Ugrás a tartalomra

Rácz András: Az oroszok robbantották fel a Dnyeper gátját

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. június 06. kedd 12:45
Az eset következményei még beláthatatlanok. A gát a zaporizzsjai erőmű hűtésében is fontos szerepet játszott.
Fotó: telex.hu (a megrongálódott Nova Kahovka gát 2023. június 6-án – Fotó: Volodimir Zelenszkij / Twitter / AFP)

A gát látja el vízzel a Krím-félszigetet és a zaporizzsjai atomerőművet. Az erőműre „negatív hatással lehet” a víztározó átszakadása. A gát esetleges pusztulása által kiváltott áradás óriási pusztítást okozhat Herszonban és a folyó partján található más városokban, ugyanakkor megakadályozhatja az ukrán hadműveleteket is, melyek a folyón történő átkelésen alapulnak. Az ukránok az oroszokat tették felelőssé a gát átszakadásáért.

Rácz András Oroszország-szakértő úgy véli, hogy az orosz védők érdekét szolgálja inkább a robbantás, hiszen ellehetetleníti a folyón való átkelést. Gátakat eleve a védekező fél szokott felrobbantani, hogy hátráltassa a támadó előrenyomulását: ezt csinálták az ukránok Kijev védelménél is – érvel a szakértő.

Az oroszok robbantották fel a Nova Kahovka-i gátat Rácz András Oroszország-szakértő szerint. Rácz András arról ír közösségi oldalán, hogy a legfontosabb kérdés, amire jelenleg nem lehet válaszolni, hogy milyen mértékben sérültek a gát alapjai, mivel ez határozza majd meg az árhullám méretét.

A szakember szerint hiába vádolják az oroszok az ukránokat, mert nem valószínű, hogy Ukrajna egy olyan műveletet hajtana végre, amely:

-elárasztja az egyik saját nagyvárosát,
-eláraszt nagyon jelentős területeket, x falut, stb.,
-elpusztítja az egyik saját, kulcsfontosságú vízerőművét, aminek sokéves munka lesz a helyreállítása (ha egyáltalán lehetséges),
-veszélybe sodorja egy ukrán atomerőmű működését,
-hátráltatja az ellentámadás megindítását.


 

További hírek

Olvasnivaló