Ugrás a tartalomra

Román állami támogatással újul meg egy gimnázium Déván

MTI
Utoljára módosítva
2023. március 24. péntek 19:48
A felújítási és fejlesztési munkálatokat a dél-erdélyi szórvány egyik oktatási központjában, a dévai Téglás Gábor Gimnáziumban tervezik elvégezni ebben az évben - erősítette meg az MTI-nek pénteken Balogh Károly Csaba iskolaigazgató.
Fotó: Internet

A dél-erdélyi magyar közösségek fennmaradásában kulcsszerepet játszó tanintézetben tizennyolc éves fennállása óta nem volt hasonló nagyságú felújítás - nyilatkozta az MTI-nek telefonon az igazgató.
A Romániai Demokrata Szövetség (RMDSZ) pénteki közleménye szerint a munkálatokra 795 ezer lejt (63 millió forint) utaltak ki a román állami költségvetésből. 

Széll Lőrincz, az RMDSZ Hunyad megyei ügyvezető elnöke úgy vélte, ez rendkívül fontos fejlesztés, mivel az identitás megőrzését, a magyar oktatás megerősítését szolgálja.
Balogh Károly Csaba igazgató az MTI-nek elmondta, hogy a támogatásból a mosdók felújítását, az osztálytermek padlózatának cseréjét és a tető egy részének javítását oldanák meg. A belső munkálatokat a nyári szünidőben végeznék el, és ha marad pénz, a csatornahálózat és a sportpálya kerítésének cseréjére is sor kerül, ami tanév közben is kivitelezhető.

A dévai gimnáziumban 411 gyerek tanul, az elemi oktatásban, illetve az 5. és 6. osztályban évfolyamonként egy osztálynyi, míg a 7. és 8. osztályba, illetve középiskolába két osztálynyi gyerek jár, és négy óvodai csoport is van.

Balogh Károly Csaba rámutatott: iparosított térségként Hunyad megyében érezhetőbb a népességfogyás, a lakosság egy része a múlt rendszerben jött dolgozni az itteni üzemekbe, és már nyugdíjas. A gyereklétszám is csökken, de a 2012-2018 közötti drasztikus visszaesés után egyfajta stagnálás tapasztalható. "Csökken a létszám, de már nem oly nagy ütemben" - mondta az igazgató. Hozzátette: reméli, hogy ezt sikerül fenntartani, mert a születések száma "nem kecsegtet jóval. Megpróbáljuk megteremteni a feltételeket, amelyekkel be tudjuk vonzani a gyerekeket, hogy magyar iskolába járjanak, de ahhoz gyerek is kell" - fogalmazott Balogh Károly Csaba.

Jövő tanévtől a Zsil-völgyből is számítanának a magyar gyerekekre, akik Lupényban és Petrozsényban csak 8. osztályig tanulhatnak anyanyelvükön. A nagy távolság miatt számukra kollégiumi szállást is biztosítanának. A kollégiumot tavaly újították fel, jó körülmények vannak, jelenleg 15 gyereknek nyújtanak szállást, étkezést.

Az igazgató szerint a Zsil-völgyi magyar gyerekek anyanyelvi oktatását a Rákóczi Szövetség jövő tanévtől induló iskolabuszprogramja is segíteni hivatott, Petrozsény és Déva is kap egy-egy kisbuszt. A dévai magyar iskolába jelenleg 92 diák ingázik a környező falvakból, illetve Szászvárosból, Vajdahunyadról, Csernakeresztúrról a Communitas Alapítvány támogatásával. Az iskola vonzerejét az elemisták délutáni oktatási programja is növeli, ebben 76 gyerek vesz részt. Az Iskola Alapítvány magyar állami támogatással működtetett programja nagyon népszerű, a magyar és vegyesházasságból származó gyerekek mellett román gyerek is akad, akit emiatt írattak szülei magyar osztályba - mondta az igazgató.

A gyereklétszám fenntartásához az is hozzájárul, hogy a Szent Ferenc Alapítvány gondozásában lévő gyerekek is itt tanulnak.

Balogh Károly Csaba elmondta, hogy a tantermek bútorzatának cseréjére és digitális eszközök beszerzésére is pályáztak az Országos Helyreállítási Tervnél (PNRR). Ha megnyerik a támogatást, 26 tanteremben lesz okostábla, számítógép, valamint egy multifunkcionális laboratóriumot és egy tankonyhát is felszerelnek, utóbbit a turizmus-idegenforgalom szaknak.
A dél-erdélyi Déván a magyar lakosság számaránya hét százalék körül van, az önálló magyar iskola 2005-ben jött létre - írja az MTI.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!