Ugrás a tartalomra

Országos a felháborodás a vár kapcsán

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. szeptember 23. szombat 13:28
Van egy szerves anyag, amiből a mondás szerint nem lehet várat építeni. Fordítva úgy tűnik, mégis megy, erre Diósgyőr a szomorú példa a vélemények szerint.
fotók: Juhász Ákos

Cementhalom, Disney kastély, erődítmény – számos néven emlegették már az újjáépülő Diósgyőri várat. Talán a legtalálóbb mégis az „atomtemető” jelző volt, amivel a közösségi médiában illették az előző városvezetés hagyatékának tekinthető beruházást (a veszélyes sugárzó anyagot szokás földbe vájt lyukakba temetni, és nagy mennyiségű betont önteni rá). Egy biztos: nem a műemlékvédelem eszméinek megfelelő a megújult külső a szakma szerint - a kommentelők többségének véleménye emellett az, hogy egyenesen ronda. A Borsodi Hírek nevű Facebook-csoportban nemrég posztoltak egy képet az ideiglenesen megrekedt építkezés jelenlegi állapotáról. Ez alá olyan megjegyzéseket írtak az emberek, mint „bármilyen romos is volt, dokkal szebb és jobb volt, mint most” vagy azt, hogy „ezért a műemlékrombolásért börtön járna”.

Barbárok építészete

Sokan posztoltak egyébként is az utóbbi napokban a vár kapcsán, mondhatni, fel-felszakadó seb ez a téma Miskolcon, országosan pedig elrettentő példa. Konok Péter történész, publicista például kíváncsi arra, hogy pártállástól függetlenül van-e olyan, akinek tetszik a betonba öltöztetett vár, és akadnak-e hangok, amik szerint megérte a ráfordított összeget.

Ő azt írta a beruházás kapcsán, hogy sokszor lehet olvasni történelemkönyvekben, hogy barbárok leromboltak valamit, de kevés szó esett eddig a barbárok építészetéről. Ez viszont Diósgyőrben megtörtént, Konok Péter szerint működik a kőhalomból várat program, zakatolnak a betonkeverők.

Miskolcon sem hagyta nyugodni a közszereplőket ez a téma. Szarka Dénes, a Velünk a Város önkormányzati képviselője például a következőket írta kedden:

„A napokban több népszerű, országosan is nagy követőtáborral rendelkező oldal foglalkozik a Diósgyőri várral. Ha ránézek az előtte-utána fotókra, az én szívem is összefacsarodik. Ez a vár már soha nem lesz olyan, mint volt. Soha nem fogja azt a nosztalgikus érzést előhozni bennem, mint régen. Ehhez a várhoz ilyen formában nem lett volna szabad hozzányúlni, még akkor sem, ha szakemberek testülete egyöntetűen úgy döntött, hogy ez így jó lesz. De! Az a helyzet, hogy ezen a külsőn már nem fogunk tudni változtatni. Így, ezzel a 21. századi dizájnnal kell elfogadnunk szeretett várunkat.”

Régi, sokak által szeretett külsejét már valóban nem láthatjuk, a képviselő szerint azonban ez nem ok arra, hogy torzó maradjon a vár.

„Ott tart az ügy, ahol, de a felújítást be kell fejezni, nem szégyeníthetjük úgy meg a múltunkat, hogy egy torzót hagyunk az egyik legnagyobb magyar király által emelt vár mellett! Szolidaritásra és kormányzati segítségnyújtásra van szükségünk. Lehet hátrafelé mutogatni, de akkor soha nem fogjuk látni a célt. Márpedig a cél az újranyitás!” – jelentette ki a Velünk a Város frakcióvezető-helyettese Facebook-oldalán.

A kormánynál pattog a labda

Szarka Dénes véleményét osztja Veres Pál polgármester is, aki még tavasszal írt a vár körül kialakult patthelyzetről.

„Építés közben derült ki, hogy a tornyok nem elég erősek, hogy elbírják a ráépítést. A kivitelező, amíg tudta, dolgozott a területen, elvégezte azokat a munkákat, amelyeket a tornyok megerősítése nélkül még lehetett, de februárban jelezte, tovább nem tud dolgozni, most már a ráépítési munkálatok következnének” – fogalmazott a város első embere, hozzátéve, az Építési és Közlekedési Minisztérium is a mielőbbi megoldást sürgeti: azt kérték a várostól, hogy rendeljen meg egy statikai szakvéleményt a tornyok megerősítésének műszaki tartalmára.

Veres Pál júliusban már arról számolt be, hogy öt szakmai anyag van a város birtokában egy pedig a Pénzügyminisztériumnál. Ezek a feltárt, előre nem látható problémát és annak kezelését támasztják alá. A szakvéleményt elküldték a minisztériumnak.

„Amíg nem kapjuk meg a szakértők által is jogosnak mondott 2 milliárd forintot, addig a kivitelező nem tudja folytatni a munkát. A Diósgyőri vár kivitelezése veszélybe kerülhet, de azt nem hagyhatjuk, és nem fogom hagyni, hogy így maradjon. A diósgyőriek vára nem lehet torzó, félkész, befulladt projekt, nem fogadhatja a hozzánk érkező turistákat, és a miskolciak sem ezt érdemlik!” – írta a polgármester.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!