Ugrás a tartalomra

A pokoli torony helyett lett a Pátria

Szántó István
Utoljára módosítva
2023. március 26. vasárnap 08:21
Szántó István jegyzete.

Korombéliek akkut nyavalyája a beteges nosztalgia. Bezzeg mennyivel hangulatosabb volt az a csaknem középkori, egyszintes, boltíves kapuval, ablakokkal teli ház, amelyet a hetvenes évek elején felrobbantottak. Itt, a Kossuth utca és a Széchenyi utca sarkán, a mostani Pátria tömbház helyén működött egykor a Székelykert fogadó, amelyet ki tudja miért, az ötvenes években Béke étteremre kereszteltek. Mellette a legendás Rori, azaz a Roráriusz cukrászda, a Levendula drogéria és egy barátságos fodrászműhely létezett. Az épület udvarában pedig Miskolc első fotográfusának a műhelye üzemelt, ahol mást sem hallottunk: itt repül a kismadár…

Slapajként volt szerencsém bejárni a szebb napokat látott ház minden zegét-zugát, s ott voltam, amikor a Borsodi Szénbánya Vállalat robbantómesterei a levegőbe röpítették a csaknem méteres falvastagságú épületet. Mivel korábban naponta megfordultam az utcában, rossz érzés volt látni a szemem láttára megrogyott házat. Megtapsolták, ünnepelték a vájárokat, akik mesteri módon, szinte sebészi pontossággal tüntették el az ódon házat. Városunk egyik patinás részletét, amely századokon át szemezett a Sötét kapuval és a Rákóczi-házzal.

Ne feledjük, ezután palánkkal vették körbe a grundot, és csaknem egy évtized elteltével adták a Pátria-tömböt. Nem kapkodták el. Ha megköveznek, akkor is kimondom, abban az időben érzékelhető volt a megalománia. Ide ugyanis eredetileg egy harmincszintes toronyházat terveztek. Csak a szerencsénknek és a pénzhiánynak köszönhető, ezt a projektet elvetették. Végül Rózsa Sándor, az Északterv építésze megtervezhette a belváros miliőjéhez nem illeszkedő, de a pokolian magas házhoz képest ideálisabb Pátria-tömböt.

Úgy hozta a sors, hogy sok jó ismerősöm költözött oda akkoriban. Mindannyian elégedettek voltak a világos, szuper komfortos lakásaikkal, kezdetben kifejezetten örültek, hogy a lakószintek magasabbra kerültek, így nem szűrődött fel hozzájuk a belváros zaja, a villamosok csörömpölése. Ám amikor kiderült, hogy kifelejtődött a lift, takarékosságból, mert a tervezők csak a szolgáltatóház üzleteitől számították az alapszintet, nagy volt a csalódottság. Végül összefogással a kukatárolók és az egyéb helyiségek kiadásából, eladásából a ház oldalába húztak fel egy úgymond tájidegen felvonót. Amely aztán hol működött, hol nem.

Akkoriban éppen az ottani élelmiszeráruház volt az egyetlen bolt a belvárosban. Vezetői külön pénztárat üzemeltettek a hátsó raktárbejáratnál a prominens törzsvásárlóknak. Főleg, amikor csak itt vehettünk banánt és mandarint.

Később Bécsben, a Mariahilfer strasszén láttam meg ennek a háztömbnek a hasonmását. Ausztriában az alsó szintet, amely itt máig is átjáró, hangulatosan beépítették. Mutattam a mintát az akkori építészeknek, mindannyiuknak tetszett, de fanyalogva hozzátették, egy ilyen beruházás nálunk sosem térülne meg.

S mi van most ott? Apró vitrines boltocskák, már soha ki nem nyíló, poros kirakatú üzletek. Elhagyatott, üres telefonfülke, és az utolsó biztos pontnak számított postahivatal is feladta.

Mi lesz veled Pátriaház…

További hírek

Olvasnivaló