Ugrás a tartalomra

Sulyok Tamást jelöli köztársasági elnöknek a Fidesz–KDNP

MTI
Utoljára módosítva
2024. február 22. csütörtök 14:23
Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik a kormánypártok köztársasági elnöknek a kegyelmi botrány után lemondó Novák Katalin köztársasági elnök helyére – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Balatonalmádiban tartott sajtótájékoztatóján. 
Középen: Sulyok Tamás / Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A Fidesz–KDNP parlamenti frakciójának kétnapos kihelyezett frakció- és kormányülése február 21-én kezdődött Balatonalmádiban. Itt a kegyelmi üggyel kapcsolatos, korábban már bejelentett új gyermekvédelmi törvénycsomag mellett a kormánypártok megtárgyalták azt is, hogy kit jelölnek köztársasági elnöknek.

A frakcióülés utáni sajtótájékoztatón Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője jelentette be, hogy Sulyok Tamást jelölik a körmánypártok államfőnek.

Amennyiben a parlament kétharmados többséggel támogatja a kormánypárt jelöltjét, úgy a jelenleg az Alkotmánybíróság elnöki posztját ellátó jogász költözhet a Sándor-palotába. És mivel a Fidesz–KDNP kétharmados többséggel kormányoz, így biztosra vehető az új államfő személye.

Novák Katalin február 10-én jelentette be lemondását, miután hatalmas közfelháborodást váltott ki azzal a döntésével, hogy kegyelmet adott egy pedofilügyben érintett elítéltnek. A leköszönő köztársasági elnök elismerte, hogy hibázott, és bocsánatot kért.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!