Ugrás a tartalomra

Spiegel: Orbán hadat üzent a német tőkének a magyar piacon

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. április 02. vasárnap 16:58
A cikkben azt írják, bár Orbán Viktor korábban mindig előzékeny volt a német tőkével, ennek a korszaknak vége szakad, aminek már tapasztalják a jeleit.

Hosszú cikk jelent meg a Spiegel oldalán, melyben Orbán Viktor és a magyar kormány „maffiamódszereiről” írnak - az írást a 24.hu is szemlézte. A külföldi lap értelmezése szerint előbb ellehetetlenítenék, majd elűznék a német cégeket és érdekeltségeket Magyarországról.

A szövegben megjegyzik, hogy Orbán Viktor korábban mindig előzékeny volt a német tőkével: különösen az elektronikai és az autóiparban volt jellemző, hogy különböző adókedvezményekkel és segítőkész kormánytisztviselőkkel több német céget is Magyarországra csábítottak, de mint írják, ennek a korszaknak vége szakad, aminek már tapasztalják a jeleit.

Egy történetet is felidéznek, főszerepben két németországi építőipari beszállítócéggel, a Heidelberg Materialsszal és a Schwenk Zementtel, valamint egy bizonyos magyar vállalkozóval, aki  egy „gyorsan bővülő cégcsoport” élén ül. A németországi cégek tulajdonosai levelet kaptak a magyar féltől – akit nem neveznek meg, de azt megemlítik, hogy a Transparency International szerint igen szoros kapcsolatot ápol a magyar miniszterelnökkel –, melyben azt írták, hogy a „szakmai spektrumuk” kiszélesítésének keretében felvásárolnák a két cég magyarországi leányvállalatát, a Duna-Dráva Cement Kft.-t Mint a Spiegel írja, a magyar fél úgy gondolta, visszautasíthatatlan ajánlatot tett, megköszönte a baráti együttműködést, majd arra biztatta a németeket, hogy mielőbb kezdjék meg a tárgyalásokat. A német fél pedig levonta a következtetést: a Duna-Dráva Cement Kft. útban van a magyar kormány gazdasági érdekeinek, és ezt utóbbi mielőbb ki akarja küszöbölni.

A továbbiak a 24.hu cikkében olvashatók. 

(Címlapkép: 24.hu)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!