Ugrás a tartalomra

Politikusportrék – a rutin és a friss lendület

Kujan István
Utoljára módosítva
2024. június 29. szombat 15:17
Rekordokat döntögető politikus és az új generáció is képviselteti magát a miskolci közgyűlésben. Bartha György 1994-ben csaknem annyi idősen lett képviselő, mint most Klinga Dániel. Számos párhuzamot mutat a két városatya útja.
Bartha György képviselői munkája közben idén februárban a Kiliánban /Fotó: Juhász Ákos

Bartha György országos rekordot tart a megyei jogú városokban azzal, hogy egymást követő nyolc választáson, megszakítás nélkül megnyerte egyéniben a választókörzetét. (Két megjegyzés ehhez: a polgármesterként ugyan leváltott, ám ezúttal is egyéni körzetet nyerő, győri Dézsi Csaba Andrást szintén nyolcszor választották meg. Ahogy a miskolci Simon Gábor is 30 éve tagja a közgyűlésnek, ő azonban többször listáról került be).

– Van-e titok? – ismétli meg kérdésünket Bartha György, akit egy hosszabb vonatúton értünk utol telefonon. – Igazából nincs: szeretni kell az embereket, a városodat különösen, és ismerni és szeretni a választókörzetedet, ahol bizalmat kaptál az ott élőktől.

Nosztalgiázni kezdünk. 1989 novemberétől tagja a Magyar Szocialista Pártnak (MSZP), ahol olyan fiatalokat kerestek, akik addig teljesen a politikán kívül álltak. Már rögtön az első szabad választáson, 1990-ben megmérette magát, de akkor tarolt az MDF és az SZDSZ. 1994-ben azonban előbb az országgyűlési, majd az őszi önkormányzati választást is behúzták a szocialisták. Bartha György is nyert.

– Én akkor mindössze 29 éves voltam, a Kilián-délen azonban ismertek, hiszen ott születtem, ott nőttem fel. Tudták, mit jelent nekem az a környék. Főleg ez segített, a pártszínek mellett – idézi fel, hozzátéve: a mai napig az ember, a jelölt maga számít az önkormányzati választásokon. – Tudják rólam, hogy MSZP-s voltam és vagyok, de 30 év után a lakosságnál ez már elmosódik. Már nem igazán a pártot, sokkal inkább az embert nézik.

Ismerik és ő is ismer mindenkit; azokat is, akiknek segíteni kell megoldani a felmerülő problémáikat. Egy tapasztalt képviselő ismérve pedig, hogy tudja, kihez kell fordulni. Ráadásul tudja, ki keresi, ha megcsörren a telefonja.

– Ismerem az utcákat, a házakat, rendszeresen bejárom a körzetet. Nagyon fontos, hogy megvan a személyes kapcsolat például az önkormányzati szervezetek felé, így könnyebben megy az ügyek intézése – húzza alá.
Bartha György érdeklődésünkre elárulja, több olyan visszajelzést is kapott a mostani kampány során, amikor a választó egyébként más pártnak a híve, de helyben – a munkája elismeréseként – rá szavazott.

– Ez a legnagyobb megtiszteltetés, hiszen ő szerinte is önkormányzati képviselőként én tudom ellátni ezt a feladatot a legmegfelelőbben. Ha az a kép alakul ki egy jelöltről, hogy ellátja a feladatát, a problémák nagy többségét meg tudja oldani, vagy legalább törekszik rá, akkor megkapja a bizalmat – vélekedik.

És hogy mit hoz a jövő a most 59 éves képviselő számára? Azt mondja, nem gondolta volna, hogy ez a munka 30 évig kitart. Négy műszakban dolgozott a kohászatban az első két ciklusa alatt. Nem volt egyszerű, de fiatal volt, tele energiával, hát csinálta. Azóta azonban megváltoztak a társadalmi viszonyok, mások az emberek is. Erőt még érez magában, de még nem tudja, mi várható a következő időszaktól.

