kötve saját 125 éves múltjával, történelmi személyekkel, de még az Avasi pincesorral is – mondta Szendrei Mihály a Miskolc és Térsége Turisztikai Egyesület elnöke. A kiállítás a turistáknak útba ejthető Lillafüred felé tartva, de a belvároshoz sincs messze. A turisztikai szakember a tárlatvezetés végén felszólalt és elárulta a jelenlévőknek, hogy korábban saját középkori tematikájú éttermében tervezett egy mini tárlatot régészeti leletekből, amelyhez a Herman Ottó Múzeum dolgozóinak segítségét kérte, de kiderült, hogy ez nem olyan egyszerű, mint gondolta. Nagyon komoly törvényi szabályozás vonatkozik a műtárgyakra, illetve hatalmas összegbe kerülne egy egészen kicsi tárlat létrehozása és fenntartása is. Azonban a Régészeti Látványraktár minden feltételnek megfelel, hiánypótló és egyedi – emelte ki. Egy plusz muníció, egy olyan turisztikai attrakció, amely a miskolciak identitását is erősíti. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!