Ugrás a tartalomra

Stoptáblát mutattak a propagandának – de zöldválaszokat is kerestek

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. március 21. csütörtök 20:01
Csütörtökön Miskolcon folytatódott az aHang, az Egységes Diákfront és az Országos Közös Akarat országjárása.
Fotók: Juhász Ákos

Városunkba érkezett a „STOP kormánypropaganda”-iskolabusz mellyel az ország számos településére viszik el a szervezők a közösen összegyűjtött, közel négyszázezer üres és érvénytelen nemzeti konzultációs ívet.

Ahogy azt figyelemfelhívó akciójuk kapcsán a szervezetek megfogalmazták:

„propagandakérdések helyett valódi ügyekben akarnak az emberek véleményt mondani”.

A Tudomány és Technika Házához leparkolt busznál az érdeklődőknek mindemellett lehetőségük nyílt konzultációs “válaszküldeményekben” üzenni a kormánynak – elmondani, szerintük mik azok az országos vagy helyi témák, amikben valódi konzultációt kellene folytatni.

Mindemellett az aHang helyi csoportja, a miskolci aPont aktivistái aláírásokat gyűjtöttek a “Valljanak színt! Derüljön ki, hogy pontosan mi történt a kegyelmi ügyben!” című petíció kapcsán, amelyet eddig már több mint tizenhatezren támogattak – tudtuk meg Sikoparija Lujzától, az aHang Borsod-Abaúj-Zemplén megyei koordinátorától.

Kora este végül Dusza Erika újságíró moderálásában kerekasztal-beszélgetést is tartottak egy meghívott vendég társaságában – megtalálandó a válaszokat, hogyan lehet zöld és fenntartható város Miskolc.

Holoda Attila arról beszélt, hogy alapvetően nem azért fog megváltozni a világ, mert elfogynak fosszilis energiakészleteink. Kifejtette: a glóbusz ismert szénkészletével a jelenlegi felhasználási ütemben még 3000, a földgázéval 300-400, de még a kőolajéval is 200 évig ellennénk.

Az egykori energetikáért felelős helyettes államtitkár szerint a cél az, hogy minél hatékonyabban használjuk fel a rendelkezésünkre álló energiát – s így egyre kisebb lábnyomot hagyjunk környezetünkön. Hozzátette: hazánk geotermikus nagyhatalom lehetne, azonban a rendelkezésre álló vízből sokkal kevesebbet használunk fel.

„Meleg vizes medencében ülünk, ezt pancsoljuk el” – fogalmazott.

A szakember rámutatott: Miskolc már jóval az energiaválság előtt megkezdte a geotermiára történő átállást; a jelenlegi, több mint 50 százalékot meghaladó mértéket pedig a hazai települések összevetésében is egyedülállónak minősítette.

Ugyanakkor – emelte ki Holoda Attila – mindennek kutatása anyagi ráfordítás szempontjából legalább annyira kockázatos, mint a kőolajé vagy a földgázé. Éppen ezért volna rendkívül lényeges – meglátása mentén –, hogy lássuk végre a kormányzat részéről azt a stratégiai gondolkodást, ami alapján az önkormányzatok bele mernének vágni effajta vállalkozásokba.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!