A fiatalok hangja

Klinga Dániel (Fidesz-KDNP) képviselőtársaival – Bodor Márkkal és Hojnyák Dáviddal – az új politikusgenerációt képviseli a testületben a maga 28 életévével. Miért választja valaki ilyen fiatalon ezt a pályát? – vetjük fel.

Klinga Dániel a Szentpéteri kapuban /Fotó: Osztie Tibor

– Gyerekkorom óta büszke miskolci vagyok, és mindig is tenni akartam a város fejlődéséért és a miskolciakért – szögezi le elöljáróban. – Hiszek benne, hogy az ország egyik legkülönlegesebb helyén élünk. Kamaszkorom óta foglalkoztatnak a közügyek, ahogy pedig egyre idősebb lettem, úgy lett világos számomra, hogy ezen az úton fogok tudni a legnagyobb hatást gyakorolni a város jövőjének alakulására. Véleményem szerint akárcsak engem, a többi fiatal képviselőt is az motiválja, hogy Miskolc fejlődéséért dolgozhassunk nap mint nap.

Példája inspirálhatja a fiatalokat, hogy itt maradjanak és a város fejlődéséért dolgozzanak. Ez fontos lenne, hiszen Miskolc kapcsán rendre problémaként említik a fiatalok elvándorlását. Klinga Dániel azonban árnyalja a képet.

– Minden életút egyedi lépések sokaságából áll, ezért nem szerencsés ezt ennyire egyértelműen kijelenteni. Azt viszont határozottan kijelenthetem, hogy Miskolcnak szüksége van a fiatalokra. Azzal, hogy a választók a mi korosztályunknak is bizalmat szavaztak közös ügyeink formálásában, remélem, sikerül meggyőzni az elvágyódó, vagy éppen már elszármazott kortársakat is arról, hogy adjanak még egy esélyt a városunknak. Nagyon érdekes és mozgalmas 5 év elébe nézünk, miskolciként nem hagynám ki – fogalmaz.

Várospolitikába is belekóstolunk, amikor egy 21. századi magyar nagyváros víziójáról beszélünk. Meglátása szerint a megfelelően megszervezett tömegközlekedés, illetve a közbiztonság és a köztisztaság magasabb szintje is „nagyot tud lendíteni” a városi életminőségen.

– Továbbá az is fontos szempont, hogy minden korosztály megtalálhassa a számára ideális szabadidős tevékenységeket, valamint kulturális és szórakozási lehetőségeket. Amiben még le vagyunk maradva, az a zöldterületek kihasználtsága, viszont a Bükk városaként ebben is várható fejlődés az elkövetkezendő évek során – teszi hozzá.

És mi van a politikával? Érdekli még a fiatalokat tapasztalatai szerint? Klinga Dániel úgy látja, nem csak a fiatal generációt nehéz megszólítani Miskolcon, „viszont az tény, hogy a korosztályunkban nem túl magas az érdeklődés a közügyek iránt”.

– Személyes tapasztalatom, hogy a fiataloknak (mint minden más korosztálynak) is van véleménye Miskolcról, csak nem feltétlen osztja meg azt, mert „ő nem politizál”. Politizálás helyett elég az is, ha beszélünk a korosztályunkat érintő társadalmi kérdésekről. Ez az egyetlen módja annak, hogy megismerjük a többi miskolci fiatal véleményét, így egyszerűbben lehetünk az ő hangjuk is a közgyűlésben – húzza alá.

Végül arra is rákérdezünk, a fiatal lendület, az új szemléletmód miben hozhat változást? Klinga Dániel úgy fogalmaz, hogy „a mostanival ellentétes, új szemléletmód abban fog megnyilvánulni, hogy mi valóban Miskolcért, a miskolciakért fogunk dolgozni”.

– Ez nem csak ránk, az új generációra igaz, hanem az egész frakcióra. A fiatalos lendület pedig ott lesz tetten érhető, hogy rajtunk keresztül a fiatalabb korosztályok is odaférhetnek végre Miskolc képzeletbeli tervezőasztalához, és beleszólhatnak a várostervezés folyamatának jövőbeni lépéseibe – vélekedik.


(Borítókép: Miskolc látképe, Osztie Tibor fotója)

További hírek

Olvasnivaló