Ugrás a tartalomra

A stroke népbetegség, de a Rotary segít a megelőzésében

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. október 12. szombat 14:58
Prevenciós délelőttöt tartott a témában, hasznos és szórakoztató programokkal a Rotary Magyarország az egész országban, így Miskolcon is.
Siku maci, a DVTK Jegesmedvék kabalafigurája a szervezőkkel / Fotók: Mocsári László

M.O.S.T kampányt és Országos Stroke Prevenciós Délelőttöt rendezett közel húsz városban a Rotary Magyarország október 12-én, szombaton a Szent-Györgyi Albert Rotary Club kezdeményezésére. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és a Magyar Stroke Társaság képviselői egyszerre szerették volna ráirányítani az érdeklődők figyelmét a „néma gyilkosra”, a stroke-ra.

A helyi rendezvény a miskolci városháza aulájában, a Rotary Club Miskolci Angyalok, a Rotary Club Miskolc-Tapolca és a Rotary Club Miskolc szervezésében valósult meg, ahová az egész vármegyéből érkeztek érdeklődők. Az esemény költségeit részben az augusztus 10-i Avasi Kvaterkán meghirdetett adománygyűjtés fedezte. 

Előadások és szűrések

Ismeretterjesztő előadásokat lehetett itt hallani a betegség megelőzéséről, tüneteinek felismeréséről és a mielőbbi ellátás megkezdésének fontosságáról. Továbbá az Országos Mentőszolgálat elhozta Hős képzését, bemutatta Életmentő alkalmazásának használatát és szó esett a SzívCity programról. Ezenkívül a jelenlévők megtekinthették az OMSZ újraélesztés bemutatóját is. A Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Szervezete pedig egészségügyi szűréseket, többek között vérnyomás- és vércukorszint mérést végzett a program ideje alatt. 

Balogh Beáta, a Rotary Club Miskolci Angyalok elnöke

„A Rotary Club egy olyan világszervezet, ami nagyon fontos erkölcsi elvek alapján működik. Olyan tagokat gyűjt, akik különböző foglalkozásúak, de mindannyian humanitárius szolgálatot vállalnak. Ebből adódóan jött létre ez a rendezvény is, amelynek során a stroke megelőzésének népszerűsítésébe fogtunk bele. Szervezése közben felkerestük barátainkat és mindazokat a szervezeteket, akiket már eddigi munkájukban is támogattunk és most bekapcsolódnak a prevenciós délelőtt lebonyolításába” – számolt be a hallgatóságnak Balogh Beáta, a Rotary Club Miskolci Angyalok elnöke. 

„A stroke néma gyilkos, mert már csak az utolsó pillanatban, amikor nagyon súlyos tünetek mutatkoznak, akkor vesszük észre, hogy nagy a baj. Ezért vagyunk ma itt, hogy sokkal hamarabb, ha már a kezünk, lábunk elkezd zsibbadni, akkor menjünk és vizsgáltassuk ki magunkat! Hallgassanak tehát minket figyelemmel, tanuljanak és járuljanak hozzá, hogy mindenkinek hasznára legyen ez a rendezvény, mert ez a Rotary” – fejtette ki.

Köszönet az ápolóknak!

„Akinek valaha volt kapcsolata olyan kedves rokonával, ismerősével, barátjával, akinek valamilyen súlyos betegsége volt és ennek a folyamatát végig kellett néznie, az pontosan tudja, hogy mennyire megváltozik a beteg és szerettei életének a minősége. Innentől kezdve pedig minden átértékelődik. Sok problémát és betegséget meg lehet előzni azzal, hogyha az ember szűrővizsgálatokra jár, amire ez a rendezvény is szeretné felhívni a figyelmet” – emelte ki köszöntőjében Tóth-Szántai József, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere. 

Tóth-Szántai József polgármester köszöntötte a jelenlévőket

„Nagyon sok erő, figyelem és türelem szükséges ahhoz, hogyha egy szerettünk beteg lesz. Mindemellett azonban mosoly is kell. Lényeges, hogy, akiről gondoskodunk, és akit ápolunk, amikor elesett, ne csak sírni lásson minket, hanem lásson mosolyogni is, mert ez az ő gyógyulásához hozzátesz” – fűzte hozzá. 

Végül felolvasott egy a szervezőknek köszönetet mondó üzenetet, amit reggel kapott egy a stroke neurológiai osztályon dolgozó nővértől. Hangsúlyozta, hogy a köszönet azonban nem nekik jár, hanem azoknak, akik nap, mint nap gondoskodnak a betegekről. 

Megelőzhetjük a bajt

„Amikor Miskolcon újraalakult a Rotary Club, az alapítók között én is ott voltam. Amikor a rendezvényeikre hívtak, akkor mindig elmentem, mert nagyon fontosnak gondolom, amit tesznek. Nemcsak itt, hanem nemzetközi szinten is példát mutatnak az összefogásból és megtalálják azokat az ügyeket, amelyeket érdemes felkarolni. A stroke megelőzése ilyen, hiszen bármelyik családot érintheti” – mondta köszöntőjében Veres Pál volt polgármester. 

Veres Pál volt polgármester, mint a miskolci Rotary egyik újjáélesztője volt jelen

Aztán saját magát hozta fel példának, mint a rizikócsoport jellemző tagját. Egyrészt, mert már „régebb óta fiatal”, túlsúlyos, kis mozgásigényű foglakozást végzett és nagyon stresszes életmódot folytatott az elmúlt években. 

Azonnal mentőt kell hívni!

„A stroke orvosi szemmel” című előadásában Dr. Valikovics Attila, a Modern Stroke Centrum vezetője ismertette a betegség legjellemzőbb tüneteit és bemutatta a stroke két fajtáját: az agyvérzést és az agylágyulást. Azt is megtudhattuk, hogy hazánkban minden második haláleset oka stroke és világviszonylatban a középmezőnybe tartozik Magyarország a stroke-betegek számát tekintve. Itthon az akut stroke mintegy 25-27 ezer embert érint évente. 

Mocsári László képgalériája

„A stroke jellemzője az, hogy nem fáj és az emberek döntő többsége csak akkor tesz óvintézkedéseket, amikor fájdalmat érez. Ezzel szemben abban a pillanatban, amikor a stroke tüneteit észleli valaki, vagy a családtagjai, azon nyomban mentőt kell hívni és nem a háziorvoshoz menni! Ugyanis a tünetek megjelenésétől számítva 3-4 óra áll rendelkezésére az agynak arra, hogy a stroke-ot megfelelő hatékonysággal, akkutan tudjuk kezelni” – hívta fel a figyelmet. 

Stroke séta és koncertek

A szakmai előadások után a nap főattrakciója a fél 11-kor induló „stroke séta” volt két útvonalon Siku macival, a Venus Futsal Klub és a DVTK Jegesmedvék sportolóival. A Szinva Teraszra sétálók egy Tai-chi bemutatón vehettek részt, az Avasi Gonda Pincébe indulókat pedig egy pohár fröccsre látták vendégül. A kellemes időtöltést szolgálták a zenei programok is: a Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek, majd a Rock ’n Roll Forever Band, végül az Ildi Rider zenekar énekeseinek koncertje. A frissítő pontokon pedig ásványvizet, almát és banánt biztosítottak a szervezők. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!